ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

3+1 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτή την εβδομάδα ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα σε λογοτεχνικά βιβλία… Όσα και να έχεις, ποτέ δεν είναι αρκετά. Πάντα θα βρίσκουμε έναν καινούριο συγγραφέα να μας κάνει να ταξιδεύουμε με τον τρόπο γραφής του με τις ώρες. Για αυτή την εβδομάδα έχω επιλέξει 4 βιβλία, εκ των οποίων έχω διαβάσει το 1, αλλά επιφυλάσσομαι να διαβάσω και τα υπόλοιπα, καθώς έχω πληροφορηθεί για την υπόθεσή τους και ομολογώ ότι μου κίνησαν εδώ και καιρό το ενδιαφέρον.

Αιχμηρά Αντικείμενα (Sharp Objects) – Gillian Flynn (2006)


Αν και η Gillian Flynn έγινε περισσότερο γνωστή από το μυθιστόρημά της «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε», το οποίο κυκλοφόρησε και σε ταινία το 2014 με πρωταγωνιστή τον Ben Affleck, το «Sharp Objects» είναι αυτό που διάβασα πρώτο και μου έκανε εντύπωση. Το μυθιστόρημα ανήκει στην αστυνομική λογοτεχνία και πραγματεύεται τις προσπάθειες μιας τριαντάχρονης δημοσιογράφου να εξιχνιάσει τις περίεργες δολοφονίες νεαρών κοριτσιών σε μια πόλη της επαρχίας απ’ όπου και κατάγεται. Η επιστροφή της στην αμερικάνικη ύπαιθρο και η κατ’ επέκτασιν άμεση συναναστροφή της με την δυσλειτουργική της οικογένεια, της ξυπνούν άσχημες αναμνήσεις ενώ παλεύει να ρίξει φως σε μια υπόθεση στην οποία η τοπική αστυνομία μοιάζει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Δραματικό, μυστηριώδες, αλλά και καθηλωτικά ανθρώπινο, περιγράφει τα παιδικά τραύματα, τις αδυναμίες και τις αναμνήσεις της δημοσιογράφου, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και φόβου, ενώ παράλληλα παλεύει να ξεφύγει από τη δίνη του παρελθόντος της και να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Εγώ το διάβασα στα αγγλικά και όπως θα καταλάβατε, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις του είδους, αλλά και για αυτούς που τους αρέσουν τα μυθιστορήματα με δράμα και διλήμματα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα και στοχεύω να τελειώσω και τα άλλα δύο της, το «Σκοτεινά Μέρη»  και το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε».

Το κορίτσι της πτήσης 5403 (Un avion sans elle) – Michel Bussi (2015)


Και κάπου εδώ αρχίζουν οι προτάσεις μου για βιβλία που δεν τα έχω διαβάσει, αλλά με βάση την περιγραφή στο οπισθόφυλλό τους, μου κίνησαν τον ενδιαφέρον με σκοπό να τα διαβάσω. Το συγκεκριμένο βιβλίο το πήρε το μάτι μου σε κάποιο βιβλιοπωλείο λίγες μέρες αφότου κυκλοφόρησε και με μια ιδιαίτερα μυστηριώδη υπόθεση, ομολογώ πως με κέρδισε σχεδόν αμέσως. Πιο συγκεκριμένα, το 1980 ένα αεροπλάνο συντρίβεται στα γαλλοελβετικά σύνορα και ένα κοριτσάκι 3 μόλις μηνών γίνεται αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε δύο οικογένειες που το διεκδικούν, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά του. Είκοσι χρόνια αργότερα και ενώ η έρευνα συνεχίζεται, ο ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση δολοφονείται μυστηριωδώς. Και ομολογώ πως ένας από τους λόγους που με κέρδισε αυτό το βιβλίο, πέρα από την εξαιρετική του υπόθεση, είναι η μη-γραμμική αφήγηση που υποθέτω πως λογικά θα υπάρχει στο βιβλίο, αν κρίνω από την περιγραφή, καθώς λατρεύω το μοτίβο εναλλαγής ημερομηνιών από το παρελθόν στο σήμερα και το αντίστροφο…

Η Κόλαση (L' Enfer) – Henri Barbusse (1908)


Και ξαφνικά, πάμε σε ένα πολύ κλασσικό βιβλίο που επίσης δεν έχω διαβάσει, αλλά έχω βάλει από καιρό στο μάτι. Η «Κόλαση» του Barbusse, θεωρείται πως άνοιξε τον δρόμο για την σύγχρονη μυθιστορηματική γραφή. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό βιβλίο, καθώς όλη η πλοκή του περιστρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικότερα, ο πρωταγωνιστής του παρακολουθεί μέσα από μια τρύπα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου τι γίνεται στα διπλανά δωμάτια, καθώς οι πελάτες διαδέχονται ο ένας τον άλλο μέρα με την μέρα. Έτσι έχει την ευκαιρία να μελετήσει από την κρυφή του θέση πολλά στοιχεία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν δεν τους βλέπουν, τον θεσμό της οικογένειας κτλ. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι πως παρακολουθεί τους «γείτονές» του με διάθεση για βαθύτερη γνώση και ανακάλυψη για την ανθρώπινη φύση και όχι με διάθεση ηδονοβλεψία που εκ πρώτης όψεως θα σκεφτόταν κανείς.

Η Ομίχλη (The Mist) – Stephen King (1980)


Για το τέλος, κράτησα ένα έργο ενός ιδιαίτερα γνωστού και αγαπημένου συγγραφέα των τελευταίων δεκαετιών. Έχοντας δει το 2017 την ταινία του 2007 με τον ίδιο τίτλο και έχοντας μου κάνει πολύ καλή εντύπωση, παρακινήθηκα να διαβάσω και το βιβλίο, κάτι που ελπίζω να γίνει σύντομα. Συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρεται σε μια μεταφυσική ομίχλη η οποία τυλίγει απροειδοποίητα μια μικρή αμερικάνικη πόλη και η οποία από ότι φαίνεται, κρύβει αλλόκοτα τέρατα στην έκτασή της. Οι κάτοικοι εγκλωβίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ και προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν πριν γίνουν λεία για αυτό που κρύβεται μέσα στην ομίχλη. Η άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεσή του με έκανε να θέλω να το διαβάσω και μάλιστα λόγω του γεγονότος ότι άντλησα από την ταινία και διάφορα μηνύματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε καταστάσεις πανικού και επιβίωσης, καθώς και την δύναμη της προπαγάνδας, μου έδωσαν αρκετούς λόγους για να θέλω να το διαβάσω. Θα το συνέστηνα και αυτό ανεπιφύλακτα, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των μυθιστορημάτων, που έχουν σχέση με μυστήριο και τρόμο.

Αυτή ήταν η λίστα μου και για αυτή την εβδομάδα. Αν έχετε και εσείς κάποια ιδέα για κάποιο βιβλίο που θεωρείτε αξιόλογο, περιμένω και τις δικές σας προτάσεις. Και όπως λέει ένα σχετικό απόφθεγμα… «Το να διαβάζεις, είναι σαν να ονειρεύεσαι με ανοιχτά μάτια…»

Πηγές φωτογραφιών: Κεντρική φωτογραφία - epaggelmagynaika.gr, Αιχμηρά αντικείμενα -ianos.gr, Το κορίτσι της πτήσης 5403 - kedros.gr, Η Κόλαση - fractalart.gr, Η Ομίχλη - greekbooks.gr

Κείμενο: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ