ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Share This

Συγκίνηση στη συναυλία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Μεγάλη συγκίνηση και έντονα συναισθήματα κατέκλυσαν τους περίπου 1.400 θεατές που γέμισαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Η μουσική σήμερα ενώθηκε στον ουρανό με τις ψυχές των αθώων θυμάτων», σχολίασε μετά τη συναυλία ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεναγεί την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην έκθεση φωτογραφίας «Σπουδή πάνω στο τραύμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα».
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, εκπρόσωποι προξενικών και στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι, πλήθος κόσμου, αλλά κυρίως τα μέλη από οικογένειες που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στον ναζισμό, τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος και με την παρουσία τους εξέφρασαν τη βούλησή τους να μην επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Ζωής Τσόκανου, με σολίστ στο πιάνο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, παρουσίασαν σε μια ευτυχή σύμπραξη ένα πρόγραμμα με έργα Μάλερ και Μπετόβεν καθηλώνοντας το κοινό, που τους αποθέωσε καλώντας τους ξανά και ξανά στη σκηνή.

Από αριστερά: Η εικαστικός και φωτογράφος Άρτεμις Αλκαλάη, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και η ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.
Πριν από τη συναυλία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Άρτεμης Αλκαλάη με τίτλο «Σπουδή πάνω στο τραύμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα». Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου σημείωσε προλογίζοντας ότι η έκθεση, προβάλλοντας τα πρόσωπα των επιζώντων, αποτελεί μια έμπρακτη «απάντηση» στη ναζιστική προπαγάνδα που προέβαλλε συστηματικά καρικατούρες Εβραίων με σκοπό να υποβιβάσει την υπόστασή τους. Η έκθεση παρουσιάζεται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και ήταν πολύ συγκινητικό ότι πολλοί επισκέπτες είδαν τον εαυτό τους ή τους δικούς τους ανθρώπους, αφού από τα συνολικά 64 πορτρέτα τα 30 ανήκουν σε Θεσσαλονικείς.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου στο πόντιουμ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης στο πιάνο.
Στα παρασκήνια μετά τη συναυλία. Από αριστερά: Ζωή Τσόκανου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος δ.σ. του ΜΜΘ, Λυδία Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού, Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ούβε Μάτσκε, πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της ΚΟΘ, Άρης Στυλιανού, πρόεδρος δ.σ. του ΚΘΒΕ.

Pages