ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αλίκη Βουγιουκλάκη - Το πιο λαμπρό αστέρι



Όταν γεννηθείς με άστρο, το σύμπαν συνωμοτεί. Παρ' όλες τις δυσκολίες που μπορεί να σου φέρει η μοίρα στο δρόμο, στο τέλος η ζωή σου θα είναι πασπαλισμένη με χρυσόσκονη και λάμψη. Για ένα τέτοιο αστέρι θα μιλήσουμε στο αφιέρωμά μας. 

Στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής γεννιέται ένα κορίτσι, που η ιστορία έδειξε ότι όχι απλά είχε άστρο, αλλά η ίδια θα γινόταν το πιο λαμπρό αστέρι της χώρας μας και όχι μόνο.

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της ζωής της, ήταν δύσκολα μιας και τρεις ημέρες μετά την γέννησή της, διαγιγνώσκεται με πνευμονία. Οι γονείς της δεν χάνουν χρόνο, καλούν στη κλινική ιερέα και της κάνουν το λεγόμενο αεροβάπτισμα.


Αλίκη - Σταματίνα. Το δεύτερο όνομα δεν χρησιμοποιείται ποτέ και έτσι μένει στην καρδιά και στο μυαλό μας με το πρώτο της όνομα Αλίκη. Τα παιδικά της χρόνια είναι φτωχικά και στιγματισμένα από την δολοφονία του πατέρα της στην κατοχή. Η Αλίκη μεγαλώνει πλέον με την μητέρα της σε ρόλο πατέρα και μητέρας, αλλά και με τα δύο της αδέρφια. Από μικρή ηλικία δείχνει την κλίση της προς την υποκριτική, αλλά και την αγάπη για τα ινδάλματά της που είναι η Μαίρη Πίκφορντ και η Γκρέτα Γκάρμπο. Δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει τις δεξιότητές της στην υποκριτική και πρωταγωνιστεί σε πολλές σχολικές παραστάσεις.

Το όνειρό της να γίνει ηθοποιός αποτελεί έναν δύσκολο στόχο εκείνη την εποχή. Ο κόσμος θεωρεί τις γυναίκες που ασχολούνται με το επάγγελμα της ηθοποιού ελευθέρων ηθών. Τίποτα δεν σταματάει την λαχτάρα της για το σανίδι και το 1952 δίνει κρυφά εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο δεύτερο έτος της σχολής της αναθέτουν το ρόλος της Λουιζόν στο έργο “Κατά φαντασίαν Ασθενής” του Μολιέρου και τον ίδιο χρόνο ο ρόλος της Ολυμπίας στο “Φουσκοθαλασσιές” του Δημήτριου Μπόγρη. 


Η μεγάλη έκπληξη έρχεται το 1954 και ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμη την σχολή. Τότε είναι που της ζητάνε να αντικαταστήσει την Άννα Σινοδινού, η οποία αποχώρησε από το θίασο της παράστασης, “Ρομέος και Ιουλιέτα”. Η Αλίκη χρειάζεται να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή. Η σχολή της δίνει μόλις τρεις μέρες για την προετοιμασία του ρόλου αυτού της Ιουλιέτας, που δεν ήταν στα πρότυπα της σεξπιρικής ερμηνείας, αλλά καταχειροκροτήθηκε από κριτικούς και θεατές. 


Η πορεία της παίρνει την ανηφορική διαδρομή. Την ίδια χρονιά κάνει την παρθενική της πρεμιέρα στον κινηματογράφο με την ταινία “ Το ποντικάκι”. Το 1961 η Αλίκη συγκροτεί τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας παραστάσεις όπως “ Χτυποκάρδια στο θρανίο”, “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” κ.α. 

Εκείνη την εποχή γνωρίζεται με τον μεγάλο δάσκαλο και παραγωγό της Φίνος Φιλμ, τον Φιλοποίμενα Φίνο. Μαζί θα κάνουν πολλές επιτυχημένες παραγωγές με την Αλίκη να πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως “ Η Αλίκη στο ναυτικό”, “Υπολοχαγός Νατάσα”, “Η Λίζα και οι άλλοι”, “Η Μαρία της σιωπής”, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” κ.α. Ο Φιλοποιμένας Φίνος έχοντας την τέλεια συνταγή της επιτυχίας, δίνει ως επί το πλείστον ρόλους στην Αλίκη, αυτής της χαριτωμένης σκανδαλιάρας, που κάνουν την ηθοποιό ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό της. Η Αλίκη βραβεύεται με το βραβείο 'Α Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ερμηνεία της στο έργο “Μανταλένα”, ενώ το ίδιο έργο διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ των Κανών αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όμως κάνει η ταινία “ Υπολοχαγός Νατάσα”.


Ο κύκλος των ταινιών κλείνει με την ταινία “Κατάσκοπος Νέλη”, η οποία περνάει δια πηρός και σιδήρου. Φημολογείται ότι η ταινία αρχικά έχει άλλη ονομασία και ότι μετονομάζεται επειδή δεν έχει τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα. Η ταινία αν και αποτελεί το φινάλε της μεγάλης ηθοποιού στον κινηματογράφο, δεν είχε την εισπρακτική επιτυχία την οποία και είχε συνηθίσει η μεγάλη ηθοποιός.

Η ερωτική της ζωή πρωταγωνιστεί συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά και τον περιοδικών. Ο μεγάλος σταθμός στη ζωή της εθνικής μας σταρ δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Παπαμηχαήλ. Μέσα από γεννιέται ο καρπός αυτού του έρωτά τους, ο γιος τους Γιάννης. Οι δυο τους γνωρίζονται στα γυρίσματα της ταινίας “Αστέρω” το 1959 και ο έρωτας τους αποτελεί εξ΄ αρχής τον δημοφιλέστερο έρωτα της εποχής. Το 1965 ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και λίγα χρόνια μετά ο γάμος αυτός ρίχνει αυλαία και ακολουθούν σωρεία δικαστικών μαχών. 


Η Αλίκη ως επαγγελματίας είναι αυστηρή. Σε πολλά αποσπάσματα από τα γυρίσματα των ταινιών της, παρατηρούμε την ταλαντούχα ηθοποιό να μη διστάζει, να γυρίζει επί ώρες μια σκηνή, που το μόνο που καλείται να κάνει είναι ένα διαφορετικό βλέμμα. Η τελειομανία της Άλικης συνεχίζεται και στις θεατρικές της παράγωγες, μετά το τέλος των ταινιών της. Παραστάσεις όπως “Καμπαρέ”, ¨Ωραία μου κυρία”, “Μις Πέπσι”, “Λυσιστράτη”, με κορύφωση το τελευταίο θεατρικό της έργο “Η μελωδία της ευτυχίας”.

Η Αλίκη διαγιγνώσκεται με καρκίνο καλπάζουσας μορφής. Η ερμηνεία της γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τότε είναι που η ίδια αποφασίζει να διακόψει τις προγραμματισμένες της παραστάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τρεις ημέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, το πιο λαμπρό αστέρι, η εθνική μας σταρ περνάει στην ιστορία. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και το επί πολλά έτη κοινό που την ακολουθεί παγώνει στο άκουσμα του θανάτου της. Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα αδυνατούν να πιστέψουν ότι η γυναίκα που αγαπήθηκε όσο καμία δεν είναι πλέον ανάμεσα μας. 


Οι ταινίες που άφησε κληρονομιά μεγαλώνουν και θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές Ελλήνων και η δροσερή, τσαχπίνα, σκανδαλιάρα Δεσποινίς Πετροβασίλη, θα κάνει το χαμόγελό μας να χαράζεται όλο και πιο βαθύ στο πρόσωπό μας, κάθε φορά που την βλέπουμε. Τα αστέρια δεν πεθαίνουν άλλωστε. Ίσως για λίγο χάνουν τη λάμψη τους μα και πάλι είναι εκεί φωτεινά.

Σύνταξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ