ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Στράτος Αλημπατές: Ο στίχος είναι ένα παιδί της Ποίησης


Νέος, ταλαντούχος, πολλά υποσχόμενος και αρκετά ρομαντικός. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του single "Ένας κόκκινος μήνας" συναντήσαμε τον στιχουργό Στράτο Αλημπατέ και εξασφαλίσαμε για εσάς μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον.

«Ένας κόκκινος μήνας». Το νέο τραγούδι σας που κυκλοφόρησε από την Heaven, με την εξαιρετική φωνή του Δημήτρη Βοζαΐτη. Μιλήστε μας για αυτό το καταπληκτικό κομμάτι.

Είναι το δεύτερο single που κυκλοφορεί με την σφραγίδα την Heaven Music, σε μουσική του συνθέτη Φώτη Ματζαρίδη και στίχους δικούς μου, για τον Δημήτρη. Ένα τραγούδι για την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων σε αντιπαράθεση με τις εφήμερες μεγάλες αγάπες, που έχουν όμως μικρή σημασία στην πορεία μας στη ζωή. 

"Μεγάλες αγάπες μικρής σημασίας ξανά ένας κόκκινος μήνας" ποια ήταν η κινητήριος δύναμη στο να γράψετε αυτό το τραγούδι;

Μια νοσταλγία στα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα τραγούδι για όλα εκείνα που έχουν πολύ μεγάλη σημασία και λειτουργούν σαν κινητήριος δύναμη για όλα τα δύσκολα που έπονται και πόσο μάλλον όταν απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό ο ρομαντισμός.


Συχνά σας βλέπουμε να γράφετε στίχους για τον Δημήτρη Βοζαΐτη. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει σε αυτόν και ποιο είναι το μυστικό αυτής της συνεργασίας;

Στον Δημήτρη, πέραν του ότι είναι και πολύ καλός μου φίλος, έχω βρει τη φωνή και το συναίσθημα που περίμενα να ακούω καθώς ηχούν οι λέξεις έτσι ακριβώς όπως τις είχα φανταστεί στο μυαλό μου. Το μυστικό είναι ένα, η χημεία. Μοιραζόμαστε την ίδια κοσμοθεωρία για τη ζωή. 

Ομολογουμένως είναι πολύ ελπιδοφόρο στις ημέρες μας, να υπάρχουν νέοι καταξιωμένοι στιχουργοί όπως είσαστε και εσείς. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον σας στη στιχουργία.

Αυτό που έχω σαν στόχο, αν μπορώ να το πω έτσι, είναι να καταφέρω να γράψω κάποια στιγμή ένα διαχρονικό τραγούδι, ένα τραγούδι που θα επιλέγουν οι νέοι καλλιτέχνες για το πρόγραμμά τους και ίσως αργότερα και οι παλαιότεροι.


Για ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να γράψετε και για ποιο λόγο θα τους επιλέγατε; 

Υπάρχουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω και θα ήθελα κάποια στιγμή να μου χαρίσουν την τιμή να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι μου. Αν θα έπρεπε να επιλέξω, μπορώ να πω τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την Ελένη Δήμου καθώς νομίζω ότι είναι από τους πιο ρομαντικούς μας ερμηνευτές. 

Κατά καιρούς βλέπουμε να ξεπηδούν από τα talents show ερμηνευτές. Κάποιοι εξ΄ αυτών χάνονται. Πιστεύεται ότι ένα τέτοιο show είναι το κατάλληλο εφόδιο για έναν νέο φιλόδοξο καλλιτέχνη ή είναι άλλη μία συστηματική βιομηχανία πώλησης ψευδών ονείρων;

Κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Μπορεί να δώσει την ευκαιρία αλλά αν δεν δουλέψεις σκληρά, να ψηθείς επί σκηνής, να κάνεις χίλια λάθη δεν πρόκειται να μάθεις. Επιπλέον θεωρώ ότι ο κόσμος, έχει μια συγκεκριμένη άποψη για show αυτά, ναι μεν σου δίνουν κάποια αναγνωσιμότητα αλλά δεν σε ολοκληρώνουν σαν καλλιτέχνη. 


Πιστεύετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογοι τραγουδιστές;

Εννοείται ότι υπάρχουν, αρκετοί θα έλεγα, αλλά υπάρχουν και πολλοί που θα έπρεπε να επιλέξουν κάτι άλλο να δοκιμάσουν. 

Με την ακρόαση των κομματιών σας, ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι ο στιχουργός, είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Πόσο σημαντικό είναι για έναν στιχουργό να είναι ευαίσθητος και ρομαντικός για την ολοκλήρωση ενός ερωτικού κομματιού και γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο στίχος είναι ένα παιδί της Ποίησης. Αν δεν υπάρχει ρομαντισμός, έρωτας, υπερβολή, χαρά, λύπη και ατασταλίες, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε μορφή τέχνης. 


Ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο του περιπτέρου στη χώρα αναφερόμενος στην πώληση των CD's των καλλιτεχνών στα περίπτερα; 

Είναι λίγο λυπηρό η αλήθεια είναι, γιατί η θέση των CD’s θα έπρεπε να είναι σε ένα κατάστημα μουσικής, ένα δισκοπωλείο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα βιβλία. Δε λέω ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό, ούτε το κρίνω, απλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν όλα στη θέση τους. 

Τέλος, θα θέλαμε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες της Townsendia τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ετοιμάζουμε με τον Δημήτρη και τον Φώτη τις νέες παραστάσεις για την νέα season του χειμώνα, καθώς είμαστε παράλληλα και στο στούντιο για την δημιουργία των επόμενων τραγουδιών που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Με αισιοδοξία και πολύ μεγάλη ενέργεια βαδίζουμε σταθερά για τα επόμενα καλλιτεχνικά μας σχέδια.

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ