ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 Διεθνή Πολιτιστικά Φεστιβάλ


Θα έλεγε κανείς ότι φυτρώνουν ανάμεσα μας σαν τα μανιτάρια στα βουνά. Ίσως κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της θα έπρεπε να έχει ένα. Εδώ στη μικρή μου γειτονιά, τις Συκιές Θεσσαλονίκης, ήδη δημιουργήθηκε το SykiesFest. Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς από αυτούς που το να επισκεφτείτε ένα πολιτισμικό φεστιβάλ είναι σίγουρα στην "to do list" σας για το καλοκαίρι -ή ακόμα και για τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί όχι; Η λίστα μας αυτή στην Townsendia  περιλαμβάνει φεστιβάλ διεθνούς κύρους τόσο από Ελλάδα, όσο και από εξωτερικό. Απολαύστε την και μοιραστείτε μαζί μας τα αγαπημένα σας φεστιβάλ! 


1. River Party

  
Το River Party είναι ένα μουσικό, κατασκηνωτικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 40 χρόνια στο Νεστόριο της Καστοριάς, ακριβώς δίπλα στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Αν είστε λάτρεις της φύσης και του κάμπινγκ αυτό το φεστιβάλ είναι για εσάς. Διαρκεί συνήθως πέντε μέρες και πραγματοποιείται από τέλη Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Έχει φιλοξενήσει μεγάλους μουσικούς καλλιτέχνες από Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό. Ο Ψαραντώνης, η Μποφίλιου, ο Αγγελάκας, ο Μάλαμας, ο Παπακωνσταντίνου, η Αρβανιτάκη, η Γαλάνη, ο Μαραβέγιας, οι Koza Mostra, οι Locomondo, οι James και οι Kadebostany αποτελούν μόνο μερικά από τα δεκάδες ονόματα που φιλοξενεί ετησίως. Παράλληλα, δίνει το βήμα σε νεανικές μπάντες οι οποίες κάνουν support στα μεγάλα ονόματα, στηρίζοντας έτσι και τη νεανική δημιουργία!


2. Rockwave Festival


Το Rockwave Festival είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως rock μουσικής, αλλά όχι μόνο. Ξεκίνησε το 1996 στην Αθήνα, αλλά έγινε γνωστό από το 2004 και μετά, όπου πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στο Terra Vibe Park στην Μαλακάσα. Διεξάγεται κάθε καλοκαίρι μέσα στον Ιούλιο για 3 μέρες. Πάνω από 200 καλλιτέχνες έχουν γράψει την ιστορία του Rockwave Festival. Μερικά από τα πιο δημοφιλή διεθνή πρόσωπα και συγκροτήματα είναι: Ozzy Osborn, Slipknot, Guns n’ Roses, Metallica, Marilyn Manson, Black Sabbath, Lana Del Rey, Tango With  Lions, Cigarettes After Sex, Placebo, Sivert Hoyem και φυσικά φέτος οι αγαπημένοι μας Arctic Monkeys! 


3. Jesolo International Dance and Music Festival 


Tο φεστιβάλ του Jesolo (που ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη περιοχή της Βενετίας) έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει σε μια ενιαία φόρμουλα το θαύμα της φύσης με τον πολιτισμό. Κάνοντας ηλιοθεραπεία σε μια από τις καλύτερες παραλίες της Ιταλίας (βραβευμένη με γαλάζια σημαία), διασκεδάζοντας με τα θαλάσσια σπορ και τη νυχτερινή ζωή, θα γίνετε ταυτόχρονα μάρτυρες ενός φεστιβάλ που τιμά τα ήθη και τα έθιμα, καθώς κάθε χρόνο φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, αλλά και παραδοσιακές ομάδες χορού. Η εγγύτητά του με τη Βενετία αποτελεί ένα όφελος τόσο ως προς την προσβασιμότητα, όσο και ως προς την ευκαιρία που δίνεται στους επισκέπτες να έχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!


4. Montpellier Danse Festival 


Το Montpellier Danse Festival είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ χορού παγκοσμίως. Όποιος χορευτής θέλει να κάνει καριέρα φαντάζεται να τον καλέσουν μια μέρα στο Montpellier. Τοποθεσία του είναι η γαλλική κοινότητα του Montpellier που βρίσκεται επί ενός σημαντικού οδικού άξονα που συνδέει την Ισπανία στα δυτικά, με την Ιταλία στα ανατολικά. Δημιουργήθηκε το 1981 και πραγματοποιούταν κάθε καλοκαίρι, ώσπου η επιτυχία του το έκανε να γεννήσει το αδερφάκι του το χειμώνα. Χιλιάδες χορευτές από όλο τον κόσμο συρρέουν στο Montpellier για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από κάθε τι, χαρίζοντας στιγμές χαράς και θαυμασμού στους θεατές!


5. Primavera Festival 


Το Primavera Festival ξεκίνησε το 2001 στο Poble Espanyol, όμως το 2005 μεταφέρθηκε στο Parc Del Forum της Βαρκελώνης. Διεξάγεται κάθε άνοιξη μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, καθώς το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά "άνοιξη". Για φόντο έχει το αστικό τοπίο της πόλης και ήταν υποψήφιο για το βραβείο ΝΜΕ (Καλύτερου Φεστιβάλ 2017). Έχει γίνει γνωστό ως πρότυπο αναφοράς για τα αστικά φεστιβάλ και θεωρείται διεθνώς ως ένα απρόσμενο μουσικό γεγονός με ονόματα που περιλαμβάνουν: Pixies, Queens of the Stone Age, Kendrick Lamar, Neil Young, Portishead, Radiohead, Lou Reed, Pulp, Patti Smith, Cat Power, The White Stripes, Tindersticks, PJ Harvey, The Cure, Bon Iver, Iggy & The Stooges, Mazzy Star, Tame Impala. 


6. Tomorrowland Festival 


Το Tomorrowland Festival έχει καθιερωθεί ως το καλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο. Λαμβάνει χώρα στο Βέλγιο και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι (Ιούλιο) από το 2005 στην πόλη Μπουμ. Περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής, όλα στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής. Παγκοσμίου φήμης DJs έχουν πάρει μέρος στο φεστιβάλ, όπως οι: Armin Van Buuren, David Guetta, Afrojack, Ferry Corsten, κ.α. Οι χώροι διεξαγωγής του κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος μουσικής που παίζεται σε αυτούς. Η παραμυθένια ατμόσφαιρα της σκηνής του βοηθάει κάποιον να ξεφύγει για λίγο από την πραγματικότητα και να ταξιδέψει σ' ένα μέρος ειδυλλιακό. 


7. Edinburgh Festival Fringe

  
Κάθε Αύγουστο για τρεις εβδομάδες η πόλη του Εδιμβούργου, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, καλωσορίζει μια έκρηξη δημιουργικής ενέργειας από όλο τον κόσμο! Χιλιάδες καλλιτέχνες "καταλαμβάνουν" εκατοντάδες σκηνές του Εδιμβούργου για να παρουσιάσουν θεάματα για κάθε γούστο. Από τα μεγάλα ονόματα στον κόσμο της ψυχαγωγίας έως τους άγνωστους καλλιτέχνες που επιθυμούν να χτίσουν την καριέρα τους, το φεστιβάλ του Εδιμβούργου απευθύνεται σε όλους και περιλαμβάνει θέατρο, κωμωδία, χορό, φυσικό θέατρο, τσίρκο, καμπαρέ, παιδικά shows, μιούζικαλ, όπερα, μουσική, εκθέσεις και διάφορα είδους events. Αν κι εσείς φιλοδοξείτε ένα ονειρικό ταξίδι στα highlands της Σκωτίας τι καλύτερο από το να συνδυάσετε μαζί και το Φεστιβάλ αυτό;


8. Montreal Jazz Fest



Το Festival  International de Jazz de Montréal είναι συνώνυμο του πάθους για τη μουσική για σχεδόν 40 χρόνια και κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ στον κόσμο, σύμφωνα με το Guinness World Records! Κάθε χρόνο για 10 ημέρες, (μεταξύ Ιουνίου - Ιουλίου),  η γαλλόφωνη μητρόπολη της Βόρειας Αμερικής γίνεται ένας χώρος που φέρνει κοντά τους οπαδούς κάθε είδους μουσικής που σχετίζονται με την τζαζ. Μερικά από τα ονόματα του φεστιβάλ περιλαμβάνουν: The Pink Martini, Bob Dylan, Her, The gipsy kings, The Strumbellas, Tony Allen, Bonobo, Ludovico Einaudi. Κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους περίπου 3.000 καλλιτέχνες και  λαμβάνουν χώρα περισσότερες από 650 συναυλίες. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης κλείνουν, με την οδική κυκλοφορία να διακόπτεται από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε ποικίλους χώρους, όπως μικρά τζαζ κλαμπ, ταράτσες και μεγάλες αίθουσες συναυλιών. Το Μόντρεαλ είναι χωρίς αμφιβολία ο πραγματικός παλμός της Jazz!


9. Burning Man 


Το Φεστιβάλ Burning Man ξεκίνησε το 1986, όταν ο Larry Harvey και ο φίλος του Jerry James συναρμολόγησαν μια ψηλή ξύλινη φιγούρα ύψους 8 ποδιών και την έσυραν στο Baker Beach του Σαν Φρανσίσκο για το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο. Την έβαλαν φωτιά, ένα περίεργο πλήθος περίπου 20 ατόμων παρακολούθησε το κάψιμο και έτσι γεννήθηκε ένα από τα πιο περίεργα και άγρια ​​φεστιβάλ του κόσμου. Από τότε, το άγαλμα μεγάλωσε φτάνοντας τα 105 πόδια το 2014, η όλη διοργάνωση μεταφέρθηκε στην έρημο Black Rock της Νεβάδα και οι παρευρισκόμενοι έφτασαν τους 70.000 το 2017. Πλέον, το Burning Man είναι ένα ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός που φιλοξενεί διάφορες μορφές εγκατάστασης, γλυπτικής και άλλων μορφών τέχνης. Διεξάγεται από την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου μέχρι τον εορτασμό του Labour Day στις Η.Π.Α. και δίνει έμφαση στην πειραματική δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την κοινή ευθύνη. Έχετε, ωστόσο, στο νου ότι πολλοί ημίγυμνοι κυκλοφορούν ελεύθερα και ότι τα όργια και η χρήση ναρκωτικών είναι επίσης παρόντες. 


10. Coachella


To  Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Coachella λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην πόλη Ίντιο από το 1999. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα αλλά και πλέον κερδοφόρα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. Τα έσοδα του αγγίζουν σχεδόν το 1 δις, καθώς το εισιτήριο κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ. Χώρος διεξαγωγής του είναι μία μεγάλη κοιλάδα με πράσινους φοίνικες. Πραγματοποιείται τρία διαδοχικά σαββατοκύριακα, μέσα στον Απρίλη και φιλοξενεί καλλιτέχνες κάθε είδους μουσικής! Muse, Lady Gaga, Beyonce, Eminem, Coldplay, The Weekend, Jamiroquai, Radiohead, Oasis, Kings of Leon, Guns n’ Roses, Gorillaz και τόσοι άλλοι, έχουν παρευρεθεί στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια είναι, επίσης, γνωστό και για τους fashion bloggers που προσεγγίζει, καθώς η μόδα στο φεστιβάλ αυτό έχει την τιμητική της (με κάθε τίμημα). 


Σε όλους μας αρέσει να γιορτάζουμε! Όπως, λοιπόν, κι αν προτιμάτε να γιορτάζετε, ελπίζουμε αυτή η λίστα να σας έκανε να βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει. Keep calm and carry on festival -ising!

Σύνταξη: ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ