ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ρίτα Σακελλαρίου: Η μεγάλη ντίβα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού




Μπορεί να έχουν περάσει κιόλας 19 χρόνια από τότε που η φωνή της σίγησε για πάντα, όμως μέχρι σήμερα η Ρίτα Σακελλαρίου, αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες και παράλληλα αγαπημένες Ελληνίδες τραγουδίστριες στην ελληνική μουσική βιομηχανία.

Η Ρίτα Σακελλαρίου, η γυναίκα που έδωσε "δέκα καφετιά" για να πάει στο Μέγαρο αλλά τελευταία στιγμή προτίμησε τον... παίδαρο, γεννιέται στις 22 Νοεμβρίου του 1934 στη Σητεία της Κρήτης. Τα παιδικά της χρόνια τα περνά στη λαϊκή συνοικία των προσφυγικών των Ταμπουρίων, στο Κερατσίνι. 

Η ίδια, χάνει τον πατέρα της στον εμφύλιο πόλεμο και αναγκάζεται να νυμφευτεί αποκτώντας δύο παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, με τον οποίο χωρίζει στη συνέχεια.


Η πρώτη εμφάνιση της Ρίτας Σακελλαρίου γίνεται στο Πέραμα, όπου την ακούει ο Στέλιος Χρυσίνης και της γράφει τα πρώτα της τραγούδια. Στη συνέχεια συναντά τον Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Με αυτούς συνεργάζεται οχτώ χρόνια και λίγο αργότερα γίνεται "πρώτο όνομα" στη μαρκίζα  της "Τριάνας" του Χειλά, με το πασίγνωστο τραγούδι "Ιστορία μου, αμαρτία μου".

Ποιος δεν έχει τραγουδήσει επίσης τα: "Αν κάνω άτακτη ζωή", "Αυτός, ο άνθρωπος αυτός", "Σώσε με", "Μια ζωή πληρώνω" και πλήθος άλλων τραγουδιών; Ποιος δεν έχει νιώσει κάθε στίχο που έβγαινε από το στόμα αυτής της μεγάλης σε φωνή, Ελληνίδας λαϊκής τραγουδίστριας; Ακόμη και αυτοί που δεν εντάσσονται μουσικά σε αυτό το είδος μουσικής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχουν ακούσει κάπου, κάποτε και να μην τους εξέφραζαν (όσο και αν δεν ήθελαν να το παραδεχτούν).

Παράλληλα, η Ρίτα Σακελλαρίου γνωρίζει το δεύτερο σύζυγό της, τον παλαιστή Σιδηρόπουλο, με τον οποίο άνοιξαν το κέντρο "Κουίν Αν", στην Εθνική Οδό. Σε μία εποχή που το χρήμα ρέει άφθονο και με την πολυτέλεια να είναι στο ζενίθ της, μεταξύ των πρώτων τραπεζιών εκείνης της εποχής βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Σπύρος Άγκνιου, ο Έλληνας επιχειρηματίας Αριστοτέλης Ωνάσης αλλά και ο Άντονι Κουίν με την Μελίνα Μερκούρη, για να απολαύσουν τα: "Παράνομή μου αγάπη"," Κάθε ηλιοβασίλεμα", "Αν κάνω άτακτη ζωή", όλα τα "σουξέ" δηλαδή της Ρίτας όλων.

Ανάμεσα στους φανατικούς θαυμαστές της είναι και ο αείμνηστος Γιώργος Παπανδρέου, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς άνδρες στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, θέλει πάντα να του τραγουδά και να χορεύει το "Αυτός ο άνθρωπος, αυτός". 

Η αίγλη του "Κουίν Αν" διαρκεί πέντε χρόνια, όσο και ο δεύτερος γάμος της, από τον οποίο η Ρίτα Σακελαρίου, αποκτά άλλα τρία παιδιά.

Στη συνέχεια της επαγγελματικής της πορείας, η μεγάλη ντίβα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, πηγαίνει στη "Νεράιδα", μία από τις μεγαλύτερες "πίστες" της Ελλάδας. Εκεί τραγουδά μαζί με την Άννα Βίσση, αλλά ο κόσμος την αναγνωρίζει μόνο από τη φωνή της, αφού είχε χάσει αρκετά κιλά και βάφει τα μαλλιά της ξανθά. 


Όλα αυτά συμβαίνουν το 1986, τότε που ο Νίκος Καρβέλας της προτείνει να κάνουν δίσκο. "Η Γάτα" («Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα») γίνεται το σουξέ που δεν περίμενε από το δίσκο "Αρέσω". 

Στη συνέχεια ακολουθούν "Οι σαραντάρες = δύο εικοσάρες", "Αυτός ο έρωτας", "Αυτό το αγόρι", αλλά και το απολαυστικό "Εγώ δεν πάω Μέγαρο".

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η Ρίτα Σακελλαρίου, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, το 1998, συμμετέχει και στο σίριαλ του Mega "Δύο Ξένοι", με μεγάλη επίσης επιτυχία.


Τη νύχτα πριν αφήσει την τελευταία τη πνοή, ζητά από τον πιστό οικονόμο της, Λάκη Κορρέ, να της βάψει τα νύχια στο δεξί της χέρι. Όπως είναι γνωστό, η Ρίτα Σακελλαρίου φρόντιζε πάντα να είναι περιποιημένη, ακόμη και λίγο πριν το τέλος, σαν να μην την αφορούσε ο θάνατος, σαν να έπαιζε κρυφτό μαζί του και πίστευε ότι θα του ξεφύγει και θα "φτύσει" αυτή πρώτη.

Μάταια! Τον θάνατο δεν τον κέρδισε ποτέ κανείς, μα ούτε και θα τον κερδίσει. Σημασία έχει να κερδίσεις τη ζωή και αυτή, η Ρίτα Σακελλαρίου, την κατέκτησε.

Η τελευταία φράση που είπε στον οικονόμο της είναι: «Αχ, Λάκη, κι είχα τόσα ακόμη να κάνω!».


Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι γίνεται φτωχότερο στις 6 Αυγούστου του 1999, αφού η Ρίτα Σακελλαρίου χάνει την άνιση μάχη, που έδινε μετά από πολλούς μήνες, με τον καρκίνο.

Ακόμη και για τους πολύ νέους, που είτε δεν υπήρχαν αλλά είτε ήταν μικροί σε ηλικία, είναι πολύ πιθανόν να την γνωρίζουν μέσα από τους γονείς τους. Αν πάλι δεν συνέβη έτσι, τότε σίγουρα θα άκουσαν να χαρακτηρίζουν σαν μια άλλη "Ρίτα Σακελλαρίου", κάποια πληθωρική, ξανθιά, "χορτάτη" και μαγκιόρα γυναίκα, του οικείου περιβάλλοντος τους.

Περίεργο, μα μαγικό. Να "φεύγεις" και συνάμα να είσαι για πάντα εδώ!

Με πληροφορίες από το sansimera.gr
Πηγές φωτογραφιών: getgreekmusic.gr, irafina.gr, fthis.gr, thetoc.gr,