ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Σιθωνία: Γαλαζοπράσινη αρμονία



Η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η Σιθωνία στο 2ο πόδι, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν χαλαρές - μοναδικές διακοπές, καθώς προσφέρει νερά σαν κρύσταλλο και σαγηνευτικά τοπία, ικανά να συναγωνιστούν άλλα μέρη της χώρας, ακόμη και νησιά.

Για να ζήσετε μία διαφορετική εμπειρία απολαμβάνοντας την περιήγηση στις περιοχές της Σιθωνίας, αξίζει να μείνετε σε κάμπινγκ. Η ζωή στο κάμπινγκ δεν προσφέρει τις ανέσεις του σπιτιού ή ενός ξενοδοχείου. Παρόλα αυτά, θα αλλάξει για μικρό χρονικό διάστημα η καθημερινότητά σας, θα κινείστε με πιο ήρεμους ρυθμούς, θα μαθαίνετε να ζείτε στην εξοχή και να προσαρμόζεστε στις δυσκολίες του φυσικού περιβάλλοντος. Η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, θα εισπνέετε καθαρό αέρα, ο οποίος παράλληλα δροσίζει και αναζωογονεί.


Για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση, μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η παραλία της Συκιάς (10 χλμ από τη φημισμένη Σάρτη). Η παραλία της Συκιάς περιλαμβάνει γαλαζοπράσινα νερά, ενώ τα άγρια βράχια συμπληρώνουν το ειδυλλιακό τοπίο. Κάποιες μέρες βέβαια που έχει ισχυρούς ανέμους, ενδέχεται να γεμίσει φύκια ή διάφορα σκουπίδια, οπότε είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τους διπλανούς απάνεμους κολπίσκους, με το εξίσου άγριο και μαγευτικό σκηνικό.


Όποιοι όμως λαχταρούν περισσότερο κόσμο και κίνηση οφείλουν καταρχήν να περιπλανηθούν στα πεζοδρομημένα στενά δρομάκια της Σάρτης, που είναι κατάμεστα από κόσμο, Σέρβους μουσικούς του δρόμου, και μαγαζιά με σουβενίρ, φαγητό και ποτό. Η Σάρτη αν και είναι σε μεγάλο βαθμό τουριστική, όντας πόλος έλξης ξένων κυρίως τουριστών, (Σέρβοι, Ούγγροι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί) διατηρεί και έναν πιο γραφικό χαρακτήρα, αφού τα στενά με τα παλιά σπίτια θα σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Τις νυχτερινές ώρες η κεντρική πλατεία και τα δρομάκια βρίθουν από κόσμο και είναι φωταγωγημένα, έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση πως παραθερίζετε σε κάποιο νησί.


Προχωρώντας στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε μαγαζιά κάθε λογής, με μουσικές που συγχέονται μεταξύ τους, ενώ καθισμένοι σε ένα από τα παγκάκια θα ατενίσετε την θάλασσα και το βουνό Άθως. Μάλιστα, κάποιες φορές τα σύννεφα αγκαλιάζουν το βουνό και την ώρα της δύσης του ηλίου το πορτοκαλί χρώμα δημιουργεί μία οπτική πανδαισία.


Στο σημείο που τελειώνει η παραλία, σε ένα ύψωμα υπάρχει ένας κατάλληλα φωτισμένος χώρος με παγκάκια, που θα σας χαρίσει μία πανοραμική θέα τόσο της Σάρτης όσο και μικρότερων ορμίσκων αλλά και σκαλοπατάκια, που οδηγούν δίπλα ακριβώς στην θάλασσα. Εφόσον έχετε τύχη, μπορεί να θαυμάσετε την πανσέληνο και πιο συγκεκριμένα την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα,  που δημιουργεί φεγγαρόδρομο.


Μία επιπλέον δραστήρια και τουριστική περιοχή, είναι ο Ν. Μαρμαράς: Αν και περιβάλλεται από σύγχρονα κτίρια, περικλείει γοητεία χάρη στο γεγονός ότι είναι αμφιθεατρικά κτισμένος και αφού διασχίσετε την παραλία με τους λουόμενους, συναντάτε γραφικά λιμανάκια με σκάφη και παραδοσιακές βάρκες (ψαροκάικα) όπως και πληθώρα μαγαζιών. Απέναντι από την παραλία του Μαρμαρά,  θα αντικρίσετε το τουριστικό θέρετρο των διάσημων, το πόρτο Καρράς, απ’ όπου διαφαίνονται πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο.

Στα ήσυχα μέρη της Σιθωνίας προστίθεται και το Πόρτο Κουφό: Στις 2 άκρες (Πόρτο Κουφό α' και β') είναι αγκυροβολημένα σκάφη, ενώ ενδιάμεσα θα αντικρίσετε απάνεμα καταγάλανα νερά και ορισμένους λουόμενους. Στην πλευρά α' αξίζει να επισκεφθείτε το μνημείο θυμάτων πτώσης του ελικοπτέρου σινούκ δίπλα στο λιμανάκι, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από ανθρώπους της εκκλησίας (12 Σεπτεμβρίου 2004).


Ανά τακτά διαστήματα θα συναντήσετε στον δρόμο είτε προς Σάρτη είτε προς το Πόρτο Κουφό, μικρές παρακάμψεις για μία στάση που προσφέρουν πανοραμική θέα στο πέλαγος και στα πελώρια βουνά. Η Τορώνη, χαρακτηρίζεται εξίσου από ηρεμία. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, το φως του ήλιου αντανακλάται στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σας μαγέψει. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα ερείπια - θεμελιώσεις πλέον - του τότε επιβλητικού κάστρου της αρχαιότητας, (χτίζεται περίπου τον 8ο αιώνα, μάλλον από τους Χαλκιδείς) που προστάτευε την περιοχή από τις ληστρικές επιδρομές. Οι πύργοι και τα τείχη διατηρούνται σε καλή κατάσταση έως τα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται τα υλικά της οχύρωσης, προκειμένου να επιστρωθούν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης.


Κάθε όμορφο ταξίδι μοιάζει με παραμύθι που μας στεναχωρεί μεν όταν φτάσει στο τέλος του, αφήνει ευχάριστες αναμνήσεις και εικόνες που θα μας συνοδεύουν καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας δε.

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ