ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε


Το 2011 καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου η Διεθνής Ημέρα Φιλίας. Το βασικό πιστεύω των εμπνευστών της είναι ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά, εμείς θα σταθούμε στην προσωπική φιλία, την διαπροσωπική δηλαδή σχέση που αναπτύσσουμε με άλλα άτομα και αποτελούν κομμάτι της ζωής μας. 

Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον. Έχει ανάγκη να επικοινωνεί, να νιώθει και να εκφράζεται. Για αυτό, κάνει φίλους, παρέες και σχηματίζει κοινωνικούς κύκλους. Από την αρχαιότητα είναι πολλά τα ιστορικά παραδείγματα που μαρτυρούν πόσο σημαντική ήταν η φιλία στη ζωή των ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου, του Δάμωνα και του Φιντία αλλά και του Μέγα Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα. Πρόκειται για ισχυρούς δεσμούς, που έμειναν ανεξίτηλοι στην ιστορία για την αδελφική αγάπη, την αμοιβαία πίστη και, σίγουρα, την ειλικρίνειά τους. Βέβαια, σήμερα, όπως και τότε, η πλειονότητα των φιλικών σχέσεων ξεθωριάζει πιο εύκολα, καθώς παρεισφρέουν συνήθως το συμφέρον, ο εγωισμός και ο φθόνος δημιουργώντας ρωγμές στις διαπροσωπικές επαφές. Αυτές οι εφήμερες "φιλίες" όμως δεν αξίζουν τον χρόνο και την προσοχή μας, σε αντίθεση με τις αυθεντικές που θα έπρεπε να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας.


Αληθινοί φίλοι είναι οι άνθρωποι, με τους οποίους μπορείς να είσαι πάντα ο εαυτός σου, δεν χρειάζεται να υποκριθείς για τίποτα και είσαι απλά εσύ. Μέσα από αυτούς ανακαλύπτεις νέες πτυχές του χαρακτήρα σου καθώς σε παροτρύνουν να τολμήσεις πράγματα, που δεν είχες παλιά το θάρρος να κάνεις. Είναι εκείνοι που σε εμπνέουν να γίνεις καλύτερος, να εξελιχθείς, να ξεδιπλώσεις τα ταλέντα σου, να φτάσεις ψηλά. Οι πραγματικοί φίλοι λειτουργούν ως πρότυπα, ως πηγή έμπνευσης και θαυμασμού, είναι για εσένα οικογένεια, ξέρουν τα μυστικά σου, γνωρίζουν τα γούστα σου, με μια ματιά σου αντιλαμβάνονται το τι αισθάνεσαι, σε έχουν δει να κλαις και να γελάς με τη ψυχή σου. Είναι άτομα διαφορετικά από εσένα, που όταν είστε μαζί δημιουργείτε τον "τέλειο άνθρωπο". Αληθινή φιλία είναι να νιώθεις για κάποιον ανιδιοτελή αγάπη, να λατρεύεις τα ελαττώματά του, να είσαι δίπλα του στις ευτυχισμένες και στις δύσκολες στιγμές του και να πονάς για τα προβλήματά του σαν να τα βίωνες ο ίδιος. 


Στην εποχή μας, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαίρουν ευρείας κατανάλωσης, είναι πολύ εύκολο και απλό να συνάψεις μια φιλική σχέση, όμως καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο και απαιτητικό να δημιουργήσεις μια ουσιαστική και βαθιά φιλία, που θα συνάδει με αυτό που περιγράψαμε προηγουμένως. 

Η φιλία είναι ένα ακριβό, και συνάμα, σπάνιο δώρο που εκπέμπει όλες τις αρετές μαζί. Και παρ’ όλο που την απολαμβάνει σχετικά μικρό ποσοστό των ανθρώπων, εντούτοις τη βιώνει στο έπακρο και ξέρει ότι οι λέξεις "ποτέ" και "πάντα" αποκτούν, επιτέλους, νόημα!