'ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ' ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

'ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ' ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Share This

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τα Καινούργια Ρούχα Του Βασιλιά
του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
       
Για Σχολεία, Συλλόγους, Σωματεία, Δήμους...
Κάθε μέρα κατόπιν τηλεφωνικής / διαδικτυακής επικοινωνίας
(3η Χρονιά)

Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για παιδιά... όλων των ηλικιών. Παράλληλα είναι μια πλούσια παράσταση με σκηνικά και κοστούμια εποχής, 14 τραγούδια που διατρέχουν την ελληνική μουσική παράδοση (δημοτική, λαϊκή και σύγχρονη μεγάλων ελλήνων συνθετών), Μολιερική ατμόσφαιρα, πολλά απρόοπτα και άφθονο γέλιο… Το παραμύθι αυτό - με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αξία - δείχνει πόσο ευκολόπιστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι στις προσωπικές επιδιώξεις των απατεώνων. Οι κόλακες από την άλλη, καλύπτουν την αλήθεια προβάλλοντας το ψέμα, για να απολαμβάνουν τα αγαθά της εξουσίας που υπηρετούν. Αλλά και πως ο Βασιλιάς-Εξουσία δρα ανεξέλεγκτα και «ράβει την αλήθεια στα μέτρα του». Στο τέλος θα οδηγηθεί απ’ το κενόδοξο και δουλικό περιβάλλον του σε μια πλήρη γελοιοποίηση. Το έργο είναι μια καταπληκτική σάτιρα κατά της ματαιοδοξίας, του φόβου και της δουλικότητας έναντι κάθε εξουσίας.

Περίληψη Έργου

Μια φορά κι έναν καιρό, στη φανταστική χώρα της Σαρτουρίας, βασίλευε ένας μονάρχης που δεν έδινε καμία σημασία στο λαό του και τις ανάγκες του. Τον ενδιέφερε μόνο ο προσωπικός του πλούτος, η καλοπέρασή του και οι φορεσιές του, που τις φορούσε μόνο μια φορά. Έτσι, έραβε συνέχεια πανάκριβες και πολυτελείς στολές, που βέβαια τις πλήρωνε ο φτωχός λαός του. Και για να πνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, έστελνε στο δήμιο όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Είναι όμως πολύ δυσαρεστημένος. Έχει ράψει ρούχα απ’ όλα τα γνωστά υφάσματα και έχει αποκεφαλίσει όλους τους υφαντές της χώρας του. Και τώρα θέλει οπωσδήποτε καινούργια στολή για την Μεγάλη Παρέλαση!

Τότε εμφανίζονται δύο μικροαπατεώνες, ο Μπαγάσας και ο Μάπας, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του βασιλιά για τα ωραία ρούχα και υπόσχονται να του υφάνουν μια μαγική φορεσιά που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλο το βασίλειο. Για να μην τολμήσει μάλιστα να πει κανείς τίποτε στο βασιλιά ότι η φορεσιά απλά δεν υπάρχει, οι απατεώνες ισχυρίζονται πως η μεγάλη αρετή του υφάσματος είναι πως δεν είναι ορατό από τους ψεύτες και από τους ανάξιους  για το αξίωμά τους! Πώς να τολμήσει λοιπόν κανείς μέσα στο παλάτι να πει ότι ο βασιλιάς είναι μόνο με τα εσώρουχα; Οι απατεώνες θα τα καταφέρουν ή θα χάσουν κι αυτοί το κεφάλι τους; Ή μήπως ο αγανακτισμένος λαός πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του;

Για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                                                              Μαρία Μπαλτατζή

Διάρκεια Παράστασης: 65΄

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/Κουστουμιών/Μουσικής: Μαρία Μπαλτατζή

Παίζουν

Αρετή Καρατάσιου (Καμαριέρα)
Γιώργος Μακρής (Βασιλιάς)
Στέφανος Μαυρομάτης (Μάπας)
Μαρία Μπαλτατζή (Βασίλισσα) 
Γεωργιάνα Μπάρμπα (Ανηψιά)
Νίκος Παλπάνης (Μπαγάσας)

Η παράσταση παρουσιάστηκε σε 53 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, στο Φεστιβάλ Αμφίπολης Σερρών (Ιούλιος 2014) και στο Υπαίθριο Θέατρο Χόρτου Πηλίου (Αύγουστος 2014). Με βάση αυτήν την παράσταση, πραγματοποιήθηκαν (αφιλοκερδώς) έξι βιωματικά σεμινάρια για 500 περίπου νηπιαγωγούς και δασκάλους -δύο για την Κεντρική και Ανατολική Θεσ/νίκη (30/11  & 14/12-2013) και τέσσερα για την Δυτική Θεσ/νίκη (18/1, 25/1, 5/11, 10/11/2014) – με τίτλο «Με Αφορμή Ένα Παραμύθι… Τα Παιδία Παίζει Ρόλους» από την Σκηνοθέτιδα, Ηθοποιό και Δασκάλα της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, Μαρία Μπαλτατζή. Η μεγάλη επιτυχία, αποδοχή και ζήτηση εκ νέου του έργου από σχολεία και Φορείς, μας οδήγησε στην επαναφορά της παράστασης για την τρέχουσα θεατρική περίοδο 2017-2018.

Ολύμπου 88 (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)-Θεσσαλονίκη
Τηλ.2310272909-2310285452-6974195079
e-mail:politeiatheatrou@gmail.com

Pages