ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΠΑΤΗΣ: ΤΟ STAND UP ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΩΜΗ ΜΟΡΦΗ ΚΩΜΩΔΙΑΣ


Το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη και η Townsendia δηλώνει για ακόμη μια φορά παρούσα σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Σήμερα, έχω τη χαρά να φιλοξενώ έναν από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Είναι πολύ κοινωνικός, πρόσχαρος και έχοντας πολλή καλή αίσθηση του χιούμορ, ο Ανδρέας Πασπάτης δε διστάζει να απαντήσει στις ερωτήσεις μου... απολαύστε τον!

Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, ένας νεοσύστατος θεσμός. Πείτε μας, ως μέλος της διοργάνωσης, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη σύλληψη αυτής της ιδέας.

Είναι μια ιδέα που συζητάμε εδώ και χρόνια με την συνεργάτιδά μου, την Ήρα Κατσούδα. Ήταν κάτι σαν όνειρο, αλλά θέλαμε να μην έχει μέσα μόνο stand up αλλά γενικότερα όλα τα είδη της κωμωδίας. Η απόφαση πάρθηκε σε μια χαλαρή στιγμή. Έτσι, αποφασίσαμε να αφήσουμε άλλα πράγματα πίσω και να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Από ένα όνειρο μιας παρέας, δύο φίλων, ξεκίνησε να οργανώνεται μπαίνοντας στη διοργάνωση και ο κ. Σαμαράς. Στόχος όλων είναι το Φεστιβάλ Κωμωδίας να καθιερωθεί ως θεσμός και να μείνει στην πόλη ανά τα χρόνια.


Με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών αλλά και των παραστάσεων αυτού του θεσμού;

Βασικός στόχος, ήταν να υπάρχουν όλα τα είδη της κωμωδίας. Μέλημά μας ήταν να υπάρχει μια παράσταση από κάθε είδος κωμωδίας. Επισκέφθηκαμε παραστάσεις που μας άρεσαν και προσκαλέσαμε άλλες, οι οποίες είναι εύκολο να μετακινηθούν έτσι ώστε οι τεχνικές απαιτήσεις για το Φεστιβάλ να μην είναι πολύ δύσκολες και να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Για ποιο λόγο, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, θα ήταν καλό να έρθει το κοινό στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης;

Για ποιό λόγο να μην έρθει το κοινό στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης (γελάει); Γενικά, το Φεστιβάλ απευθύνεται στο ευρύ κοινό καλύπτοντας όλα τα γούστα, δε θεωρώ ότι κάποιος θα βρει κάτι που δε θα του αρέσει σε αυτό. Από stand up, θέατρο και σκίτσο μέχρι Καραγκιόζη, λογοπαίγνια, παιδικές παραστάσεις και animation. Εκτιμώ πως σίγουρα θα υπάρχει κάτι από τα παραπάνω που θα αρέσει στο κοινό.


Η κωμωδία, ομολογουμένως, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα είδη υποκριτικής. Γιατί πιστεύετε εσείς ότι είναι πιο δύσκολο να γελάσει ο θεατής από το να προβληματιστεί;

Εγώ ασχολούμαι περισσότερο με την κωμωδία οπότε σε ένα δράμα μπορεί να μην είμαι εξίσου καλός συγκριτικά με την κωμωδία. Θεωρώ πως είναι διαφορετικές οι τεχνικές. Είναι πιο εύκολο να κλάψει ο θεατής παρά να γελάσει, γιατί η κωμωδία βασίζεται στο να ξαφνιάσει και να προκαλέσει μια ανατροπή στο θεατή. Πιστεύω πως στην κωμωδία μετράει πολύ το timing, δε φτάνει να έχεις μόνο ένα καλό αστείο γραμμένο .

Στο Φεστιβάλ θα σας παρακολουθήσουμε μαζί με το θεατρικό σας ταίρι Ήρα Κατσούδα και συγκεκριμένα στις παραστάσεις Under Construction-New material. Μιλήστε μας για το τι θα παρακολουθήσουμε.

Φέτος με την  Ήρα Κατσούδα παρουσιάσαμε και οι δύο τις solo παραστάσεις μας που παρουσιάστηκαν, βιντεοσκοπήθηκαν και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για το κοινό, οπότε πρέπει να ετοιμάσουμε καινούριες παραστάσεις. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε για ακόμη μια φορά να παίξουμε μαζί, όπως πολύ καλά ξέρουμε και κάνουμε με καινούριο υλικό, χτίζοντας ο καθένας τις καινούριες του παραστάσεις.


Υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχημένης συνεργασίας σας με την κα. Ήρα Κατσούδα;

Ναι, υπάρχει αλλά δεν μπορώ να το αποκαλύψω γιατί είναι μυστικό (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολλοί καλοί φίλοι και με τα χρόνια συνεργασίας έχουμε αναπτύξει μια καλή σχέση εμπιστοσύνης, η οποία βοηθάει πολύ πάνω στο σανίδι. Την Ήρα την εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια, φαντάζομαι και εκείνη το ίδιο. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν, λύνονται εύκολα βάση ισχυρής εμπιστοσύνης.

Το stand up  είναι ένα εύστροφο, γρήγορο, αλλά και διαδραστικό θέαμα. Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να το προσεγγίσει;

Η αλήθεια είναι πως οι ηθοποιοί και οι άνθρωποι που έχουν κάνει μία πορεία στο χώρο του θεάτρου, δυσκολεύονται περισσότερο. Η βασική διαφορά είναι πως δεν υπάρχει ρόλος για να σε προστατέψει. Στο stand up δεν υπάρχει ο "τέταρτος τοίχος " για να σε καλύψει. Το stand up έχει ένα διαφορετικό στυλ, είμαι μια ωμή μορφή κωμωδίας. Εσύ επιμελείσαι τα πάντα οπότε αν δεν αρέσει η παράσταση ευθύνεσαι εσύ. Δυστυχώς έχει αυτή τη σκληρότητα. Αντίστοιχα εάν αρέσει, η επιτυχία είναι αποκλειστικά δική σου. Αυτή είναι η δυσκολία και η ομορφιά του stand up comedy. 


Εν καιρώ κρίσης, η ανάγκη του κόσμου για γέλιο είναι υψηλή. Επίσης σημειώνεται αύξηση των εισιτηρίων στα ταμεία των θεάτρων που φιλοξενούν κωμωδίες. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται για εσάς η κωμωδία στην Ελλάδα; Έχουμε καλούς κωμικούς σήμερα;

Καταρχάς να πω ότι έχουμε εξαιρετικούς κωμικούς στην Ελλάδα. Το stand up ανεβαίνει πολύ στις προτιμήσεις του κόσμου, εμφανίζονται καλές παραστάσεις από ομάδες που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ισχύει ότι οι κωμωδίες στη χώρα μας απολαμβάνουν μεγαλύτερη επιτυχία. Γενικότερα ο κόσμος προτιμά, δυστυχώς ή ευτυχώς, να γελάει παρά να προβληματίζεται.

Πώς κρίνετε το μέλλον του stand up comedy στη χώρα μας; 

Είμαι θετικός για το μέλλον του stand up στην Ελλάδα. Θέλω να συνεχίσουν να υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες, να γίνονται παραστάσεις και να συνεχίζεται η επιτυχία του stand up στην Ελλάδα. Εύχομαι η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους κωμικούς της σε μεγαλύτερο βαθμό. Για παράδειγμα, βλέπεις στο εξωτερικό κάποια projects στην τηλεόραση και κάποια παιχνίδια να είναι βασισμένα στους κωμικούς. Εύχομαι οι κωμικοί να αξιοποιηθούν σαν συγγραφείς αλλά και σαν παρουσιαστές την τηλεόραση.


Κλείνοντας αυτήν την όμορφη συζήτηση, ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Ετοιμάζω το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης (γελάει). Όπως ανέφερα, η παράσταση που "χτίζω" με την Ήρα, έχει σκοπό να "χτιστεί" περισσότερο και να γίνει μια δυνατή και αυτόνομη παράσταση. Είμαστε σε συζητήσεις σχετικά με το χώρο που θα φιλοξενήσει αυτή την παράσταση και μέσα από αυτή θα ολοκληρωθεί και η δική μου solo παράσταση. Στόχος είναι να έχει επιτυχία το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης και να αρχίσουμε να δουλεύουμε για το δεύτερο Φεστιβάλ Κωμωδίας, στο οποίο θέλουμε να εντάξουμε ακόμη περισσότερες δράσεις και ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να βρίσκονται του χρόνου μαζί μας.

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ