ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ - THE CURING ROOM


Μετά από δύο χρόνια επιτυχίας και 150 παραστάσεις στον εκπληκτικό πολυχώρο VAULT της Αθήνας, έκανε πρεμιέρα χθες στην πόλη μας, το αντιπολεμικό ψυχολογικό θρίλερ του David Ian Lee, 'THE CURING ROOM' σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά. Εμείς ήμασταν εκεί και θα σας παρουσιάσουμε τους λόγους που δεν θα πρέπει να χάσετε αυτό το δικαίως βραβευμένο έργο, ως καλύτερο θεατρικό ψυχολογικό θρίλερ αλλά και υποψήφιο για 3 βραβεία, ανάμεσα τους αυτό του Α' ανδρικού ρόλου, αλλά και θεατρικής μουσικής.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αφίσα της παράστασης και μόνο με μια ματιά, ίσως σοκάρει. Τα σχόλια στο φουαγιέ ποικίλα. Κάποιοι ήρθαν γιατί διάβασαν τις καλές κριτικές, που απέσπασε η παράσταση ή και απλά από περιέργεια, ίσως πάλι κάποιοι ήθελαν να δουν τους ηθοποιούς επί σκηνής να ερμηνεύουν γυμνοί. Το σίγουρο όλων είναι ότι το θέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο και όλοι με το επιβλητικό μουσικό χαλί, περιμέναμε να σβήσουν τα φώτα για να αρχίσει η παράσταση.


Ως σκηνοθετική άποψη, η σκηνή στο ημίφως και χωρίς σκηνικά. Αυτό και μόνο παραπέμπει στο ότι θα διαδραματιστεί επί σκηνής, θα είναι τόσο δυνατό, που το παραμικρό αντικείμενο πάνω σε αυτή θα ήταν περιττό.

Τα φώτα σβήνουν και 7 ηθοποιοί αχνοφαίνονται επί σκηνής. Το θέαμα των γυμνών κορμιών, με την πάροδο του χρόνου, σταματάει να αποτελεί ξένο. Από τα πρώτα λεπτά κιόλας αρχίζουμε να απομονώνουμε τη γυμνή σάρκα και να ταξιδεύουμε με την ερμηνεία των ηθοποιών. 

Φυσικά στην πρεμιέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν κάποια προβλήματα που αφορούσαν κυρίως την ένταση της φωνής των ηθοποιών σε κάποιες σκηνές. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο του να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη του έργου και του πολύ δυνατού θεάματος. 


Τη σκηνοθεσία θα την χαρακτηρίζαμε άψογη, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και στις προηγούμενες δουλειές του. 

Για να σας επαναφέρουμε στο "γυμνό" σκηνικό να αναφέρουμε ότι ο συνδυασμός της μουσικής και του φωτισμού, αλλά και η πλοκή σε κάποιες σκηνές μας μετέφερε εκτός θεατρικής σκηνής. Μας έδωσε τη δυνατότητα να βιώσουμε τα όσα διαδραματίστηκαν στο κελάρι ενός μοναστηριού και θα τολμήσουμε σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η εικόνες τις παράστασης ήταν πιο δυνατές από αυτές μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Η πλοκή, ένας λόχος Ρώσων στρατιωτών, καταδιωγμένος από τα Γερμανικά στρατεύματα. Αφού επιβιώνουν μόλις οι επτά από τους Ρώσους στρατιώτες και γίνονται όμηροι των Γερμανών φυλακίζονται γυμνοί, χωρίς τροφή και νερό στο κελάρι ενός εγκαταλελειμμένου μοναστηριού. Στο κελάρι αυτό ξεκινάει ένα παιχνίδι επιβίωσης με τρομακτικά αποτελέσματα. 

Οι ερμηνείες των ηθοποιών Ευθύμης Γεωργόπουλος (καθυστερημένος Γιούρη Γιεγκορώφ), Νίκος Γκέλιας (Βασίλη Καζλώφ), Τάσος Δέδες (Γκιόρκι Πολέκο), Στέλιος Καλαϊτζής (χασάπης Ντάσωφ), Πάνος Νάτσης (υπολοχαγός Σάσα Ερεμπέργκ), Βασίλης Τσιγκριστάρης (λοχίας Μιλς Σούκερούκ), Στέλιος Ψαρουδάκης (λοχαγός Βίκτωρ Νικολώφ) ανατριχιαστικές. Χαρακτηριστικά θα σας πούμε ότι σε πολλά σημεία του έργου ακουγόταν να σοκάρετε το κοινό και να το δηλώνει με επιφωνήματα. 

Σε αρκετές σκηνές του έργου νιώσαμε ρίγη συγκίνησης μιας και τα λεγόμενα των ηθοποιών συνδυάζονταν δυναμικά από την πρωτότυπη μουσική. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών φάνηκαν στην απόλυτη αληθοφάνεια. Αποχωρώντας από την αίθουσα μας έμεινε για αρκετή ώρα η γεύση της συνεχόμενης σκέψης και του προβληματισμού ..


Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να επιβιώσεις; Πόσο εύκολα φοράς ένα ψεύτικο κοστούμι για να ξεχωρίσεις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίσεις από τα αγρίμια; Γιατί η επιθυμία του ανθρώπου στο να υπερισχύει είναι τόσο έντονη; Πόση αλήθεια μπορείς να αντέξεις;

Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Το THE CURING ROOM θα βρίσκετε στην πόλη μας για λίγες παραστάσεις ακόμη. Αντέχεις;

Γράφει ο ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:  ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ THE CURING ROOM ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ