ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...




Η Ιθάκη είναι ένας υπέροχος προορισμός τόσο για την οικογένεια όσο και για νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να περάσουν ρομαντικά αλλά και ήρεμα τις διακοπές τους.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις, όπως λέει ο Κ.Καβάφης στο ποίημα "Ιθάκη".


Το νησί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο τόσο για τον μύθο και την ιστορία όσο και για τον πολιτισμό και την φύση του. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από το μεγαλύτερο ποιητικό έργο της αρχαιότητας, την Οδύσσεια του Ομήρου και από τον πρωταγωνιστή του έπους, Οδυσσέα. Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Ιθάκης. Μετά τον σεισμό του 1953 αναγκάστηκε να ανοικοδομηθεί από την αρχή, διατηρώντας όμως την επτανησιακή αρχιτεκτονική του. Κατά μήκος του δρόμου, μπροστά στο λιμάνι, είναι παρατεταγμένα πολλά εστιατόρια-ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μαγαζιά με σουβενίρ και είδη τέχνης που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την Βασιλική της Λευκάδας. Στην πόλη αξίζει να επισκεφτεί κανείς το αρχαιολογικό μουσείο, να βολτάρει στο λιμάνι, να επισκεφτεί την προτομή του Ομήρου και το άγαλμα του Οδυσσέα στην κεντρική πλατεία και λίγο πιο πέρα το μνημείο της Πηνελόπης.

Μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά,  που διαρκεί η παραμονή στο πλοίο, θα φτάσετε στις Φρίκες, στο λιμάνι όπου σταματάει το πλοίο. Οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί, δίνουν την εντύπωση ότι περνάει μόνο ένα αυτοκίνητο. Μετά από 20 περίπου χιλιόμετρα θα φτάσετε στο Βαθύ. Περίπου 1 χιλιόμετρο από την χώρα βρίσκεται η παραλία Μηνύματα. Η παραλία αν και πετρώδης, όπως και όλες οι παραλίες του νησιού είναι ιδιαίτερα καθαρή και δροσερή. Η μοναδική οργανωμένη παραλία του νησιού είναι το Φιλιατρό, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς λόγω του καθαρού πράσινου νερού και του όμορφου τοπίου που την περιβάλλει.

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Σταυρός, που είναι γνωστός για τον αρχαιολογικό χώρο, τη «Σχολή του Ομήρου». Μόλις φτάσετε στην πλατεία του Σταυρού θα αντικρίσετε την προτομή του Οδυσσέα, όπως και την αναπαράσταση του ανακτόρου του Οδυσσέα σε μικρογραφία. Προκειμένου να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο θα πρέπει να περπατήσετε γύρω στα 800 μέτρα σε επικλινή χωματόδρομο. Δυστυχώς σήμερα θα αντικρίσετε μόνο θεμέλια κτισμάτων.


Η Ιθάκη είναι από τα λίγα νησιά που παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα από τον μαζικό τουρισμό. Η πρωτεύουσα διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα γραφική. Οι κάτοικοι κρατούν ζωντανή την ιστορία γύρω από τον Οδυσσέα. Τις νυχτερινές ώρες η χώρα λάμπει σαν κόσμημα από τα φώτα των μαγαζιών, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει το φως του φεγγαριού που αντικατοπτρίζεται στη θάλασσα. Το νησί μένει στη μνήμη του επισκέπτη για το φυσικό κάλλος και την ηρεμία του.

Σύνταξη και Φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ