ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Παρουσίαση δίσκου "Ιριδισμοί" του Νίκου Παπαχρήστου στη Ζώγια


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Ιριδισμοί του Νίκου Παπαχρήστου

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, 21.00

Όσοι βρεθούν στη Ζώγια, στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στις 21:00, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του δίσκου «Ιριδισμοί» που αποτελεί την πρώτη δισκογραφική συνέργεια του Νίκου Παπαχρήστου με μουσικούς από διαφορετικούς τόπους, με σκοπό την εξερεύνηση της τροπικότητας στη σύγχρονη μουσική. 


Το εγχείρημα ξεκινά το 2013 με μια παρέα μουσικών στη Βαρκελώνη. Κοινές τους αναζητήσεις, οι τροπικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της εγγύς Ανατολής. Με τον καιρό οι πρώιμες αυτοσχεδιαστικές ιδέες θα ωριμάσουν δίνοντας τη θέση τους σε μια σειρά από συνθέσεις με σαφείς αναφορές τόσο στις λαϊκές όσο και στις λόγιες παραδόσεις των περιοχών αυτών. Οι ηχογραφήσεις θα ολοκληρωθούν τελικά στη Θεσσαλονίκη μερικά χρόνια αργότερα. Το μουσικό υλικό του δίσκου επιλέγει ανάμεσα σε χροιές οργάνων, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς, προσδίδοντας τους μια ιδιότητα του να ανήκουν σε μια μεγαλύτερη οικογένεια ενώ ταυτόχρονα να μπορούν και να διατηρούν τη μοναδικότητα τους.

Με αφορμή τη μουσική ζύμωση στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, σήμερα οι μουσικές αυτές μπορούν και μελετώνται πολύ πιο διαδεδομένα, ανοίγοντας καινούριους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους πολιτισμούς. Πρωτότυπα και μαζί οικεία μοτίβα, φόρμες και χροιές, σμίγουν κι επαναδύονται υπό ένα σύγχρονο, δημιουργικό πρίσμα. Με μια τέτοια ματιά γεννιούνται και οι «Ιριδισμοί», σαν περιελίξεις των πολλών διαστάσεων που μας περιβάλλουν, σε αυτές που μπορούμε να αισθανθούμε και να αντιληφθούμε. 

Συμμετέχουν: Μαρία Μελαχροινού, Παύλος Σπυρόπουλος, Κώστας Πουλιανάκης, Γιώργος Ψάλτης, Θανάσης Τσίτσαρης, Νίκος Παπαχρήστου

Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο εδώ.