ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΙΑΣ: ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Ευγενικός και χαμογελαστός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του κάναμε ο Δημήτρης Ελιάς.  Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "60 λεπτά", ένα έργο του Άνθιμου Κατιρτζόγλου. Η Townsendia σας παρουσιάζει τη συζήτηση που είχε μαζί του, μαθαίνοντας όλα όσα σχετίζονται με την παράσταση και τον ρόλο του ψυχολόγου που ενσαρκώνει.

Τι διαδραματίζεται επί σκηνής και τι πιστεύετε είναι αυτό που θα ωθήσει τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση κατά τη γνώμη σας; 

Στη σκηνή εμφανίζονται έξι διαφορετικοί χαρακτήρες, ένας πολιτικός, μία σχεδιάστρια μόδας, μία θεατρική παραγωγός, ένας ψυχολόγος, ένας φαρμακοποιός και ένα μοντέλο. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθώς  ξεδιπλώνονται αυτοί οι χαρακτήρες, αποκαλύπτονται συναισθήματα, προκύπτουν συγκρούσεις και βγαίνουν στην επιφάνεια τα πιο βαθιά κρυμμένα μυστικά τους. Το έργο, εκτός από τα έντονα κωμικά στοιχεία που προσφέρει, καταφέρνει να καυτηριάσει και να θίξει σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η καθημερινότητά μας με τα social media κ.ά., σε τέτοια βαθμό που ο θεατής σχεδόν θα πιστεύει  ότι βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Τι ήταν αυτό που σας δημιούργησε την αγάπη για την ηθοποιία;

Από την παιδική μου ηλικία θεωρούσα ότι το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν αυτό που θα με εξέφραζε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής. Και αυτό πιστεύω ότι ήταν σχεδόν νομοτελειακό, καθότι από πολύ νωρίς ανακάλυψα ότι μέσα μου υπήρχε μία έμφυτη τάση προς την παρακολούθηση καλλιτεχνικών δράσεων και την ενασχόληση με καθετί σχετικό με το θέατρο και την υποκριτική.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελεστές αυτής της παράστασης. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της συνεργασίας σας; 

Το κείμενο της παράστασης, καθώς και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Άνθιμο Κατιρτζόγλου, ο οποίος υποδύεται και έναν από τους 6 χαρακτήρες. Τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν η Σμαράγδα Τζούμα, η Ειρήνη Θερμασώνη, η Τίνα Λεωνορά, ο Δημήτρης Δανάμπασης και εγώ. 

Το κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των προβών, μας οδήγησε σε μία άψογη επαγγελματική συνεργασία με θετικά αποτελέσματα επί σκηνής, γεγονός που θεωρούμε ότι το εισπράττουν και οι θεατές. Μέσα από τη συνύπαρξη των έξι επί σκηνής αναπτύχθηκαν νέες φιλίες και πιθανόν μελλοντικές συνεργασίες. Δεν θα μπορούσα να αναφέρω κάτι αρνητικό γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. 


Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο ηθοποιό που θέλει να ξεκινήσει τώρα την καριέρα του;

Έναν ηθοποιό, είτε νέο είτε παλιό, θα πρέπει πάνω από όλα να τον χαρακτηρίζουν το ήθος και η αξιοπρέπεια. Οι νέοι ηθοποιοί, πέρα από την εκπαίδευση και τις γνώσεις που αποκτούν στις δραματικές σχολές, είναι απολύτως απαραίτητο να οπλίζονται με θάρρος, υπομονή και επιμονή. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχύουν συνεχώς τις γνώσεις τους, με ενισχυτικές μορφές εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση σεμιναρίων και οι συμμετοχές σε θεατρικές δράσεις και εργαστήρια.   

Αυτή είναι η δεύτερη παράσταση του κ. Κατιρτζόγλου στην οποία συμμετέχετε. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στο να επιδιώξετε και πάλι συνεργασία μαζί του.

Για την ακρίβεια είναι η τρίτη μου συνεργασία με τον Άνθιμο Κατιρτζόγλου. Από την πρώτη φορά αντιλήφθηκα ότι υπήρχε πολύ καλή χημεία ανάμεσα μας, η οποία οδήγησε και σε πολύ καλό συνεργατικό κλίμα και σε μία δυνατή φιλία. Τα κείμενά του είναι σύγχρονα, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όπως τη βιώνει ο καθένας μας καθημερινά, μιλώντας τη γλώσσα του μέσου ανθρώπου, ενώ παράλληλα το κοινό ταυτίζεται με τους χαρακτήρες των έργων του, βλέποντας μέσα από αυτούς, τους ίδιους τους εαυτούς τους. Θα ήθελα λοιπόν να τον ευχαριστήσω και δημόσια για τις ευκαιρίες που μου έχει δώσει στο θέατρο και τους ρόλους που μου έχει εμπιστευτεί, τους οποίους με ιδιαίτερη χαρά λατρεύω να υποδύομαι. 

Ποιές είναι οι διαφορές της τηλεόρασης από το θέατρο, κατά τη γνώμη σας; 

Η ζωντάνια, η αμεσότητα και η ενέργεια που λαμβάνει ο ηθοποιός από τους θεατές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος μίας παράστασης, σίγουρα δεν αντικαθίστανται από καμία εμφάνιση σε ένα τηλεοπτικό πλατό. Σαφέστατα, η τηλεόραση έχει δύναμη και μπορεί να κάνει έναν ηθοποιό (εντός και εκτός εισαγωγικών η λέξη «ηθοποιός»), γνωστό από τη μία στιγμή στην άλλη, κάτι που δεν συναντάται στο θέατρο.

Το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρείται σίγουρα μια ασταθής δουλειά, ειδικά στις μέρες της οικονομικής κρίσης. Πώς καταφέρνετε να βιοποριστείτε από αυτό;

Η δουλειά του ηθοποιού ανέκαθεν ήταν ασταθής και αβέβαιη. Φυσικά, τη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης που όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι υποφέρουν, το επάγγελμά μας οδηγήθηκε και αυτό σε βαθύτερη κρίση. Σχετικά με το βιοπορισμό μου, προφανώς και υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να καλύπτονται σε καθημερινή βάση και σίγουρα ανταποκρινόμαστε με δυσκολία, όπως και πολύς ακόμα κόσμος. Σίγουρα όμως κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται και είναι σημαντικό να ψάχνεις για την επόμενη δουλειά σου πριν τελειώσει η τρέχουσα. Πιστεύω ακράδαντα ωστόσο ότι το χειροκρότημα παραμένει ίσως η καλύτερη αμοιβή για έναν ηθοποιό. 



Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο του ψυχολόγου στην παράσταση «60 λεπτά». Έχετε κοινά στοιχεία με τον υποδυόμενο χαρακτήρα;

Ευτυχώς όχι! Ο Ζορζ, ο ψυχολόγος του έργου, είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος πάθη, έντονες ερωτικές διακυμάνσεις, συναισθηματικές ανασφάλειες, και παρότι ψυχολόγος στο επάγγελμα, διακρίνεται από ωμότητα στη συμπεριφορά του και παντελή έλλειψη διαχείρισης των δικών του παθών. Είναι προφανές ότι για εμένα προσωπικά, ο συγκεκριμένος είναι ένας κόντρα ρόλος.

Πώς και δεν επιλέξατε να μετακομίσετε στην πρωτεύουσα; Εκεί σίγουρα υπάρχουν περισσότερες καλλιτεχνικές ευκαιρίες σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

Όντως, οι καλλιτεχνικές ευκαιρίες στην Αθήνα είναι περισσότερες, ωστόσο περισσότεροι είναι και οι συνάδελφοι ηθοποιοί, οι οποίοι διεκδικούν και αυτοί στην πρωτεύουσα το δικό τους μερίδιο στην επαγγελματική καταξίωση. Η Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής, μου έχει προσφέρει τις ευκαιρίες εκείνες, προκειμένου να πραγματοποιήσω σημαντικές επαγγελματικές συνεργασίες, καθώς και να καλύψω ένα σημαντικό μέρος των καλλιτεχνικών μου ανησυχιών.

Ποιά είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον;

Βρίσκομαι ήδη στη διαδικασία συζητήσεων για κάποιες νέες επαγγελματικές συνεργασίες, οι οποίες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο οπότε δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλωστε, οι καλλιτεχνικοί μου δρόμοι, δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούν και πάλι με τον ευρηματικό κειμενογράφο και  δημιουργό, όπως είναι ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου.


Συνέντευξη: ΕΛΕΝΑ ΓΙΑΜΑΛΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: '60 ΛΕΠΤΑ' Η ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ