ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

5 αγαπημένα καλοκαιρινά παραμύθια





Από την πρώιμη κιόλας παιδική τους ηλικία μέχρι και αρκετά αργότερα, όλα σχεδόν τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο παραμύθι. Από ιστορίες με μάγισσες και νεράιδες, μέχρι διηγήσεις από την γιαγιά για τη ζωή της και τις εμπειρίες της, όλα αυτά συνιστούν έναν ατελείωτο κύκλο αναμνήσεων. Και ποιο παιδί δεν θυμάται ένα αγαπημένο του παραμύθι από την παιδική του ηλικία; Άλλα μας έκαναν να φοβόμαστε, άλλα μας συναρπάζανε τόσο που θέλαμε να τα ακούμε ξανά και ξανά και άλλα μας περνούσαν αδιάφορα μέχρι που τελικά τα ξεχνούσαμε εντελώς. Και μιας και τα περισσότερα μικρά παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους ή θα αρχίσουν σε λίγο διάστημα, σήμερα θα δούμε 5 αγαπημένα παιδικά παραμύθια για το καλοκαίρι.


1) Μια φορά στη Σύμη, στη Χάλκη, στο Καστελόριζο - Αλέκα Βαρβαρέσου

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν συνιστά ακριβώς παραμύθι. Πρόκειται για ένα βιβλίο 90 σελίδων το οποίο αποτελείται από 3 διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες εκτυλίσσονται στα νησιά που αναφέρονται στον τίτλο του. Με πρωταγωνιστές μία γοργόνα, μερικούς νησιώτες που κυνηγούν έναν χαμένο θησαυρό και με διάφορα αλλόκοτα γεγονότα να εκτυλίσσονται μέσα σε μια μαγεμένη σπηλιά, είναι βέβαιο πως οι εν λόγω ιστορίες θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού και θα του αφήσουν μια πολύ όμορφη αίσθηση με την ολοκλήρωσή τους.

Φωτογραφία 1


2) Τα παιδιά του καλοκαιριού - Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Μιας και από μικρή προσωπικά αγαπούσα τις ιστορίες που είχαν ως θέμα τους μήνες, δεν θα μπορούσε να λείπει το συγκεκριμένο παραμύθι από την λίστα μου. Οι μήνες παρουσιάζονται ως φυσικά πρόσωπα, με τις ατέλειες, τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, αλλά παράλληλα κάθε χαρακτηριστικό τους διέπεται από μια παιδική αθωότητα.

Φωτογραφία 2


3) Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά - Ρένα Ρώσση Ζαΐρη

Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά είναι μια ιστορία που σίγουρα θα αγγίξει και θα βάλει σε σκέψεις τους μικρούς μας φίλους. Όταν ένα ψαράκι ανακαλύπτει πως έχει μυωπία και αναγκάζεται να φορέσει γυαλιά, δέχεται την κοροϊδία των συμμαθητών του, μέχρι που αποδεικνύεται πως η φαινομενική "αδυναμία" του είναι τελικά η δύναμή του, καθώς γλυτώνει τα υπόλοιπα ψάρια από μεγάλους μπελάδες. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παραμύθι που για τον κόσμο των ενηλίκων, θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει και μια αλληγορία σχετικά με την καταπολέμηση του bullying.

Φωτογραφία 3


4) Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός - Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η αγαπημένη Αμάντα Μιχαλοπούλου σε αυτό της το έργο πρωτοτυπεί, διεισδύοντας στις σκέψεις και την καρδιά ενός μικρού παιδιού, το οποίο από μικρό έχει μάθει πολλά για τους ναυαγούς. Ο Ισίδωρος μετά από πολλές σκέψεις, αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα σε κάποιον ναυαγό περιγράφοντας την καθημερινότητά του και να το ρίξει στη θάλασσα, ελπίζοντας να το παραλάβει αυτός που πρέπει. Πρόκειται για μια όμορφη ιστορία η οποία αποτελεί την προσωποποίηση της παιδικής αθωότητας και φαντασίας.

Φωτογραφία 4


5) Μια φορά κι έναν καιρό... Παραμύθι στο νερό - Ιωάννα Δημητριάδου

Για το τέλος κρατήσαμε ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο παραμύθι, το οποίο μπορεί να έχει επίσης αλληγορική σημασία για τους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά σε ένα μικρό ψάρι, τον Σπλίφ, ή αλλιώς "Γκριζούλη", ο οποίος ένιωθε άσχημα για ένα συγκεκριμένο λόγο: ενώ στην θάλασσα που ζούσε τα πάντα γύρω του ήταν πολύχρωμα, αυτός ήταν γκρι. Όμως αυτό του το φαινομενικό ελάττωμα, καθώς και η απρόσμενη φιλία του με ένα τυφλό, πανέμορφο ψαράκι, γλύτωσαν τελικά τα πλάσματα του βυθού από μεγάλους μπελάδες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι, με υπέροχα κοινωνικά μηνύματα σχετικά με την αποδοχή προς την διαφορετικότητα, το οποίο σίγουρα θα συγκινήσει τα παιδιά και θα βάλει σε σκέψεις τους ενήλικες που θα τους το διαβάσουν.

Φωτογραφία 5

Φυσικά πέρα από τις εν λόγω προτάσεις, υπάρχουν δεκάδες ακόμα καλοκαιρινά παραμύθια, τα οποία μπορεί να προσθέσουν μια ακόμα εύθυμη νότα στις καλοκαιρινές διακοπές ενός παιδιού, ενώ είναι βέβαιο πως οι σκέψεις στις οποίες θα μπει με την ολοκλήρωσή τους, θα το κρατήσουν απασχολημένο για αρκετή ώρα. Οπότε είτε κάτω από την ομπρέλα στην παραλία, είτε στο μπαλκόνι με την βραδινή δροσούλα, είτε ακόμα και πριν τον βραδινό ύπνο, πάντα υπάρχουν μερικά λεπτά για να κάνουν ένα παιδί να ταξιδέψει με τις σκέψεις και να αγγίξει σχεδόν την πραγματικότητα των ηρώων για τους οποίους ακούει στα παραμύθια...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: geekybooksnob.wordpress.com, φωτογραφία 1: προσωπικό αρχείο, φωτογραφία 2: lotypetrovits.blogspot.com, φωτογραφία 3: psichogios.gr, φωτογραφία 4: ianos.gr, φωτογραφία 5: kidsinaction.gr


Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ