ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η βραχώδης Σκόπελος


Η Σκόπελος ξεχωρίζει χάρη στο βραχώδες τοπίο που κυριαρχεί σε όλο το νησί, τα γραφικά σοκάκια με τον παραδοσιακό χαρακτήρα, το ενετικό κάστρο, τα παρεκκλήσια και τις όμορφες παραλίες.

Η χώρα είναι αμφιθεατρικά κτισμένη και τα απογεύματα αξίζει η περιπλάνηση στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της με τα σκαλοπατάκια που οδηγούν σε παλιά αρχοντικά με λουλουδιαστά μπαλκόνια, εκκλησάκια και μαγαζάκια, που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Στην προκυμαία μπορείτε να φωτογραφηθείτε στο άγαλμα του αφανούς Σκοπελίτη ναυτικού, ενώ στην άκρη του λιμανιού, τα σκαλοπάτια οδηγούν σε άσπρα εκκλησάκια κυκλαδίτικου στυλ, σε μία καφετέρια με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και λίγο πιο πάνω στα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ενετικού κάστρου. Το κάστρο επισκευάζεται από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα. Τα ερείπια του κάστρου είναι ορατά και από τις 2 πλευρές της χώρας, οπότε αντί να κατεβείτε από το ίδιο μονοπάτι μπορείτε να προχωρήσετε και να κατεβείτε τα σκαλοπάτια, που καταλήγουν στην πίσω πλευρά. Έπειτα θα ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί σε κάποιες απομονωμένες παραλίες όπως το Γλυστέρι και τον Άγιο Κωνσταντίνο.


Στη χώρα αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου, του πολιούχου του νησιού και την Επισκοπή, το ενετικό κτίσμα με την εκκλησία στο εσωτερικό του. Στην άλλη άκρη του λιμανιού βρίσκεται το Ασκληπιείον, που δεν είναι ανοιχτό στο κοινό λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Αν ακολουθήσετε τη συνέχεια του δρόμου, θα οδηγηθείτε σε πολυάριθμες μονές που είναι είτε πάνω στον δρόμο, είτε κρυμμένες μέσα στο πευκόφυτο δάσος (αυτές προσεγγίζονται μόνο από πεζοδρομημένα μονοπάτια). Η μονή της Ευαγγελίστριας είναι η πιο μεγαλειώδης και εφόσον έχετε την τύχη να επισκεφτείτε το εσωτερικό της, θα νιώσετε πως ταξιδεύετε πίσω στον χρόνο (χρησιμοποιούνταν και ως φρούριο τα αρχαία χρόνια), ενώ προσφέρει και πανοραμική θέα στην χώρα.


Ανοιχτές στο κοινό είναι και οι μονές του Αγίου Προδρόμου και Μεταμορφώσεως, ενώ επιβλητικό είναι το κτίριο της μονής της Αγίας Βαρβάρας. Η Αγία Τριάδα από την άλλη είναι ένα μικρό εκκλησάκι μέσα στην απέραντη πευκόφυτη περιοχή. Οι μονές είναι δύσκολα προσβάσιμες καθώς ένας επικίνδυνος χωματόδρομος με πέτρες ανηφορίζει συνεχώς. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο τα κόκκινα κατσίκια που διαθέτει το νησί και θα νιώσει πως πρωταγωνιστεί σε περιπέτεια. Όταν φτάσετε όμως θα σας αποζημιώσει η ηρεμία του τόπου, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι η μελωδία των τζιτζικιών.


Η δεύτερη γραφική περιοχή μετά την χώρα είναι η Γλώσσα με τα παραδοσιακά σπίτια, τα στενά σοκάκια και τη θέα στο πέλαγος, όταν ο επισκέπτης βρίσκεται σε ύψωμα. Περίπου 10 χλμ από την Γλώσσα, βρίσκεται ένα αξιοθέατο με θέα, ο Φάρος, (ακρωτήρι Γουρούνι) αλλά ο χωματόδρομος είναι πιο δύσβατος από εκείνον που οδηγεί στις μονές, ενώ κάποιοι ξένοι το επιχειρούν με τα πόδια. Παρόλα αυτά θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τη Μονή Ταξιαρχών μέσα σε μία κατάφυτη περιοχή, όπως και μία από τις απομονωμένες παραλίες αυτής της πλευράς, την ακτή Περιβολίου, που περιβάλλεται από βράχια. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο όμως δεν είναι άλλο από τον Αϊ Γιάννη του Καστρί, όπου γυρίστηκε ο γάμος του Mamma Mia: Το εκκλησάκι πάνω στον πανύψηλο βράχο, που είναι περικυκλωμένος από την αγριεμένη θάλασσα, προσφέρει θέαμα που σου κόβει την ανάσα.


Για να γνωρίσετε όμως το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή χρειάζεται μέσον μεταφοράς και έντονη διάθεση για εξόρμηση, καθώς διαθέτει πολυάριθμα αξιοσημείωτα μέρη που είναι διασκορπισμένα σε όλο το μήκος του νησιού. Οι δρόμοι, όπως συνηθίζεται στα νησιά, είναι στενοί, οφιοειδείς και ανώμαλοι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράδρομοι - χωματόδρομοι που οδηγούν στα πιο εξωτικά και απόκρημνα μέρη. Για παράδειγμα λίγο πριν τον Αγνώντα (λιμανάκι), ένας απότομος ανηφορικός χωματόδρομος που δεν συλλαμβάνει το μάτι εν κινήσει, καθώς απουσιάζει η απαραίτητη πινακίδα, οδηγεί στον μαγευτικό Αμάραντο όχι μόνο από άποψη τοπίου αλλά και θάλασσας. Πρόκειται για μία μη οργανωμένη παραλία στην οποία θα κατηφορίσετε με τα πόδια όπου ίσως θα συναντήσετε ελάχιστους λουόμενους λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Σίγουρα όμως δεν είναι τυχαίο πως στο σημείο αυτό πραγματοποιήθηκαν ορισμένα γυρίσματα της γνωστής ταινίας Mamma Mia.


Η Μηλιά μετά τον Αγνώντα και τον Πάνορμο συνδυάζει εξίσου βραχώδες τοπίο και κρυστάλλινα νερά, όντας οργανωμένη, ενώ το Καστάνι λίγα μέτρα πιο κάτω αποτελεί κοινή παραλία με beach bar αλλά είναι γνωστή επίσης από τα γυρίσματα του Mamma Mia. Το Χόβολο αν και είναι πιο μακριά και διαθέτει δυσκολία προσέγγισης, (φτάνοντας στην παραλία Έλιος ακολουθείτε πεζοί έναν πετρώδη χωματόδρομο και διασχίζετε λίγο θάλασσα) είναι η πιο όμορφη και εξωτική παραλία του νησιού με τους αλλεπάλληλους βράχους με τα βότσαλα, όπου μπορείτε να αφήσετε την ομπρέλα σας και να βουτήξετε απευθείας. Ξεχωριστό και γοητευτικό τοπίο προσφέρει και ο Στάφυλος, που είναι εγγύς στην χώρα της Σκοπέλου με το αρνητικό ότι διαθέτει ολισθηρούς βράχους και μαύρο φύκι μέσα στην θάλασσα.


Τι μένει από την Σκόπελο; Η μυρωδιά του πεύκου την ώρα της εξόρμησης, η συγχρονισμένη χορωδία των τζιτζικιών, η εναλλαγή εικόνων άγριας και εξωτικής ομορφιάς, οι ευγενικοί και φιλόξενοι άνθρωποι που απαντούν με χαμόγελο, τα γραφικά και αμέτρητα παρεκκλήσια, τα παλιά αρχοντικά μέσα στα στενά σοκάκια της χώρας με τις βουκαμβίλιες, τα σμιλευμένα από τα ορμητικά κύματα βράχια, οι πετρώδεις χωματόδρομοι με το κόκκινο κατσίκι - μασκότ του νησιού.