ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Gianni Versace - Η ιστορία του λαμπερού Ιταλού σχεδιαστή μόδας


Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το χαμό του πασίγνωστου σχεδιαστή μόδας, Gianni Versace.

Ήταν μέσα Ιουλίου του 1997, όταν ο Gianni Versace έπεσε νεκρός ύστερα από το θανάσιμο πυροβολισμό του στην πόρτα της έπαυλής του, γνωστής και ως Casa Casuarina, στη South Beach του Miami στη Φλόριντα.

Ο 27χρονος Andrew Cunanan, είναι ο δολοφόνος του αγαπημένου σχεδιαστή, ο οποίος εντοπίζεται οκτώ ημέρες αργότερα, επίσης νεκρός, στο λεμβοστάσιο της Miami Beach, έχοντας αφαιρέσει ο ίδιος τη ζωή του.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Στις 2 Δεκεμβρίου το 1946, στην Καλαβρία της Ιταλίας, έρχεται στη ζωή ο Giovanni Maria Versace ή αλλιώς, Gianni Versace. Ο ίδιος, μεγαλώνει μαζί με τα δύο αδέρφια του, τον Santo και την Donatella, ενώ ακόμα μία αδερφή τους φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 12 ετών από τέτανο, που δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Η κλίση των παιδιών της οικογένειας Versace εξηγείται και από το επάγγελμα της μητέρας τους, το οποίο είναι μοδίστρα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Gianni αναφέρει ότι «η μόδα με βρήκε, χωρίς να χρειαστεί να κουνηθώ».

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αρχαία ελληνική ιστορία, που κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή που γεννήθηκε. Μάλιστα, όταν φοιτά στο σχολείο, σπουδάζει Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά. Στον αντίποδα των κλασσικών αυτών επιρροών, βρίσκεται η έμπνευσή του από τον Andy Warhol.

Ο Gianni Versace ξεκινάει τη μαθητεία του από το ατελιέ της μητέρας του, όπου απασχολούνται ως υπάλληλοί της πολλές μοδίστρες, ενώ πριν μετακομίσει στο Μιλάνο, σπουδάζει και αρχιτεκτονική.

Όταν κλείνει τα 26 χρόνια του, το 1972, ο Ιταλός σχεδιαστής, μετακομίζει στο Μιλάνο προκειμένου να κυνηγήσει μια καριέρα στο σχέδιο μόδας. Πολύ σύντομα, μόλις ένα χρόνο αργότερα, γίνεται ο σχεδιαστής της νεανικής σειράς του Genny, «Byblos» και το 1977 δημιουργεί μια πιο πειραματική σειρά για την εταιρεία Complice. Έναν χρόνο αργότερα, το 1978, έχοντας το ηθικό του αναπτερωμένο από τις προηγούμενες επιτυχίες του, ο Gianni Versace παρουσιάζει την πρώτη προσωπική του κολεξιόν με γυναικεία ready-to-wear ρούχα, στο Palazzo della Permanente Art Museum του Μιλάνο, με την πρώτη του επίδειξη να ακολουθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς μαζί με το λανσάρισμα της πρώτης ανδρικής σειράς.

Η πρώτη μπουτίκ του Οίκου Versace ανοίγει τις πόρτες της στο γουστόζικο κοινό, στη Via della Spiga του Μιλάνο, το 1978. Ο Οίκος Versace είναι από πάντα μια οικογενειακή υπόθεση, αφού τόσο ο αδερφός του Santo, όσο και η αδερφή του Donatella, εργάζονται για αυτόν.


Ο Gianni Versace γίνεται γνωστός για τα υπερπολυτελή, κομψά και λαμπερά σχέδιά του. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο επιτυχημένος σχεδιαστής μόδας, χρησιμοποιεί καινοτόμα υλικά, όπως το αλουμίνιο ή πρωτοπόρες τεχνικές, όπως η «neo-couture», τεχνολογία lazer για την ένωση δέρματος με λάστιχο.

Το 1989, ο Οίκος Versace παρουσιάζει την πρώτη του κολεξιόν υψηλής ραπτικής και αμέσως ακολουθεί το λανσάρισμα δύο ακόμα σειρών ένδυσης, των Versus και Instante.

Παράλληλα το 1991, ο γνωστός Οίκος προχωρά και στο λανσάρισμα αρωμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη την αναγνωρισιμότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται, με τον ίδιο τον σχεδιαστή να δηλώνει πως: "Προσπαθώ να σπάσω το σύνορο μεταξύ chic και shock", κατακτώντας και πάλι τα πλήθη.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες του δημιουργίες αποτελεί το μαύρο φόρεμα με τις χρυσές παραμάνες που επιλέγει η Elizabeth Hurley στην πρεμιέρα της ταινίας του τότε συντρόφου της, Hugh Grant, «Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία», το 1994. Η επιτυχία του φορέματος είναι τέτοια που ανήγαγε την Hurley σε star εν μία νυκτί.


Ο σχεδιαστής προτιμά να έχει αρκετά καλές σχέσεις με τους stars της εποχής, είτε αναφερόμαστε σε θρύλους της μουσικής σκηνής όπως η Madonna και ο Elton John, είτε σε supermodels όπως η Naomi Campbell.

Σχέδια του Gianni Versace κοσμούν εκθέσεις σε πολλά μουσεία, όπως το National Field Museum του Σικάγο, το Royal College of Art στο Λονδίνο, το Kobe City Museum της Ιαπωνίας και το Kunstgewerbemuseum στη Γερμανία. Ο σχεδιαστής αποφασίζει να εκφράζει τη δημιουργικότητά του γράφοντας και βιβλία, ανάμεσα στα οποία τα «Rock And Royalty», «The Art of Being You» και «Men Without Ties».

Ο θάνατος... 

Η είδηση του θάνατο του Gianni Versace σκορπά τη θλίψη σε όλον τον κόσμο γενικότερα, αλλά και στο λαμπερό κόσμος της μόδας, ειδικότερα.

Το "ιερό τέρας" της μόδας, ο Giorgio Armani, δηλώνει για το θάνατο του συναδέλφου του: "Τα νέα για τον θάνατο του Gianni Versace με άφησαν σε κατάσταση σοκ. Ο Gianni Versace, μαζί με λίγους άλλους, συμβολίζει την επιτυχία της Ιταλικής Μόδας σε όλο τον κόσμο. Η αντίδρασή μου είναι αυτή της απέχθειας απέναντι σε έναν τόσο αφύσικο και βίαιο θάνατο και αυτή μιας εμφανούς θλίψης".

Τόσο η οικογένεια, όσο και οι φίλοι του Versace στην Ιταλία και τις Η.Π.Α, αποχαιρετούν τον αδικοχαμένο σχεδιαστή με διαφορετικές τελετές, ανάμεσα στις οποίες και μία που έλαβε χώρα στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Εκεί παραβρίσκονται τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου χώρου της μόδας. Η Anna Wintour, ο Ralph Lauren, ο Kalvin Klein αλλά και ο Marc Jacobs, ήταν μερικοί από αυτούς που σπεύδουν για το τελευταίο αντίο, υπό τους ήχους των Whitney Houston, Jon Bon Jovi και Elton John, που τραγουδούν ζωντανά για εκείνον που τόσο αγαπούν.

Η τέλεση της κηδείας του Ιταλού σχεδιαστή μόδας, γίνεται σε γοτθικό καθεδρικό ναό του Μιλάνο και μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Η Πριγκίπισσα Diana, ο Sting και η σύζυγός του, Trudy, αλλά και ο Elton John με τον σύντροφό του, είναι λίγοι από αυτούς που τιμούν τη μνήμη του μεγάλου σχεδιαστή. Παράλληλα, πραγματοποιείται μια μικρή τελετή και στην Casa Casuarina στο Miami, όπου fans και κάτοικοι της περιοχής αφήνουν λουλούδια, κεριά και στέφανα ως φόρο τιμής στον αγαπημένο σχεδιαστή.




Στο σήμερα...

Ο σχεδιαστής που έντυσε διασημότητες και μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως η Diana, μένει μέχρι σήμερα στην ιστορία της μόδας για τη ζωντάνια και την τέχνη που έφερε, σε μια βιομηχανία που την εποχή εκείνη δεν εντοπίζονταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ετών, ο Gianni Versace καταφέρνει να χτίσει μία αυτοκρατορία μόδας, αξίας 807 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το θάνατό του και μέχρι σήμερα, σε ρόλο Creative Director, αναλαμβάνει η αδερφή του Gianni, Donatella.



Diana & Calvin Klein για Versace...


Ο θάνατος του Gianni Versace σοκάρει και την Πριγκίπισσα Diana που δηλώνει "Είμαι διαλυμένη από το χαμό ενός καταπληκτικού και ταλαντούχου ανθρώπου", με τον Calvin Klein να αναφέρει πως "Ο κόσμος της μόδας έχασε έναν από τους μεγάλους σχεδιαστές της εποχής μας".


"Τέλος"...

Ο πασίγνωστος και αγαπημένος σχεδιαστής μόδας, αναμφίβολα λανσάρεται στις κορυφαίες θέσεις των πιο γνωστών, επιτυχημένων και λαμπερών σχεδιαστών μόδας της υφηλίου. Το "τέλος" του θεωρείται για πολλούς άδοξο και πως δεν άρμοζε σε μια τέτοια προσωπικότητα.

Μα στο τέλος, όλοι απλοί θνητοί είμαστε...