ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ



Όλοι έχουν διαβάσει ή έστω ακούσει καλά λόγια για κάποιον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Δικαίως, λοιπόν, θα λέγαμε πως ο Jo Nesbo έχει ανακηρυχτεί ο βασιλιάς του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Με τα βιβλία του να αριθμούν εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, είναι εύκολο να καταλάβουμε πως μιλάμε για έναν συγγραφέα με ιδιαίτερη λογοτεχνική πένα και έντονη φαντασία.

Το 2015 κυκλοφόρησε το έργο του με τίτλο «Αίμα στο χιόνι», το οποίο είναι το πρώτο σε μια σειρά δύο βιβλίων, με το δεύτερο να αποτελεί συνέχεια του πρώτου, με τίτλο «Περισσότερο αίμα». Το «Αίμα στο χιόνι» αποτέλεσε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία στη λίστα του συγγραφέα, που όμως αυτή τη φορά διαφοροποιήθηκε σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τα υπόλοιπα μυθιστορήματά του. Μάλιστα, αν πρέπει να περιγράψουμε με μια μικρή, αρκετά αντιφατική φράση τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, θα λέγαμε πως πρόκειται για έναν «ευαίσθητο δολοφόνο».

Πιο συγκεκριμένα η πλοκή αφορά στον Ούλαφ Γιόχανσεν, έναν πληρωμένο δολοφόνο που διαμένει στο Όσλο, ο οποίος όμως όπως λέμε «δεν το έχει στο αίμα του»! Κάθε άλλο παρά εγκληματική προσωπικότητα, ο Ούλαφ αποτυγχάνει στις ληστείες, δένεται συχνά με το γυναικείο φύλο και για αυτό το λόγο αδυνατεί να εμπλακεί σε υποθέσεις που αφορούν πορνεία κτλ, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβιβαστεί με τη φύση του επαγγέλματός του, αν και δυσκολεύεται πολύ στην προσαρμογή. Τα πράγματα για αυτόν έρχονται να γίνουν ακόμη δυσκολότερα όταν το αφεντικό του του ανακοινώνει το επόμενο θύμα του: τη σύζυγό του, μια αινιγματική, άκρως γοητευτική γυναίκα, που θα φέρει τα πάνω κάτω στην υπόθεση και τη ζωή του.


Σε αυτό το έργο του, ο Jo Nesbo αποφάσισε να μας παρουσιάσει την μυθιστορηματική γραφή του από μια άλλη οπτική. Ενώ στα περισσότερα έργα του του το ρομανικό στοιχείο παρουσιάζεται με μέτρο και σε απόλυτες ισορροπίες, κάνοντας συχνά τον αναγνώστη να το ξεχάσει και να επικεντρωθεί στο έγκλημα που παρουσιάζεται, αυτή τη φορά ο συγγραφέας το φέρνει στο προσκήνιο δίνοντάς του σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Πέρα από την εξέλιξη του μυστηρίου που παρακολουθούμε στο βιβλίο, παρατηρούμε και την περίπλοκη ψυχοσύνθεση του Ούλαφ, ο οποίος μονίμως βρίσκεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα σχετικά με το έγκλημα που του έχει ανατεθεί. Με το αστυνομικό στοιχείο να μη μένει σε καμία περίπτωση πίσω, ο συγγραφέας κατάφερε να παντρέψει επιτυχώς το δράμα ενός ρομάντζου, με την αγωνία και το μυστήριο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος.

Η ροή του βιβλίου είναι ομαλή, τα νοήματά του απολύτως κατανοητά, οι χαρακτήρες αναλύονται σε βάθος, εξελίσσονται κατά πολύ όσο προχωρά η πλοκή και αγγίζουν τον αναγνώστη ίσως και σε σημείο ταύτισης μαζί τους, αφού μπορούμε να συμμεριστούμε τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες τους. Ο Nesbo κατάφερε να μας παρουσιάσει μια αξιοπερίεργη περίπτωση, ενός δολοφόνου με χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στη φύση του επαγγέλματός του και που και μόνο η περιγραφή στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί επέλεξε αυτή την ζωή.

Το «Αίμα στο χιόνι» αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες λογοτεχνικές προσπάθειες συνδυασμού ρομάντζου και μυστηρίου του συγγραφέα. Μέσα στις 232 σελίδες του (μικρός σχετικά αριθμός σελίδων σε σχέση με άλλα έργα του) ο συγγραφέας καταφέρνει να στήσει ένα ακόμα έντονο μυστήριο όπως πολύ καλά ο ίδιος γνωρίζει και να μας αφήσει με σκέψεις στο τέλος του έργου σχετικά με την εξέλιξη των χαρακτήρων και τα βαθύτερα κίνητρά τους. Είναι ένα έργο που αποτελεί σίγουρη επιλογή για τους λάτρεις του είδους και θα τους αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο, αφού θα αγγίξει και αναγνώστες, που δεν συμπαθούν τις ρομαντικές ιστορίες.


Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: iefimerida.gr, naftemporiki.gr, youtube.com