ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: '60 ΛΕΠΤΑ' Η ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΙΡΤΖΟΓΛΟΥ


Βροχερή Παρασκευή και τι άλλο θα μπορούσε να φτιάξει και να ζεστάνει το βράδυ μας από μια θεατρική πρεμιέρα. 

Βρεθήκαμε στην Καλαμαριά και στο θέατρο Σοφούλη όπου έκανε πρεμιέρα η παράσταση "60 ΛΕΠΤΑ" σε κείμενο και σκηνοθεσία Άνθιμου Κατιρτζόγλου. Μία πολυσυζητημένη παράσταση μιας και η θεατρική ομάδα με έναν τόσο έξυπνο αλλά και μακάβριο τρόπο, που φωτογραφήθηκε για τις ανάγκες της αφίσας μας διέγειρε αισθητά την περιέργειά μας.  


Μπαίνοντας στο θέατρο και ενώ κατεβήκαμε στο φουαγιέ πλήθος κόσμου περίμενε το άνοιγμα των θυρών για να εισέλθουν προς το χώρο της σκηνής. Το μάτι μας έπεσε σε ένα μπουκάλι κονιάκ και μερικές σοκολατένιες ελιές κάτι που μας παρότρυνε μαζί με το φέρετρο της φωτογραφίας σε κάτι αρκετά ελληνικό και γνώριμο για όσους έχουν επισκεφτεί κηδεία και πόσο μάλλον όταν αυτή συνοδεύεται με κους - κους.

Οι πόρτες άνοιξαν και μπήκαμε στην πλατεία του θεάτρου. Εκεί μας περίμενε η επόμενη έκπληξη, που ήρθε και έδεσε με αυτήν του κονιάκ και τις σοκολατένιες ελιές. Δεν ήταν άλλο από ένα σκουρόχρωμο καπάκι φέρετρου με έναν επιβλητικό σταυρό επάνω. Για κάποιους το θέαμα δεν ήταν και ότι καλύτερο αν και γνωρίζαμε τι θα αντικρίσουμε, άλλοι πάλι απλά χαμογέλασαν και συνέχισαν. 


Καθίσαμε στη δεύτερη σειρά και το μάτι μας έπεσε στην τόση προσεγμένη, αλλά και αρκετά λυτή σκηνή. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από κάποια πετυχημένη παραγωγή, που είχαμε δει κάποια στιγμή σε ένα όμορφο λονδρέζικο θέατρο. Ήταν όλα τόσο πολύ αρμονικά στημένα που χανόσουν να κοιτάς από τις γλάστρες που κοσμούν την άκρη της σκηνής περιμετρικά, την πολλή όμορφη τραπεζαρία ακόμη και το τόσο επιβλητικό γραφείο στη μέση της σκηνής  με την βιβλιοθήκη. Φυσικά το μάτι σίγουρα θα πέσει στα αριστερά της σκηνής στο καμουφλαρισμένο ως καναπέ φέρετρο.  

Η ώρα περνούσε και περιμέναμε καρτερικά τα κουδούνια του θεάτρου για να ξεκινήσει η παράσταση. Εκεί ήρθε και η τρίτη έκπληξη γιατί αντί να ακουστούν τα κλασικά κουδούνια ακούγονται πένθιμα χτυπήματα καμπάνας. Γελάσαμε γιατί μέσα στο κατάμεστο θέατρο ακούγαμε διάφορα από θεατές, που ίσως να ανατρίχιασαν στο άκουσμά τους.


Τα φώτα σβήνουν και μετά το γενικό μπλάκ αουτ η παράσταση ξεκινάει. Μια παράσταση τόσο έξυπνα γραμμένη και με τόσο άρτια σκηνοθετική άποψη. Ο φωτισμός με εναλλαγές που σε παραπέμπουν σε καταστάσεις και συναισθήματα. Ο καπνός που διαχέεται καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης, η χρήση όλων των χώρων του θεάτρου ακόμη και αυτός του κεντρικού διαδρόμου ανάμεσα στα καθίσματα  Η αρμονία της συνύπαρξης του κωμικού με το μυστήριο σίγουρα θα σε ταξιδέψουν, Οι ερμηνείες άριστες με κάποιες σίγουρα να ξεχωρίζουν, η κάθε μία για τον δικό της λόγο, με εκείνη που κατά τη γνώμη μας του κειμενογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης  Άνθιμου Κατιρτζόγλου  που μας έδωσε μια γλυκιά αίσθηση κωμικού από εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια του παλαιού κινηματογράφου, που πλέον είναι απλά θρύλοι. Όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές που ο καθένας σαν χαρακτήρας είχε και κάτι το διαφορετικό.

Όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά μέχρι που όπως είπαμε πιο πάνω ο κειμενογράφος και σκηνοθέτης έδεσε τόσο πολύ αρμονικά την ήσυχη παρέα των όχι και τόσο καλών φίλων με το κωμικό στοιχείο να αρχίζει να ξετυλίγει ένα μυστήριο, που μας έκανε ακόμη περισσότερο να θέλουμε να  δούμε την συνέχεια.
   

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε το "60 ΛΕΠΤΑ" γιατί είναι μία άρτια προσεγμένη παράσταση με πολλές εναλλαγές και πολύ δράση. Αλλά προσοχή μην αποκαλύψετε το τέλος της παραστάσης για το δικό σας καλό.


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο: '60 ΛΕΠΤΑ' Η ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ