ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: Η 'ΚΑΤΑΡΑ' ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ



Όταν ένας Θεσσαλονικιός έρχεται στην πόλη και φέρνει μαζί του την "κατάρα", που τον κατατρέχει εδώ και καιρό, και όταν αυτή η "κατάρα" ενθουσιάζει το θεατρόφιλο κοινό, τότε οφείλεις να συνομιλήσεις μαζί του. Έτσι, συναντήσαμε τον μοναδικό Φάνη Μουρατίδη να μας μιλήσει για το έργο "Η κατάρα της Ίρμα Βεπ", λίγο πριν πέσει η αυλαία στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Με την ευγένεια που τον διακρίνει μας έλυσε υπομονετικά τις απορίες που είχαμε, ωστόσο κράτησε τα "μυστικά" της "κατάρας" για τον εαυτό του. Λογικό! Τι λέτε; 

Κύριε Μουρατίδη πείτε μας, πώς είναι να σας... ακολουθεί κάθε βράδυ η ίδια κατάρα;

Είναι ένα γοητευτικό και συνάμα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί η "κατάρα" παίζει κάθε βράδυ για να μας ξεπαστρέψει. Ωστόσο η αντοχή, η αγάπη για το αντικείμενο και η χαρά να επικοινωνούμε με τον κόσμο, μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και έτσι δίνουμε ραντεβού κάθε βράδυ στις 21:00. 

"Η κατάρα της Ίρμα Βέμπ" ένα τεχνικά δύσκολο έργο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα 57 κοστούμια της παράστασης; 

Είναι ένα δύσκολο έργο για ηθοποιούς. Την θεωρώ περισσότερο ως μια παράσταση δεξιοτήτων. Δεν είναι όμως μόνο το κομμάτι των κοστουμιών που δυσκολεύουν το έργο. Είναι το κομμάτι της διάδρασης και του συντονισμού πάρα πολλών πραγμάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα στοίχημα μεγάλης ακρίβειας. 




Τι είναι αυτό όμως που δυσκόλεψε εσάς περισσότερο σε αυτή την παράσταση;

Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για αυτή την παράσταση γιατί ότι και αν κάνω έχει για εμένα πάντα τον ίδιο βαθμό δυσκολίας. Η "Κατάρα" είναι ένα παιχνίδι αντοχής. Κάθε βράδυ έχω στο μυαλό μου να καταφέρουμε να αντέξουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η Κατάρα είναι, όντως, ένα στοίχημα αντοχών. 

Ένα έργο, δύο ηθοποιοί 8 ρόλοι! Πώς είναι να μπαίνετε κάθε βράδυ σε 4 διαφορετικούς ρόλους, στην ίδια παράσταση;

Αυτό για εμένα (να μπαίνω σε διαφορετικούς ρόλους) είναι μία φυσική διαδικασία. Είναι σαν να με ρωτάτε για την αναπνοή μου. Είναι η εισπνοή και η εκπνοή. 




Επί σκηνής βρίσκεται και ο καρδιακός σας φίλος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Πώς είναι να συμπρωταγωνιστείτε με έναν άνθρωπο δικό σας;

Το βασικό είναι ότι συμπρωταγωνιστώ με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Με έναν πολύ σπουδαίο και γενναιόδωρο άνθρωπο. Έχω την τύχη, αυτός ο άνθρωπος, να είναι φίλος μου. Δεν υπάρχει για εμένα καλύτερη αφορμή από ένα έργο για να συναντηθεί κανείς με έναν τέτοιο άνθρωπο. 

Η "Η κατάρα της Ίρμα Βέμπ" πήρε παράταση έως και τις 13 Μαΐου. Σίγουρα θεωρείται καλό όταν ένα έργο αγαπιέται από το κοινό. Εσείς ως πρωταγωνιστής πώς νιώθετε όταν τα έργα που συμμετέχετε παίρνουν παράταση;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να δίνεις παράταση σε μία δουλειά, η οποία έχει αγαπηθεί από τον κόσμο. Δεν υπάρχει πιο συγκινητικό πράγμα όταν η παράσταση αυτή έχει αγαπηθεί από την πόλη σου, από τον τόπο που γεννήθηκες. 




Όπως είπατε είστε παιδί της Θεσσαλονίκης. Το αίσθημα ευθύνης, όταν παίζετε στην πόλη που μεγαλώσατε, είναι μεγαλύτερο από ότι όταν παίζετε στην πρωτεύουσα;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγαλύτερο. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου η ευθύνη απέναντι στο κοινό είναι η ίδια σε όποια πόλη και αν βρίσκεσαι. Όταν παίζεις στην πόλη σου είναι μεγαλύτερη η προσδοκία, η αναμονή, η χαρά του να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Τι σημαίνει Θέατρο για εσάς;

Το θέατρο για εμένα είναι η βάση μου. Είναι η αφετηρία μου, είναι ο χώρος μέσα στον οποίο δουλεύω, ψάχνομαι, αναζητώ και αναμετριέμαι με τον εαυτό μου. Είναι η περιοχή της συνειδητότητάς μου. 

Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει για εσάς ένας καλός ηθοποιός;

Δεν ξέρω να σας απαντήσω σε αυτό. Σίγουρα να έχει κάποιες επιδεξιότητες, αυτό δηλαδή που λένε ταλέντο. Επίσης, να έχει τρομερή όρεξη για δουλειά, να είναι συνεργάσιμος, να είναι σταθερός και συνεπής στις αξίες του και φυσικά να είναι τυχερός. Να μπορεί να δουλεύει με προοπτική και να έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται το ταλέντο και το χρόνο του.




Να πάμε λίγο στην Τζαμάικα, μία ταινία που βασίστηκε σε δική σας ιδέα, στην οποία πρωταγωνιστείτε και αφορά το δύσκολο θέμα του καρκίνου... Θα θέλατε να μας πείτε με ποια αφορμή προέκυψε;

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα βιώνοντας δίπλα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Έκλεψα μία εικόνα, που είχε να κάνει η σχέση του προσώπου με τον αδερφό του. Αυτό αμέσως μου έδωσε την έμπνευση. Πήρα την άδεια από την οικογένειά του να χρησιμοποιήσω όλο αυτό ως ιδέα. Πάνω σε αυτό δημιουργήθηκε ένα story, το ανέθεσα σε έναν σεναριογράφο, σε έναν σκηνοθέτη και σε έναν παραγωγό, όπως γίνεται συνήθως, και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το project. Προσπαθήσαμε να μην θίξουμε την οικογένεια και να μην προσβάλουμε τους ανθρώπους, που έχουν περάσει αυτή την περιπέτεια. Δώσαμε τον σεβασμό και τo νοιάξιμο που απαιτείται. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια άλλη οπτική και μια περιοχή από την οποία μπορεί κάποιος να αντλήσει δύναμη και αισιοδοξία. 

Κύριε Μουρατίδη, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η σχέση σας με τον Πέτρο τον λαγό...

Είμαι η φωνή του Peter Rabbit στο σινεμά.

Και πριν κλείσουμε, τι θα συμβεί στις 13 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο;

Στο Βασιλικό Θέατρο, στις 13 Μαΐου, θα τιμήσουμε τον Πόντιο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο, τον Έλληνα κοσμοναύτη που με το έργο του μας έκανε υπερήφανους!


Συνέντευξη: ΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ ΒΕΠ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ