ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ξάνθη: Γραφική και ρομαντική




Αν επιθυμείτε να δραπετεύσετε από την καθημερινότητά σας και να πραγματοποιήσετε μία εκδρομή σε μία πόλη που να προσφέρει την γραφικότητα, την ιστορία, την φύση και τον αέρα ενός παραδοσιακoύ χωριού μπορείτε να ταξιδέψετε στην… Ξάνθη.

Για τους Θεσσαλονικείς η διαδρομή δεν ξεπερνά τις 2.30 ώρες είτε με αυτοκίνητο, είτε με το λεωφορείο. Μία διαδρομή που απολαμβάνει το μάτι, καθώς διασχίζει πεδιάδες, βουνά, θάλασσες, λίμνες και δεν είναι μονότονη.

Η είσοδός σας στην Ξάνθη μπορεί να μην σας γεμίσει το μάτι, καθώς θυμίζει μια κοινή πόλη με στενούς δρόμους και άχαρα κτίρια. Όμως τα φαινόμενα απατούν και μετά από λίγα μέτρα ο επισκέπτης φτάνει στον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά για ενδύματα, υποδήματα και κάποια ταχυφαγεία. Όταν ο καιρός είναι ήπιος μπορείτε να καθίσετε ή έστω να φωτογραφηθείτε στην κεντρική πλατεία με το συντριβάνι και το ρολόι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.


Την ημέρα αξίζει να περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια με τα γραφικά κτίσματα του παραδοσιακού οικισμού (η λεγόμενη παλιά πόλη). Η ρυμοτομία της παλιάς πόλης μαρτυρά την εποχή της Τουρκοκρατίας: Τα κτίσματα είναι επηρεασμένα τόσο από τον ανατολικό όσο και από τον δυτικό πολιτισμό, καθώς θα συναντήσετε από εκκλησίες μέχρι τζαμιά και συναγωγές, αλλά και καλοδιατηρημένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε λαογραφικά μουσεία και πινακοθήκες.


Εξίσου ενδιαφέρον όμως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι να "χαθείτε" στο "μονοπάτι της ζωής. Μέσα από τα δρομάκια της παλιάς πόλης θα οδηγηθείτε ξάφνου σε ένα καταπράσινο μέρος, απομονωμένο και συνάμα ξεχωριστό, το μονοπάτι της ζωής. Το μονοπάτι κοσμείται από έναν πολύχρωμο κήπο με λουλούδια και αρωματικά φυτά σε παρτέρια, εικαστικά έργα και ποιήματα για τον έρωτα.


Επιπλέον η περιήγησή σας, θα είναι παράλληλη με τον ποταμό Κόσυνθο. Πολλές φορές συχνάζουν ζευγαράκια στα παγκάκια ή και στους βράχους δίπλα στον ποταμό, ενώ στο τέλος του δρόμου θα συναντήσετε ένα παρεκκλήσι (Μιχαήλ Αρχαγγέλλου) και την σπηλιά του έρωτα, η οποία φημολογείται ότι στέγαζε τον έρωτα της πλούσιας Ξανθίππης με τον φτωχό Ξάνθο. Δίπλα στην «σπηλιά του έρωτα» υπάρχει και ποίημα από τον Ξανθιώτη Γ. Κωτούλα, που αφορά το άδοξο τέλος της ιστορίας αγάπης της Ξανθίππης και του Ξάνθου.


Κάθε μέρος κρύβει μία ιστορία, μία γωνιά που αξίζει να εξερευνηθεί. Κάθε ταξίδι δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις και εικόνες, τις οποίες θυμάται κανείς μετά από χρόνια με νοσταλγία. Ένα ταξίδι ανανεώνει κάποιον όσο σύντομο και αν είναι... Αντικρίζετε διαφορετικά τοπία, κάνετε διαφορετικούς συνειρμούς, σκέψεις και όνειρα για ένα μεγαλύτερο και πιο όμορφο ταξίδι...