Πράσινες οάσεις στις Σέρρες… - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare


Ένας τρόπος να ξεφύγει κανείς από την πολύβουη ζωή και ομοιόμορφη καθημερινότητά του, είναι μία ημερήσια εκδρομή στην φύση και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα και στον Άη Γιάννη, που βρίσκονται μία ανάσα μακριά από την πόλη των Σερρών.

Κάθε μέρος διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, άλλοτε καταγάλανα νερά, άλλοτε επιβλητικές οροσειρές ή απέραντες πεδιάδες που το καθιστούν ελκυστικό στο μάτι του επισκέπτη. Αλλά ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτεί κανείς την πευκόφυτη περιοχή -την πράσινη όαση των Σερρών (Κοιλάδα)- με τις καφετέριες, τα ταβερνάκια και τα δρομάκια για περπάτημα ή ποδηλασία. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, ιδιαίτερα αν έχει βρέξει το προηγούμενο διάστημα, καθώς η βλάστηση είναι πλούσια και το ποτάμι διαθέτει άφθονο νερό που χαρίζει δροσιά στον επισκέπτη.Ανηφορίζοντας την Κοιλάδα, αντικρίζει κανείς την Βυζαντινή Ακρόπολη των Σερρών, στον λόφο του Κουλά. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο επιβλητικός πύργος του Ορέστη ή πύργος Βασιλέως. Πρόκειται για το φρούριο υπεράσπισης της αρχαίας πόλης, το τελευταίο σημείο άμυνας σε περίπτωση κατάληψης της Ακρόπολης από τους εχθρούς. Το όνομά του προέρχεται από το όνομα του κατασκευαστή του. Η Ακρόπολη ιδρύεται τον 9ο μ.Χ αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς αρχίζει να κατασκευάζει οχυρά στην πόλη των Σερρών. Η καφετέρια Cityzen (Ακρόπολη) στο ίδιο σημείο, προσφέρει μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά. Χάρη στο ύψωμα απολαμβάνει κανείς το δροσερό αεράκι, ενώ αποφεύγει την ζεστή ατμόσφαιρα της πόλης.Ένα εξίσου όμορφο αλλά λιγότερο επισκέψιμο μέρος τα τελευταία χρόνια, είναι ο Άη Γιάννης Σερρών που βρίσκεται, επίσης, κοντά στην πόλη των Σερρών, από την αντίθετη πλευρά της Κοιλάδας. Η περιοχή αυτή διαθέτει ένα σχετικά μικρό καταρράκτη σε σύγκριση με τους καταρράκτες Εδέσσης, που περιβάλλεται από πράσινο σκηνικό και προσφέρει δροσιά στον επισκέπτη. Το ποταμάκι φιλοξενεί μερικές πάπιες, ενώ ξύλινες γέφυρες οδηγούν σε ταβέρνες και καφετέριες.

Τόσο η Κοιλάδα όσο και ο Άη Γιάννης χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, αξιοποίηση και σωστή προβολή ώστε να προσελκύουν όχι μόνο τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή ξένους, που επιθυμούν να εξερευνήσουν μικρές πράσινες οάσεις.


Pages