ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Είδαμε και προτείνουμε: "Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος" με την Χρύσα Σπηλιώτη


Τι και αν ο καιρός μας μελαγχόλησε στις αρχές της εβδομάδας; Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι, που θα μας φτιάξει τη διάθεση, και έτσι παρακολουθήσαμε μία κατά τη γνώμη μας εξαιρετική παράσταση.

Πρεμιέρα έκανε στο Θέατρο Αθήναιον την Τρίτη, 27 Μαρτίου μια παράσταση, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές στην πρωτεύουσα, αλλά και όπου και αν παρουσιάστηκε. Αναφερόμαστε φυσικά στον μονόλογο “Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος”, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου και κείμενο, ερμηνεία της κυρίας του θεάτρου Χρύσας Σπυλιώτη.

Ίσως στο άκουσμα του μονολόγου πολλοί αναγνώστες μας θα δυσαρεστηθούν, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα, λέγοντας σε αυτούς ότι ο συγκεκριμένος μονόλογος είναι η “εξαίρεση του κανόνα¨.    


Ας αρχίσουμε όμως από τη σκηνοθετική ματιά και την αίσθηση που μας προκάλεσε η σκηνή μπαίνοντας στο θέατρο. Μία πολύ ενδιαφέρουσα, λιτή αλλά και με τόσο ρομαντισμό σκηνή, που αμέσως μας ταξίδεψε στα καλντερίμια της πρωτευούσης των Ιονίων νήσων, την Κέρκυρα, γενέτειρα του Νικόλαου Μάντζαρου. Η σκηνή με λιγοστά αντικείμενα γεμάτα νοήματα, αλλά και τόσο ευκολονόητα ώστε το κοινό να μπορέσει να δώσει την ερμηνεία που αντιστοιχούν σε αυτά. 

Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας της Χρύσας Σπηλιώτη, στο ρόλο της συζύγου, της μητέρας και  της γυναίκας Ρεγγίνας Χαλικιοπούλου Μάντζαρου. Ένας ρόλος, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από εκείνη της αριστοκρατικής συμπεριφορά των Κερκυραίων, εκείνης της εποχής. Ένας μονόλογος απαγγελία και με την εξαιρετική της διάλεκτο μας έκανε να γελάσουμε, να δακρύσουμε και να νιώσουμε υπερήφανοι ως Έλληνες. 


Το έργο, ο βίος της γυναίκας, που γέννησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη πριν και μετά το γάμο της με τον νομικό Ιάκωβο Μάντζαρο.  Η γέννηση των παιδιών τους, η αγάπη, η ανατροφή και η αδυναμία που είχε στον γιο της Νικόλαο Μάντζαρο. Ο τρόπος που τον έκανε να αγαπήσει τη μουσική, που η ίδια του πρωτοδίδαξε και φυσικά η πορεία του στο χώρο, που τόσο πολύ αγάπησε. Η συνεργασία του γιου της με τον φίλο του τον μεγάλο Διονύσιο Σολωμό και η μελοποίηση του ύμνου της ελευθερίας, του εθνικού μας ύμνου. Η ζωή και και ο θάνατός της.

Μια πολύ καλή και άκρως ολοκληρωμένη έρευνα, γύρω από την ιστορία του Νικόλαου Μάντζαρου, με τόσο προσεγμένο κείμενο, που σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό. 

Η εκθαμβωτική ενσάρκωση της Ρεγγίνα ήρθε στην πόλη μας για τρεις παραστάσεις, για να μας διδάξει την ιστορία αυτής της γυναίκας, του γιου της Νικόλαου Μάντζαρου και τη γέννηση του εθνικού μας ύμνου. 

Σίγουρα είναι ένας μονόλογος, που θα σας ενθουσιάσει και θα σας κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό. Ένας μονόλογος, που κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να χάσει κανείς. Σήμερα η τελευταία ευκαιρία να τον παρακολουθήσετε στο Θέατρο Αθήναιον, στις 21:00. 


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ' ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ