'ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ' ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 'ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ' - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

'ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ' ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 'ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ'

Share This

«Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν
Δημ. Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
25 Ιαν 2018 - 27 Ιαν 2018

Παραστάσεις: Πεμ 25, Παρ 26 και Σαβ 27 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ έχει την τιμή να κάνει την πρεμιέρα της νέας θεατρικής παραγωγής του στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, φιλοξενούμενος στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Μετά τη «Νόρα» και το «Ρόσμερσχολμ» του Ερρίκου Ίψεν, έργα με τα οποία καταπιάστηκε ο θίασος στο παρελθόν, πάντα με την καλλιτεχνική ματιά του σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη, συνεχίζει την προσπάθεια προσέγγισης του Νορβηγού συγγραφέα με το προτελευταίο έργο του της ψυχολογικής περιόδου: «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν».

Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, έργο γραμμένο από τον Ίψεν το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπεράνθρωπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.

Ένα έργο συμβολικό αλλά ταυτόχρονα τόσο πραγματικό και σημερινό, που υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από την τρέλα της εξουσίας, το πάθος του κέρδους, την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του.

Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας τον μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.

Συντελεστές:

Μετάφραση από τα Νορβηγικά: Ερατώ Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά – Kοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Μουσική Σύνθεση: Αγγελική Δέλλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη

Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Αγγελική Δέλλα

Πληροφορίες

Παραστάσεις:
Πέμπτη 25, Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 14€
Φοιτητικό, ανέργων, κάτω των 25, άνω των 65: 9€

Πληροφορίες – Προπώληση εισιτηρίων:
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς 
Τηλέφωνο 2310458591
Διάρκεια παράστασης: 105′ (χωρίς διάλειμμα)

Pages