ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ο αεικίνητος καλλιτέχνης - Ένα αφιέρωμα για τον γνωστό εικαστικό Βασίλη Καρκατσέλη


Πάντα παρών σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, είτε ως συμμετέχων, είτε ως θεατής. Θα τον δείτε να κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ασίγαστος, ακούραστος και πάντοτε πρόθυμος να δώσει κάθε πληροφορία που αφορά τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Ο λόγος για τον γνωστό καλλιτέχνη, Βασίλη Καρκατσέλη.

 

Ο Βασίλης Καρκατσέλης γεννιέται στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Το 1984 μετοικεί στη Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ άλλων ιδρύει την ίδια χρονιά τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους ως Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και γίνεται Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής.

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με τη ζωγραφική και κατά περιόδους τον απασχολούν διαφορετικές μέθοδοι έκφρασης. Άλλοτε είναι η ζωγραφική, άλλοτε η χαρακτική, κάποιες φορές η συγγραφή κειμένων και βιβλίων και φυσικά η φωτογραφία. 


Ο καλλιτέχνης που του καθορίζει την προσωπικότητα είναι ο Πάμπλο Πικάσο, επειδή έκανε ό,τι απαιτούσε το ένστικτό του, ό,τι του ζητούσε η δουλειά του και ο εαυτός του, αδιαφορώντας τελείως για το αν πρέπει να είναι σε ένα καλούπι.

Παρουσίασε περίπου 12 εκθέσεις χαρακτικής, 16 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, 36 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και συμμετείχε σε πάνω από 250 ομαδικές εκθέσεις, είτε θεματικές είτε όχι. Πραγματοποίησε εκθέσεις σε πολλά μέρη, όπως στον Καναδά, την Αμερική, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια, την Σερβία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων είκοσι χρόνων συνεργάζεται με πάρα πολλά έντυπα που αφορούσαν τη δημιουργική φωτογραφία. Το τελευταίο έντυπο που συνεργάζεται με μόνιμη στήλη, είναι το περιοδικό «Φωτογράφος». 

Ο Βασίλης Καρκατσέλης είναι μια πολύ ενεργή καλλιτεχνική φιγούρα της πόλης, αφού το όνομά του εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις της Θεσσαλονίκης. Η τελευταία του δουλειά είναι η δημιουργία μιας γκαλερί στο κέντρο της πόλης, όπου πρωταγωνιστούν τα χαρακτικά έργα, που δημιούργησε τη δεκαετία του 80 στο πλαίσιο του εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης.