ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Τζένη Καρέζη: Τα γαλάζια μάτια του ελληνικού κινηματογράφου


Στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου 1934, γεννιέται η Ευγενία Καρπούζη. Ένα κορίτσι με μεγάλα γαλανά μάτια. Μεγαλώνει σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, λόγω του επαγγέλματος των γονιών της, που είναι εκπαιδευτικοί. Σε μικρή ηλικία μπαίνει εσώκλειστη σε γαλλικό σχολείο καλογριών και μετέπειτα επέστρεφει σε αντίστοιχο στην Αθήνα. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να δείξει την κλήση της, που από μικρή είχε ήδη χαράξει.

Οι συμμετοχή της σε σχολικές παραστάσεις, αλλά και η αγάπη της για την θέατρο την οδηγεί στη σχολή υποκριτικής του εθνικού θεάτρου. Αποφοιτάει από την σχολή το 1954 και αμέσως παίρνει τα σκήπτρα της πρωταγωνίστριας πλάι στους αείμνηστους Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο έργο του Αντρέ Ρουσέν "Ωραία Ελένη".


Η Ευγενία Καρπούζη μετονομάζεται σε Τζένη Καρέζη.

Ακολουθούν πληθώρα πρωταγωνιστικών ρόλων πλάι σε καταξιωμένους ηθοποιούς. Η παράσταση που την κάνει να ξεχωρίσει, ήταν το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Το μεγάλο μας τσίρκο" που ανεβαίνει το 1973. Ένα έργο σταθμός μιας και αποτελεί εστία πνευματικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η ίδια άλλα και ο μετέπειτα σύζυγός της Κωνσταντίνος Καζάκος συλλαμβάνονται και ταλαιπωρούνται από την χούντα για την παρουσίαση αυτού του κειμένου. 


Η παρθενική της εμφάνιση στο κινηματογραφικό πανί ξεκινάει το 1955 με την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο". Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί διαδέχεται η μία την άλλη. Η Τζένη Καρέζη μετράει τριάντα ταινίες στο ενεργητικό της. Η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο της μεγαλώνει. Το κοινό της χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα αγαπημένες ατάκες όπως αυτή από την ταινία “Δεσποινίς Διευθυντής” όπου η Τζένη Καρέζη τηλεφωνικά καλημερίζει τον Αλέκο Αλεξανδράκη με την ατάκα "Γυρίσατε;". Από το 1960 και μετά δημιουργεί δικούς της προσωπικούς θιάσους με μία γκάμα αξιόλογων κωμικών ηθοποιών, ανάμεσά τους, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος κ.α

Η Τζένη Καρέζη παντρεύεται δύο φορές. Ο πρώτος της γάμος είναι με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και ο δεύτερος με τον Κωνσταντίνο Καζάκο, με τον οποίο πρωταγωνιστεί μέχρι τον θάνατό της σε θεατρικές παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια υπάρχει κορυφαία στις προτιμήσεις του κόσμου με την αγαπημένη του κοινού Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τις δυο τους τις δένει μία παράξενη φιλία. Είναι, σύμφωνα με τα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής, μία φιλία που δοκιμάζεται σε ίντριγκες, ζήλια, ανταγωνιστικότητα. Η ιστορία όμως δείχνει ότι όλα αυτά δεν πτοούν τις επιτυχημένες ηθοποιούς μιας και μένουν φίλες μέχρι το τέλος της ζωής τους. 


Η Τζένη Καρέζη διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Η κατάσταση της υγεία της δεν της επιτρέπει να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Εκείνη όσο μπορεί συμμετέχει σε παραστάσεις με τελευταία αυτή του 1990, με τίτλο "Διαμάντια και μπλουζ" της Λούλας Αναγνωστάκη. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου του 1992 τα γαλανά μάτια του ελληνικού κινηματογράφου περνάνε στην ιστορία. Η Τζένη Καρέζη χάνει την μάχη με τον καρκίνο αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά με δεκάδες παραγωγές που θα μεγαλώσουν πολλές γενιές Ελλήνων. 


Την ίδια χρονιά στην μνήμη της δημιουργείται το ίδρυμα Τζένη Καρέζη με σκοπό την παρηγορητική αγωγή που πάσχουν από καρκίνο και άλλες καταληκτικές ασθένειες.