ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Graffiti: Το τατουάζ των γκρίζων κτηρίων


Urban Act, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ 
Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη αρχές της δεκαετίας του 70', την εποχή που η Hip Hop μουσική κάνει την είσοδό της μαζί με το αντίστοιχο στυλ ντυσίματος, αλλά και μια μορφή τέχνης, που για αρχή η φήμη της δε συμβαδίζει με το αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα που έχει. Η νέα μορφή τέχνης, βρίσκει χώρο έκφρασης στο δρόμο. Εκεί βρίσκει το καταφύγιό της. Εκεί γεννιέται και εξελίσσεται. Το νεανικό αυτό κίνημα χρησιμοποιεί ως καμβά τους γκρίζους τοίχους των κτιρίων. Είναι η στιγμή που γεννιέται η πιο μεγάλη και η πιο διαχρονική street art, το γνωστό σε όλους μας graffiti!

Banksy, Λονδίνο
Οι ρίζες της "νέας" μορφής τέχνης βρίσκονται πίσω ανά του αιώνες. Τη δεκαετία του '70 όμως γίνεται η έκρηξη και οι νέοι αποφασίζουν να εκφράσουν δημόσια τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις τους όπως και όλα όσα τους αντιπροσωπεύουν. Συνήθως είναι αντίθετοι με το κοινωνικό κατεστημένο και εκπροσωπούν το αντιδραστικό πνεύμα των καλλιτεχνών. Η εξάπλωση σε ολόκληρο το κόσμο δεν αργεί. Μέσω των ανθρώπων και των έργων τους,  το γκράφιτι γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. 

Μελβούρνη Αυστραλία
Από την Αμερική ταξιδεύει σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο που μετατρέπεται σε σημαντικό κέντρο graffiti της Ευρώπης. Το Τοίχος του Βερολίνου, λίγο πριν τη πτώση του, φιλοξενεί όλη την οργή του πλήθους ζωγραφισμένη με συνθήματα. Το Λονδίνο δε, είναι η πιο φιλική πόλη του κόσμου που ανοίγεται στους writters. Ενεργή και αρκετά μεγάλη δραστηριότητα συναντάμε στη Νότια Αμερική μιας και στο Μπουένος Άιρες βρίσκει κάποιος από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα. Εννοείται ότι δεν μπορεί να μην είναι στη λίστα η Μελβούρνη η πρωτεύουσα -όπως λέγεται- του graffiti καθώς φιλοξενεί πολλούς πρωτοπόρους δημιουργούς.  

DALeast & Faith 47, Θεσσαλονίκη
Στην Ελλάδα το graffiti αρχίζει να εδραιώνεται τη δεκαετία του '90. Στην Αθήνα συγκεντρώνονται αρκετοί από τους δημιουργούς της εποχής και ορισμένοι δημιουργούν ομάδες. Σημαντικός ωστόσο είναι και ο αριθμός δημιουργών στη Βόρεια Ελλάδα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο σε πόλεις όπως η Δράμα, η Καβάλα και η Ξάνθη. Καλλιτέχνες που είτε ανώνυμα είτε επώνυμα ζωγραφίζουν στις ελληνικές πόλεις και τα έργα τους είναι εντυπωσιακά.


Wild Drawing, Αθήνα 
To graffiti βοηθάει στην έκφραση μιας διαφορετικής στάσης, είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Πολλά από τα έργα, πλέον, συναντώνται στις τυφλές όψεις των κτηρίων όπου κοσμούν τη γκρίζα τους όψη και μεταφέρουν με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο τα μηνύματα, που θέλουν να εκφράσουν οι δημιουργοί.

INO,Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

Πληροφορίες και εικόνες από: Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο, Ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτηρίων της ΑΘήνας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. travelstyle.gr, praximag.gr, 3lyk-komot.rod.sch.gr/3gel