ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ναύπλιο: Ο απόλυτος τόπος αποδράσεων


Το Ναύπλιο αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας είτε για ολιγοήμερες αποδράσεις είτε για διακοπές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Οι λόγοι, που συνδράμουν σε αυτό; Πολλοί, όπως και οι ομορφιές της πόλης αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται σε ''απόσταση αναπνοής'' από την Αθήνα και την Πάτρα, ώστε να το επιλέγουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Ας μιλήσουμε, όμως, αρχικά για το τι μπορεί να δει κανείς φτάνοντας στην πόλη του Ναυπλίου. Το περίφημο Παλαμήδι, όπου δεκάδες επισκέπτες φτάνουν καθημερινά, κρύβει τη δική του ιστορία για όποιον θελήσει να περάσει κάποιες στιγμές, ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια ή πιο ξεκούραστα μέσω αυτοκινήτου. Η θέα, που προσφέρει, είναι απαράμιλλη, αφού κανείς δύναται να παρατηρήσει κάθε γωνιά του Ναυπλίου αλλά και σε μεγάλη ακτίνα εκτός πόλης.


Κοιτώντας από ψηλά, προς τη θάλασσα, βέβαια, κανείς δε θα μπορέσει να αντισταθεί στο να χαζέψει το Μπούρτζι. Πολλοί επιλέγουν να δουν το θαλάσσιο φρούριο και από κοντά, φυσικά, διανύοντας την απόσταση με το καραβάκι με μια θαλασσινή αίσθηση ή από την Ακροναυπλία, τη χερσονησίδα, που αποτελούσε την ακρόπολη του Ναυπλίου κατά την αρχαιότητα.

Κατηφορίζοντας ως το κέντρο της πόλης, όμως, εκτός από τις όμορφες πλακόστρωτες γειτονιές, δίνεται η ευκαιρία για όποιον θελήσει να επισκεφτεί μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, που βρίσκεται στην -Κεντρική- Πλατεία Συντάγματος ή το Πολεμικό ή ακόμα και την Εθνική Πινακοθήκη, που περιέχει σημαντικά έργα προς έκθεση.


Σε μία πιο ανάλαφρη, ίσως, επιλογή ενδείκνυται το Μουσείο Κομπολογιού, όπου λάτρεις του αντικειμένου και όχι μόνο το επισκέπτονται για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση και την ιστορική διαδρομή του. Άλλωστε, βαδίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, δεν είναι λιγοστά τα καταστήματα, που πωλούν χειροποίητα ή αρκετών χρόνων και από ιδιαίτερα υλικά κομπολόγια.

Επίσης, για όσους επισκέπτονται το Ναύπλιο για περισσότερες από μία μέρες, ιδιαίτερη ομορφιά και ενδιαφέρον παρουσιάζει -εκτός από τις γεύσεις στα εξαίσια καταστήματα- η ευκαιρία για μία επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών, διάσημο παγκοσμίως, είτε στην Επίδαυρο, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, όταν και το ομώνυμο φεστιβάλ διεξάγεται με πραγματικά αξιοσημείωτη πορεία. Παράλληλα, δράσεις, όπως εκθέσεις και φεστιβάλ, που πραγματοποιούνται συχνά εντείνουν και την άφιξη νέων ανθρώπων, που ειδάλλως ίσως και να μην το επέλεγαν ως προορισμό τους.

Εργοστάσιο Πελαργός - Νέα Κίος

Τέλος, για όσους θέλουν μόνο να χαλαρώσουν από την εξαντλητική καθημερινότητα, το Ναύπλιο προσφέρει και τη δυνατότητα για πρόσβαση σε καταγάλανα νερά, γεγονός, που σίγουρα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και το καλοκαίρι. Η παραλία της Αρβανιτιάς, το Τολό αλλά και η ακτή του Καραθώνα είναι εκλεκτές αμμουδιές, με έντονο ενδιαφέρον από ντόπιους και επισκέπτες, από απλούς λουόμενους έως και λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Εσείς, λοιπόν, είστε έτοιμοι για την επόμενη απόδρασή σας στον μαγευτικό αυτό προορισμό της Πελοποννήσου;

Κείμενο και φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ