ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Μια ωδή για το θρυλικό συγκρότημα Queen




QUEEN. Τι να πρωτοπείς για αυτή την αξεπέραστη μπάντα; Μόνο το βιογραφικό του υπερταλαντούχου frontman του συγκροτήματος, Freddie Mercury,  φτάνει για να καλύψει δεκάδες σελίδες. Είναι ένα συγκρότημα που πειραματίστηκε με όλα τα είδη μουσικής, έχοντας ως βάση πάντα τη ροκ και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές μπάντες όλων των εποχών, κυκλοφορώντας συνολικά 18 άλμπουμ και πουλώντας πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως!

Στο ξεκίνημά τους οι Queen εμπνέονται από την glam rock, την heavy metal και κυρίως από την progressive rock, όμως όσο περνάν τα χρόνια δοκιμάζουν να συνδυάσουν διάφορα καινοτόμα στοιχεία της μουσικής από την ηλεκτρονική μουσική και την φανκ μέχρι την μουσική της Καραϊβικής, την γκόσπελ και την όπερα.


Οι Queen δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον Freddie Mercury, διότι ήταν ο βασιλιάς της σκηνής και τους χάρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, όπως τα: “Bohemian Rhapsody”, “Somebody To Love”, “We Are The Champions”, “Dont Stop Me Now” και πολλά άλλα. Επομένως, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο από τη γέννηση αυτού του χαρισματικού αγοριού.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 γεννιέται ο Farok Bulsara (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) στη Ζανζιβάρη από Πέρσες γονείς, με ινδικές ρίζες. Όταν ο Farok είναι ακόμη μικρός μετακομίζουν στην Ινδία σε μια πόλη κοντά στην Βομβάη, όπου πηγαίνει σε αγγλικό σχολείο και αποκτά πρώτη φορά το παρατσούκλι Freddie από τους συμμαθητές του. Έκτοτε ο ίδιος συστήνεται έτσι και όλοι τον αποκαλούν με αυτό τον τρόπο ακόμη και οι γονείς του.


Στο αγγλικό σχολείο StPeters ο Freddie αναπτύσσει τα ταλέντα του, όπως ο αθλητισμός όπου και αποκτά πολλές διακρίσεις και το τραγούδι, που το παρατηρούν οι δάσκαλοι του και προτρέπουν τους γονείς του να του ξεκινήσουν μαθήματα πιάνου. Όσο μεγάλωνε η αγάπη του για τη δυτική μουσική γινόταν όλο και πιο μεγάλη και στα 12 του χρόνια δημιουργεί τη πρώτη του μπάντα, τους Hectics. Το συγκρότημα διασκευάζει rock 'n' roll καλλιτέχνες όπως ο Cliff Richard.

Οι Hectics (στο κέντρο o Farok Bulsara)
Ύστερα από μια σύντομη επιστροφή στη Ζανζιβάρη, το 1964 η οικογένεια μετακομίζει για πολιτικούς λόγους στην Αγγλία. Εκεί ο Freddie σπουδάζει για δύο χρόνια στο Isleworth Polytechnic και αφού τελειώνει την εκπαίδευσή του επιτυχώς, γίνεται δεκτός το 1966 στο Ealing College of Art από όπου αποφοιτά και το 1969 με δίπλωμα γραφίστα και σχεδιαστή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετέχει σε πολλά συγκροτήματα όπως οι Ibex που ο ίδιος μετονομάζει σε Wreckage και οι Sour Milk Sea, όμως λίγο μετά και τα δύο διαλύονται.

Με τους Sour Milk Sea
Στα φοιτητικά του χρόνια γίνεται καλός φίλος με τον μπασίστα Tim Staffell, με τον οποίο ανοίγουν ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ρούχων και εκεί λέγεται ότι χάρισαν ένα ζευγάρι μπότες στον τότε άσημο David Bowie, επειδή ήταν άφραγκος για να τις αγοράσει. Ο Tim Staffell δημιουργεί με τον Brian May τη μπάντα Smile και βρίσκουν μέσω αγγελίας τον ντράμερ Roger Taylor. Ο Freddie παρευρίσκεται συχνά στις πρόβες του συγκροτήματος και επιθυμεί να γίνει μέλος. Η ευκαιρία έρχεται όταν ο φίλος του Freddie, Tim χάνει το ενδιαφέρον του για την μπάντα και πριν αποχωρήσει τον πρότεινε για το τρίτο μέλος του γκρουπ. Λίγο πριν την πρώτη τους ηχογράφηση η μπάντα συμπληρώνεται από το 4ο της μέλος, τον μπασίστα John Deacon.

Το 1970 ο Freddie προτείνει να αλλάξουν το όνομα τους σε Queen. Σχετικά με το όνομα που πολλοί το συσχετίζουν με την ομοφυλοφιλία, δηλώνει ότι είναι απλώς ένα όνομα, άλλα είναι προφανώς βασιλοπρεπές, και ακούγεται θαυμάσια. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αλλαγών ο Freddie αποκτά το επώνυμο Mercury, έμπνευση του οποίου αποτελούν οι στίχοι του τραγουδιού του, "My Fairy King" ("Mother Mercury, look what theyve done to me"). Επίσης, κατέχοντας τις γνώσεις καλών τεχνών, ο Freddie σχεδιάζει το λογότυπο του συγκροτήματος συνδυάζοντας τα ζώδια των τεσσάρων μελών, δύο λιοντάρια για τους Λέοντες, Ντίκον και Τέιλορ, ένα καβούρι για τον Καρκίνο, Μέι και δύο νεράιδες για τον ίδιο που ήταν Παρθένος.


Η πρώτη τους εμφάνιση ως Queen γίνεται τον Φεβρουάριο του 1971 στο Hornsey Town Hall του Λονδίνου. Προτιμούν να κάνουν κάθε μέρα πρόβες, να ηχογραφούν demo και να δίνουν πριβέ show σε φίλους, παρά να δίνουν συναυλίες, γιατί εκείνο το διάστημα απογοητεύονται από την ελάχιστη προσέλευση του κόσμου στις συναυλίες τους. Όμως τον Νοέμβριου του 1972 τους παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία για συμβόλαιο με την εταιρία Trident, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση του πρώτου τους δίσκου και το management. Ο ομώνυμος δίσκος των Queen κυκλοφορεί με την ΕΜΙ το 1973 και χάρη στο single "Keep Yourself Alive", καταφέρνει να μπει στο Top-25 των βρετανικών charts. Μαζί με το πρώτο άλμπουμ έρχεται και η πρώτη σημαντική περιοδεία τους ως support μπάντα στους Mott The Hoopie και τους κλέβουν την παράσταση.

Η πρώτη τους φωτογράφιση για τον 1ο τους δίσκο
Το 2ο άλμπουμ τους με την ονομασία "Queen II" κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1974 και το single "Seven Seas of Rhye", τους χαρίζει το πρώτο τους UK Top-10. Την ίδια άνοιξη έρχεται η πρώτη τους περιοδεία πέρα από τον Ατλαντικό, στις ΗΠΑ, η οποία διακόπτεται απότομα, όταν ο May αρρωσταίνει από ηπατίτιδα. Με βαριά καρδιά επιστρέφουν στο Λονδίνο, όμως δεν τα παρατάνε και χωρίς τον May ξεκινάν τη δουλειά για τον τρίτο τους δίσκο. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, μη έχοντας αναρρώσει πλήρως, ο May καταφέρνει να ηχογραφήσει τα μέρη του. Το "Sheer Heart Attack" δημοσιεύεται τον Νοέμβριο του 1974 και αποκτά μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και στην Ιαπωνία, όπου οι συναυλίες τους γίνονται sold out. Ο δίσκος τους δίνει τη μεγαλύτερη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, επιτυχία τους, το "Killer Queen".


Το 1975 αποτελεί κομβική στιγμή για την καριέρα τους, αφού κυκλοφορεί το single "Bohemian Rhapsody" από τον δίσκο "A Night at the Opera", παρά τις αντιρρήσεις της δισκογραφικής τους που θεωρεί "αυτοκτονία" τη δημοσίευση στα ραδιόφωνα ενός εξάλεπτου κομματιού, ενώ ότι αναπαράγεται εκείνη την εποχή είναι τραγούδια τριών λεπτών το πολύ. Τελικά, το τραγούδι παραμένει για 9 βδομάδες στο νούμερο 1 στα βρετανικά τσαρτ, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ. Το videο clip του Bohemian Rhapsody αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικό video clip στην ιστορία της μουσικής, γιατί μέχρι τότε όλα τα βίντεο καλλιτεχνών είναι οι εμφανίσεις τους σε συναυλίες και εκπομπές. Το τραγούδι, που έσπασε όλα τα ρεκόρ, θεωρείται η πιο ακριβή παραγωγή μέχρι τότε αφού μόνο τα φωνητικά κάνουν μια βδομάδα για να ηχογραφηθούν μιας και χρησιμοποιούνται πάνω από 180 διαφορετικές φωνητικές ηχογραφήσεις των μελών του συγκροτήματος.

Μέσα στο καλοκαίρι του 76’ ξεκινάν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ που θεωρείται διάδοχος του προηγούμενου επιτυχημένου τους άλμπουμ, το "A Day at the Races" που περιέχει τη μεγάλη επιτυχία "Somebody to love", το οποίο έχει μεγάλες επιρροές από την γκόσπελ. Για το "Somebody to love", ο Mercury, ο May και ο Taylor ηχογραφούν τις φωνές τους δεκάδες φορές ώστε να δημιουργήσουν τον ήχο μιας εκατονταμελούς χορωδίας γκόσπελ. Την ίδια περίοδο οι Queen δίνουν μια από τις πιο επικές συναυλίες τους στο Hyde Park με κοινό που πλησιάζει τις 200 χιλιάδες!

Το live στο Hyde Park
Τον Αύγουστο του 1977 κυκλοφορούν φήμες για επικείμενη διάλυση των Queen έπειτα από τη δημοσίευση του προσωπικού άλμπουμ του Roger Taylor, ο οποίος έχοντας βαρεθεί να βρίσκεται στη σκιά του Freddie και του May, οι οποίοι συνθέτουν τα περισσότερα τραγούδια, επιθυμεί να δει ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού σε μια solo κυκλοφορία του. Οι φήμες αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά όταν τον Οκτώβρη του 1977 κυκλοφορούν τα single, ύμνοι για κάθε αθλητικό γεγονός και όχι μόνο, "We Are The Champions" και "We Will Rock You". Στα βίντεο κλιπ αυτών των τραγουδιών συμμετέχουν για πρώτη φορά fan του συγκροτήματος.

Το καλοκαίρι του 1978 οι Queen διοργανώνουν γυμνό ποδηλατικό αγώνα μόνο για γυναίκες για την προώθηση των τραγουδιών του καινούργιου τους δίσκου, "Bicycle Race" και "Fat Bottomed Girls". Το βραβείο της νικήτριας ήταν να γίνει το εξώφυλλο του single, άλλα λόγω της κοινωνικής κατακραυγής, αναγκάζονται να σχεδιάσουν εσώρουχα πάνω στη κοπέλα. Στις 10 Νοεμβρίου του 78’ βγαίνει στα δισκοπωλεία το 7ο άλμπουμ τους, "Jazz", όπου στη συσκευασία του περιέχονταν αρχικά η αφίσα από τον πρόσφατο ποδηλατικό αγώνα, την κυκλοφορία της οποίας η Αμερικάνοι απαγορεύουν.


Τους δύο τελευταίους τους δίσκους, τους ηχογραφούν στα Mountain Studios που βρίσκεται στο Montreux της Ελβετίας. Αποφασίζουν, χωρίς να σκεφτούν καθόλου το οικονομικό, να το αγοράσουν, επειδή τους ενθουσιάζει η τοποθεσία. Εκεί ηχογραφείται το 1979 και το πρώτο live άλμπουμ τους, "Live Killers". Την ίδια περίοδο υπογράφουν συμβόλαιο με τους παραγωγού της ταινίας "Flash Gordon" για να συνθέσουν το soundtrack της ταινίας. Οι Queen ως γνωστοί εργασιομανείς δεν αρκούνται μόνο σε αυτό, αλλά ετοιμάζουν νέο δίσκο με πρώτο single την μεγάλη επιτυχία "Crazy Little Thing Called Love". Τη συγκεκριμένη χρονιά ο τίτλος της περιοδείας τους είναι "The Crazy Tour", γιατί δίνουν όλες τις συναυλίες τους σε μικρούς χώρους, έτσι ώστε να νιώθουν μια παρέα με το κοινό.

Crazy Tour
Έρχεται καινούργια δεκαετία και το συγκρότημα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της εποχής. Στους προηγούμενους δίσκους των Queen υπήρχε πάντα κολλημένο ένα αυτοκόλλητο που έγραφε "No Synthesizers" και ήταν μια ένδειξη ότι τα solo γίνονταν με τις κιθάρες και όχι με ηλεκτρονική μουσική. Έτσι χρησιμοποιούν για πρώτη φορά synthesizer και ο Mercury αποκτά το λουκ με τον οποίο τον έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Κουρεύεται και αφήνει μουστάκι. Βέβαια, οι θαυμαστές του δεν χαίρονται με το γεγονός, αφού του στέλνουν χιλιάδες ξυραφάκια κάθε μέρα. Τον Ιούνιο του 1988 κυκλοφορεί ο νέος τους δίσκος, "The Game" που κάνει τρομερή επιτυχία και το κομμάτι "Another One Bites The Dust" αποτελεί το single με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως για το συγκρότημα.


Το 1981 οι Queen γίνονται το πρώτο rock συγκρότημα που περιοδεύει στα υπερμεγέθη στάδια της Νότιας Αμερικής κόβοντας κάθε μέρα γύρω στα 120 χιλιάδες εισιτήρια. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου βρίσκει τους Queen πάλι κλεισμένους στο στούντιό τους να ηχογραφούν νέο δίσκο. Μια από αυτές τις μέρες περνά τυχαία από το στούντιο ο David Bowie και αυθόρμητα αποφασίζουν να ηχογραφήσουν μαζί το κορυφαίο "Under Pressure". Τον Δεκέμβρη του 1982 μπαίνουν στα ρεκόρ Guinness ως οι πιο ακριβοπληρωμένοι Βρετανοί.

Ο Freddie Mercury με τον David Bowie
Το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου ύστερα από αρκετούς μη ενεργούς μήνες, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών των μελών της μπάντας, ξαναμπαίνουν στο στούντιο για τον δίσκο "The Works" που κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 1984. Το άλμπουμ περιλαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία "I Want To Break Free", όπου για χάρη του concept του βίντεο κλιπ τα μέλη της μπάντας ντύνονται όπως οι γυναίκες της σαπουνόπερας "Coronation Street". Η Ευρώπη βρίσκει αυτό το τέχνασμα πολύ χιουμοριστικό, ενώ αντίθετα το αμερικάνικο MTV δεν το προβάλει καθόλου. Εκείνη τη χρονιά η περιοδεία τους περιλαμβάνει και αρκετές εμφανίσεις στην Μποφουθατσουάνα στην Νότιο Αφρική, όμως όταν επιστρέφουν στην πατρίδα κατακρίνονται πολύ για τις συναυλίες τους εκεί, ενώ το Απαρτχάιντ (ο διαχωρισμός "λευκών" και "μαύρων") βρίσκεται σε ακμή. Το συγκρότημα προς υπεράσπισή του δηλώνει ότι προσπάθησε οι πλειοψηφία των συναυλιών να δοθεί μπροστά σε ομογενοποιημένο κοινό.

Από το βίντεο κλιπ "I Want To Break Free"
Στις 13 Ιουλίου του 1985, οι Queen δίνουν τη συναυλία που γράφει ιστορία. Εμφανίζονται μπροστά σε 72 χιλιάδες κόσμο και σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές στο Wembley Stadium στο Λονδίνο στο πλαίσιο του "Live Aid Global Jukebox". Η εικοσάλεπτή τους εμφάνιση αρκεί, ώστε να κλέψουν την παράσταση και να την παρακολουθούμε ακόμα και σήμερα από το ΥouΤube με δέος.

Live Aid Global Jukebox
Ο επόμενός τους δίσκος κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1986 με την ονομασία "A Kind Of Magic" και περιέχει κομμάτια που γράφτηκαν για τη ταινία "Highlander". Η χρονιά αποδεικνύεται παραγωγικότατη και για τη σόλο καριέρα του Freddie Mercury, αφού κυκλοφορεί τον δίσκο "The Great Pretender" με διασκευές τραγουδιών των "Platters" που γίνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία. Συνεργάζεται με την διάσημη ντίβα της όπερας Montserrat Caballe για έναν δίσκο του οποίου το πιο γνωστό κομμάτι "Barcelona" γράφεται προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διοργανώνονταν στη Βαρκελώνη πέντε χρόνια αργότερα. Η απήχηση του κομματιού είναι τόσο μεγάλη που αποφασίζεται να γίνει το επίσημο τραγούδι των Ολυμπιακών αγώνων του 92’.

Με την Montserrat Caballe 
Στα τέλη του 87’ με αρχές του 88’ οι καιροί που έρχονται αποδεικνύονται πολύ δύσκολοι για τον τραγουδιστή των Queen, αφού ανακαλύπτει ότι πάσχει από AIDS και το αποκαλύπτει σε ελάχιστα κοντινά πρόσωπα. Αμέσως ο Freddie κλείνεται στο καβούκι του, κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις και η ηχογράφηση του καινούργιου δίσκου των Queen καθυστερεί. Τελικά, το Μάιο του 1989 κυκλοφορεί το "The Miracle", του οποίου τις συνθέσεις υπογράφουν για πρώτη φορά όλα μαζί τα μέλη της μπάντας, ώστε να απαλειφτούν οι εντάσεις. Στο πλαίσιο της προώθησης του νέου δίσκου οι Queen δίνουν μία ζωντανή συνέντευξη στο ραδιόφωνο και ο Mercury απορρίπτει το ενδεχόμενο περιοδείας, προφασιζόμενος ότι βαριέται. Κανείς δεν γνώριζε τότε τι περνούσε ο λατρεμένος showman.


Παρά την άσχημη κατάσταση του Freddie το συγκρότημα συνεχίζει τις ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ "Innuendo" που κάνει το ντεμπούτο του το 1991. Το κομμάτι αυτό μας χαρίζει το πολύ συγκινητικό, αν σκεφτούμε ότι όταν το τραγούδησε ο Mercury διένυε τους τελευταίους του μήνες, "Show Must Go On". Στις 23 Νοεμβρίου του 1991, ο Freddie ανακοινώνει στα ΜΜΕ από το νεκροκρέβατό του ότι υποφέρει από AIDS τα τελευταία χρόνια. Μόλις 24 ώρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του από βρογχοπνευμονία, επιπλοκή της ασθένειας.

Το τελευταίο άλμπουμ των Queen "Made in Heaven" που ηχογραφήθηκε όσο ο Mercury είναι στα τελευταία του κυκλοφορεί το 1995, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Τα τελευταία ηχογραφημένα κομμάτια με την φωνή του Mercury είναι τα "A Winters Tale", "You Dont Fool Me" και το "Mother Love", τα οποία ηχογράφησε σταδιακά λόγω της υγείας του που όλο και χειροτέρευε. Έτσι δεν πρόλαβε να τραγουδήσει την τελευταία του στροφή, την οποία και τελικά ερμηνεύει ο Bryan May.

Στο τελευταίο βίντεο κλιπ που γύρισε ο Mercury, φανερά καταβεβλημένος από την ασθένεια
Μετά τον θάνατο του frontman του γκρουπ τίποτε δεν είναι πλέον το ίδιο. Ο Deacon αποσύρεται από τον χώρο της μουσικής το 1997. Τα επόμενα χρόνια οι εναπομείναντες Queen συνεργάζονται με πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αντικαθιστούν τη φωνή του Freddie Mercury, όμως κανείς φυσικά δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό. Ο Freddie πήγε κόντρα στα στερεότυπα και αψήφησε τους συμβιβασμούς για αυτό θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο χαρισματικός τραγουδιστής όλων των εποχών.


Όλες αυτές οι γραμμές είναι και πάλι λίγες για να απαριθμήσει κανείς τις επιτυχίες των Queen και την επιρροή τους στη μουσική σκηνή. Η επιτυχία τους οφείλεται κατά πολύ στο ταλέντο του Freddie Mercury, αλλά και στις υψηλές ικανότητες όλων των μελών που ήταν από τους καλύτερους στο είδος τους. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί το μόνο συγκρότημα, του οποίου όλα τα μέλη έχουν γράψει από μία τουλάχιστον παγκόσμια επιτυχία. Οι Queen άφησαν μια κληρονομιά που πάντα θα εμπνέει τους λίγο πιο ονειροπόλους και ασυμβίβαστους με την εποχή τους.




TOP 5 των QUEEN


5. "Don't Stop Me Now"



4. "I Want To Break Free"




3. "Show Must Go On"



2. "Somebody To Love"



1. "Bohemian Rhapsody"