ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Μαίρη Χρονοπούλου... Μια γοργόνα στα μπουζούκια με θαλασσιές χάντρες


Είναι πληθωρική, έξυπνη, διακριτική, με ιδιαίτερο χιούμορ και πάντα στιλάτη. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους, συναδέλφους της αλλά και ανθρώπους ποικίλων ιδιοτήτων. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια γυναίκα που στιγμάτισε τις τέχνες με την ομορφιά, το υποκριτικό της ταλέντο και το φινετσάτο στυλ της, μη μπορώντας να περάσει απαρατήρητη. 

Τα τελευταία χρόνια απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς ωστόσο να αποτελεί παρελθόν για τους λάτρεις του κινηματογράφου, του θεάτρου, της τηλεόρασης και όχι μόνο, μιας και πολλές ταινίες και σειρές στις οποίες πρωταγωνιστούσε η ίδια, παίζονται μέχρι σήμερα.

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1933 στην Αθήνα. Μια γνήσια καρκίνος που ποτέ της δεν έκρυψε όλα όσα πίστευε και πιστεύει, αποτελεί μια από τι πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς του κινηματογράφου και μετέπειτα της τηλεόρασης. Η εντυπωσιακή γυναίκα και ηθοποιός, εντάχθηκε στο Ελληνικό star system στην εποχή που ο Ελληνικός κινηματογράφος άκμαζε. Η θηλυκότητα της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταμπεραμέντο της σφραγίζουν κάθε ρόλο που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 


Η γνωστή και επιτυχημένη Ελληνίδα ηθοποιός αποφοιτά από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού σε αρχαία δράματα. Το 1957 ξεκινά τη συνεργασία της με το ελεύθερο θέατρο και κάνει εμφανίσεις στο "Ακροπόλ" στα έργα «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας» των Σακελλάριου-Γιανακοπούλου. Η παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο γίνεται το 1954 στο "Χαρούμενο Ξεκίνημα" του Δημόπουλου σε παραγωγή της "Φίνος Φιλμ", ως κομπάρσος, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1958, παίρνει έναν μικρό ρόλο στο "Τελευταίο Ψέμα" του Κακογιάννη, σε παραγωγή και πάλι της "Φίνος Φιλμ".

Από το 1963 και έπειτα κατέχει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια σειρά δραματικών ταινιών της "Φίνος Φιλμ" και πολλών άλλων εταιρειών παραγωγής εκείνης της εποχής. Οι ρόλοι τους οποίους υποδύεται δεν είναι άλλοι από αυτοί της ντάμας και τη μοιραίας γυναίκας πλάι σε επίσης πολύ μεγάλα ονόματα και ταλέντα της εποχής εκείνης όπως: Κούρκουλος, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης, Γεωργίτσης. Κανένας λάτρης του Ελληνικού κινηματογράφου δεν μπορεί να ξεχάσει τις ερμηνείες της Μαίρης Χρονοπούλου στα: "Κόκκινα Φανάρια" του Β. Γεωργιάδη (1963), "Χωρίς Ταυτότητα" (1963), "Πολύ Αργά για Δάκρυα" του Γ. Δαλιανίδη (1968), "Οι Αδίστακτοι" του Ν. Κατσουρίδη (1965), "Κοινωνία Ώρα Μηδέν" του Ντ. Δημόπουλου (1966), "Η Λεωφόρος του Μίσους" (1968) και "Ορατότης Μηδέν" του Ν. Φώσκολου (1970). 


Μεταξύ άλλων, η ταλαντούχα Ελληνίδα ηθοποιός και σύμβολο θηλυκότητας της έβδομης τέχνης, εμφανίζεται σε τρία πολύ γνωστά μιούζικαλ του επιτυχημένου Γιάννη Δαλιανίδη, σε παραγωγή της "Φίνος Φιλμ", εταιρείας-κολοσσός της εποχής, σημειώνοντας μεγαλειώδη επιτυχία: "Οι θαλασσιές οι Χάντρες", "Μια Κυρία στα Μπουζούκια", και "Γοργόνες και Μάγκες". Σε αυτές τις παραγωγές η Μαίρη σαγηνεύει περισσότερο το κοινό, ειδικά στο μιούζικαλ "Μια Κυρία στα Μπουζούκια", όχι μόνο υποκριτικά, αλλά ερμηνεύοντας και δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου, τα: "Είμαι γυναίκα του γλεντιού" και "Του Αγοριού Απέναντι".

Αναφορικά με τη θεατρική της καριέρα, συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας, παίζοντας με την αξιόλογη ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη. Μάλιστα, το 1972 συγκροτεί το δικό της θεατρικό θίασο, ανεβάζοντας τα έργα: "Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη" του Μομ και "Ένα Καυτό Κορίτσι" του Καμπανέλη. Η Μαίρη Χρονοπούλου κατέχει σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Κυνηγοί" και "Ταξίδι στα Κύθηρα" ενώ το 1987 κερδίζει το Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Τα Παιδιά της Χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου.


Την προσωπική της ζωή, η Ελληνίδα σταρ, συνήθιζε να την κρατά για τον εαυτό της, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά το οποίο απέχει παντελώς όχι μόνο εξαιτίας του προβλήματος υγείας που προκλήθηκε από τροχαίο ατύχημα το 1999, αλλά και για δικούς της λόγους που ποτέ κανείς δεν έμαθε και πιθανόν δε θα μάθει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ύστερα από 20 χρόνια σιωπής στην τηλεοπτική εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα" στο Star, δε δίστασε να μιλήσει για πολλά που δεν τόλμησε να την ρωτήσει κανείς. Σχετικά με την ερωτική της ζωή, η Μαίρη Χρονοπούλου τόλμησε να αποκαλύψει: «ένας και μοναδικός έρωτας που είχα στη ζωή μου είχε εξουσία, όχι όμως καλλιτεχνική. Έχουν περάσει 30 και χρόνια από τότε που έχουμε χωρίσει όμως εγώ ακόμα τον θυμάμαι. Δεν έγινε ποτέ γνωστό. Ήταν παντρεμένος! Είχε όλες τις αξίες του θαυμασμού. Ήταν πολύ σπουδαίος. Ήταν καλός και στο ερωτικό κομμάτι. Ήταν παντρεμένος και εκτιμούσα πολύ τη γυναίκα του. Δεν σκέφτηκα ποτέ να τον χωρίσω. Μία δύο φορές μου αρκούσε που τον έβλεπα». 

Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε πως έχει παραχωρήσει την περιουσία της στον Οργανισμό "Χαμόγελο του Παιδιού": «Εγώ είμαι από χρόνια φίλη του Χαμόγελου του Παιδιού, είμαι 84 και σκέφτηκα τι να το κάνω; Εννέα στρέμματα κτήμα τι να το κάνω; Το μόνο που ζητάω είναι να μην με βγάλουν από το σπιτάκι που μένω μέχρι να πεθάνω. Η χαρά μου θα είναι να δω τα πρώτα παιδάκια να μπαίνουν στο σπίτι. Ότι και να πω είναι λίγο». 

Ακόμη, σε ερώτηση αν θα ήθελε να κάνει δικό της παιδί απάντησε ότι για εκείνη δικά της είναι όλα τα παιδιά του κόσμου. «Δεν έκανα παιδιά γιατί κανένας από τους συντρόφους της ζωής μου δεν μου έδινε την εντύπωση ότι θα είναι καλός πατέρας», ανέφερε με ειλικρίνεια η Μαίρη Χρονοπούλου. 


Σήμερα η Μαίρη Χρονοπούλου, μια από τις γυναίκες-σύμβολα του ελληνικού κινηματογράφου, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, επιτρέποντας στη ζωή να αφήσει σημάδια πάνω της. Όμως, το γεγονός αυτό, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το υποκριτικό ταλέντο της, την αγάπη και την αδυναμία που τρέφει μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων προς αυτήν, την φινέτσα και τη θηλυκότητα της, που παρ' όλη τη μεγάλη αποχή της από παντού, είναι σαν να βρίσκεται ανάμεσα σε όλους όσοι την αγαπούν και τη θαυμάζουν.

Βιογραφικές πληροφορίες: sansimera.gr
Πηγές φωτογραφιών: documentonews.gr, fthis.gr, eradio.gr, zougla.gr, youtube.com, altsantiri.gr