ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Έφυγε από τη ζωή η Αρίθα Φράνκλιν


Πέθανε στις 9:50 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) η Αρίθα Φράνκλιν στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και άλλα αγαπημένα της πρόσωπα. H τραγουδίστρια διεγνώσθη το 2010 με καρκίνο και μόλις πέρσι ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί. Στη σκηνή ανέβηκε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 και τραγούδησε για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS. 

Η Αρίθα Φράνκλιν, γνωστή για επιτυχίες όπως το Respect και το Think, κερδίζει κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της 18 Grammys ενώ «χρυσοί» γίνονται 25 από τους δίσκους της. Η Φράνκλιν, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πουλάει περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους ενώ το όνομά της είναι συνώνυμο με αυτό της επιτυχίας και των δημοφιλέστερων τραγουδιών στις ΗΠΑ. Το τελευταίο της άλμπουμ «A brand New Me», κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2017.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της τραγουδίστριας, που έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Η ζωή της Αρίθα Φράνκλιν

Η Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1942 στο Μέμφις του Τενεσί. Είναι δύο ετών όταν η οικογένειά της μετακομίζει στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ενώ στα τέσσερά της χρόνια μετακομίζει με την οικογένειά της στο Ντιτρόιτ. 

Για πρώτη φορά μαγεύει το κοινό της σε ηλικία 10 ετών όταν τραγούδησε για πρώτη φορά στην εκκλησία New Bethel όπου και λειτουργεί ο πατέρας της.  Ο πατέρας της Κλέρενς Λαβόν Φράνκλιν αντιλαμβάνεται αντελήφθη γρήγορα το ταλέντο της και αναλαμβάνει χρέη μάνατζερ για τη μικρή του κόρη. Η Αρίθα ταξιδεύει με το «γκόσπελ καραβάνι» του πατέρα της ενώ με τη βοήθειά του βγάζει τον πρώτο της δίσκο το 1956. Τη δεκαετία του ’60 κυκλοφορούν οι πρώτες μεγάλες της επιτυχίες, όπως το Natural Woman και το I say a Little Prayer.

Και παρότι ο «άστρο» της φαίνεται να ξεθωριάζει στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η τραγουδίστρια καταφέρνει να εκτοξευτεί και πάλι στα τσαρτς μετά από σειρά έξυπνων συνεργασιών. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύει ντουέτα με τον Τζορτζ Μπένσον και τον Τζορτζ Μάικλ. Η επιτυχίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90 ενώ το 1994 λαμβάνει και βραβείο Grammy για την συνολική προσφορά της στη μουσική. Το 2005, η Αρίθα Φράνκλιν βραβεύεται με το προεδρικό μετάλλιο ελευθερίας ενώ το 2009 ερμηνεύει το «My Country, ‘Tis of Thee» στην πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.

Σημαντικοί «σταθμοί» της καριέρας της
  • 25η Μαρτίου 1942: η Αρίθα Φράνκλιν γεννιέται στο Μέμφις του Τενεσί.
  • 1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, «The Gospel Soul of Aretha Franklin»
  • 1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι «Respect
  • 1968: Τραγουδάει το «Precious Lord, Take My Hand» στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
  • 1977: Ερμηνεύει το «God Bless America» στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).
  • 1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο «Rock and Roll Hall of fame», το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.
  • 1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.
  • 2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.
  • 2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS.

Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατό της: 


«Είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, δεν μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουμε τον πόνο που αισθανόμαστε στις καρδιές μας. Χάσαμε τη μητριάρχη και τον βράχο της οικογένειάς μας. Η αγάπη που είχε για τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τις ανιψιές, τους ανιψιούς και ξαδέλφια της δεν γνώριζε όρια. Μας έχει συγκινήσει η απίστευτη αγάπη και στήριξη που δεχτήκαμε από στενούς φίλους, υποστηρικτές και θαυμαστές ανά τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και τις προσευχές σας. Αισθανθήκαμε την αγάπη σας για την Αρίθα και είναι για εμάς παρηγοριά να ξέρουμε ότι η κληρονομιά της θα συνεχίσει να ζει. Την ώρα του πένθους μας, σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες».