ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Φοίβος Δεληβοριάς: Ο συλλέκτης στιγμών



Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά, το σίγουρο είναι ότι θα έχετε φύγει με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Αυτός ο ταλαντούχος άνθρωπος έχει την ικανότητα να σας χαλαρώνει, αλλά και να σας “ξυπνάει” ταυτόχρονα. Οι συναυλίες του είναι ένα πάρτυ που δεν θέλετε να τελειώσει, γιατί γίνεστε όλοι μια παρέα και αυτός σε συνεχή επαφή με το κοινό, μπλέκεται ανάμεσα στο πλήθος, φλερτάρει τις γυναίκες, καφρολογεί με τους άντρες και γελάει με τα παιδάκια. Όμως και ο Φοίβος δεν θέλει να αφήσει το κοινό του, δένεται συναισθηματικά.



Ο Φοίβος Δεληβοριάς γεννιέται το 1973 και μεγαλώνει στην καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του, περιοχή της Καλλιθέας. Η επαφή του με τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, ξεκινά όταν αρχίζει μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη. Στα 15 του χρόνια συναντάει στην Αθήνα τον Μάνο Χατζιδάκι και του συστήνεται με αθώο θράσος σαν συνάδελφός του. Η φράση του Δεληβοριά επιβεβαιώνεται, αφού ο Χατζιδάκις εντυπωσιάζεται από το ταλέντο του και του κυκλοφορεί το 1989 από τη δισκογραφική του, “Σείριος”, τον πρώτο του δίσκο, “Παρέλαση”.

Μετά από έξι χρόνια συμμετοχών σε δίσκους άλλων γνωστών καλλιτεχνών, κυκλοφορεί το 1995 με την δισκογραφική εταιρία “Sony τον 1ο του ενήλικο δίσκο, “Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία”. Το άλμπουμ περιέχει την επική του συνεργασία με τον Θανάση Βέγγο στο ραπ τραγούδι “Το ‘πα, το ‘κανα”, όπως επίσης και την γεμάτη συναίσθημα φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου στον “Όρκο”. Την ίδια χρονιά συμμετέχει για πρώτη φορά σε ζωντανή μουσική παράσταση με τον Διονύση Σαββόπουλο.


Το 1997 αρχίζει η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα που έχει τίτλο “Χάλια” για την παρουσίαση του επερχόμενου ομώνυμου δίσκου. Ο δίσκος “Χάλια” που κυκλοφορεί το 1998 ανεβάζει πολύ το πήχη, αφού όλα τα τραγούδια ακούγονται ασταμάτητα στο ραδιόφωνο. Είναι και ο δικός μου προσωπικά αγαπημένος δίσκος του Δεληβοριά, γιατί καταφέρνει μέχρι το τέλος του να δημιουργήσει συναίσθημα, γέλιο και χαρμολύπη. Το άλμπουμ περιλαμβάνει το συγκινητικό τραγούδι για τον πατέρα του, “Φώτης” και το λαϊκό “Ο άντρας της ζωής μου” που το ερμηνεύει η Καίτη Γαρμπή.


Μετά την υποχρεωτική του στρατιωτική θητεία, ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει στο μουσικό προσκήνιο το 2003 με τον “Καθρέφτη”. Ο Δεληβοριάς ισχυρίζεται ότι το ομώνυμο τραγούδι θα μπορούσε να το πει ο Μητροπάνος, ο οποίος πάντοτε τον συγκινούσε βαθύτατα, γιατί ο στίχος του είναι ένα λαϊκό τετράστιχο και ο ρυθμός χασάπικο. Ο συγκεκριμένος δίσκος περιέχει την “Υβρεοπομπή” που είναι ένα τραγούδι ξέσπασμα αθυροστομίας για την εμπειρία του από τον στρατό.

Το 2007 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Έξω” και έναν χρόνο μετά ένα διπλό συλλεκτικό άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, “Οι απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά”. Το 2010 λήγει τη συνεργασία του με τη Sony και υπογράφει με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία “Inner Ear”, από την οποία δημοσιεύει την ίδια χρονιά τον δίσκο “Ο Αόρατος Άνθρωπος”.


Ο τελευταίος μέχρι στιγμής δίσκος του κυκλοφορεί το 2015 με τον τίτλο “Καλλιθέα”, τον οποίο δημιουργεί στο πατρικό του σπίτι στη Καλλιθέα σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο. Ο Φοίβος θεωρεί καλή ιδέα να γράψει τραγούδια για την περιοχή που μεγάλωσε χωρίς όμως νοσταλγική διάθεση, αλλά αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι που γεννήθηκε σήμερα. Για ενάμιση χρόνο φεύγει στις 9 το πρωί από το Μετς, στο οποίο κατοικεί την τελευταία δεκαετία, έρχεται Καλλιθέα, κάθεται στο πατρικό του, διαβάζει παλιά γραπτά και βιβλία, που τον κάνουν να δει τον εαυτό του σε μια άλλη οπτική και το απόγευμα επιστρέφει στην οικογένειά του. Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, ότι η Καλλιθέα του χρωστάει έστω έναν δρόμο με το όνομα του, αφού έγινε ευρέως γνωστή σε όλη την Ελλάδα μέσα από τα τραγούδια του.

Στο πατρικό του σπίτι στη Καλλιθέα 

Τα τελευταία χρόνια ο Δεληβοριάς ασχολείται με ένα δικό του εγχείρημα, τη “Ταράτσα του Φοίβου” που είναι μουσική σκηνή με μια σταθερή ομάδα, αλλά και με κάποιον διαφορετικό γνωστό καλλιτέχνη κάθε φορά. Ο μόνιμος θίασος αποτελείται από τον ηθοποιό Θανάση Αλευρά, τον κωμικό και μίμο Alex de Paris, τη χορεύτρια burlesque La Dandizette και την ανερχόμενη τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη. Από την ταράτσα του Φοίβου έχουν περάσει ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ματούλα Ζαμάνη, η Αλέκα Κανελλίδου και άλλοι.


Αυτό που κάνει τον Φοίβο Δεληβοριά να ξεχωρίζει είναι οι πανέξυπνοι, αιχμηροί, ευαίσθητοι και με μεγάλη δόση χιούμορ στίχοι του. Τα θέματα των στίχων του προέρχονται από τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ενός νέου, δηλαδή μιλάνε για τον έρωτα, τη νυχτερινή διασκέδαση, τις πανελλήνιες και τις δυσκολίες της γενιάς που δυσκολεύεται να βρει τη ταυτότητά της. Οι στίχοι αυτοί διαφέρουν πολύ από τους συνήθεις στίχους του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού. Επιπλέον, η μουσική του κινείται με άνεση και ισορροπία από το rock στο λαϊκό και πάλι πίσω, χωρίς αυτό να φαίνεται παράδοξο, φανερώνοντας τις επιρροές του, δηλαδή από το Χατζιδάκι στον Bob Dylan, μέχρι τον Άκη Πάνου και τον Σαββόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης μουσικής του πορείας συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα όπως είναι οι Ημισκούμπρια, ο Θανάσης Βέγγος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αρλέτα, ο Παύλος Παυλίδης, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Μαρίνα Σάττι και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το κοινό, που έχει με τους περισσότερους από αυτούς, είναι ότι τραγουδάνε για σοβαρά θέματα με ελαφρό και ευχάριστο τρόπο, όπως ο ίδιος.


Ο πολύ ιδιαίτερος τραγουδοποιός μας κερδίζει με κάθε του δίσκο, γιατί ό,τι έχουμε σκεφτεί ποτέ το έχει τραγουδήσει. Τα έξυπνα στιχάκια του όμως θέλουν μαεστρία και ταλέντο για να διατυπωθούν με τόσο μοναδικό τρόπο. Οι ιστορίες που διηγείται μέσα από τα τραγούδια του, που οι περισσότερες είναι αληθινές, μας ταξιδεύουν και θα θέλαμε να ζήσουμε και εμείς μέσα σε αυτές. Είναι περίεργο αλλά μέσα από τα κομμάτια του νιώθουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για αυτόν. Γνωρίζουμε τη σχέση που έχει με τον πατέρα του, με τον φίλο του τον Πατώκο, με τη Κική που αγαπούσε στη Καλλιθέα και πολλά άλλα.


TOP 5 Φοίβου Δεληβοριά



5. "Η μπόσα νόβα του Ησαΐα"




4. "Αυτή που περνάει"




3. "Ο καθρέφτης"




2. "Θέλω να σε ξεπεράσω"




1. "Εκείνη"