ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ: 3 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΝΩ


Η παράσταση «Εξομολογήσεις» τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από 12 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:00 στον Πολυχώρο Ενώ

Το έργο

Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη, μην μπορώντας να απαρνηθούν τα συναισθήματά τους, καταθέτουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους μέσα από αθώες εξομολογήσεις.

Στην παράσταση, αποδίδεται ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις εικόνες του λόγου του Παπαδιαμάντη με σεβασμό στην λογοτεχνική του αξία.

Παράλληλα, η μουσικός Έλσα Μουρατίδου επι σκηνής συνοδεύει με ηχητικά περιβάλλοντα τις κινήσεις των ηθοποιών και ντύνει μουσικά την παράσταση με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο, δυναμικό και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Εορταστικός και πανηγυριστής, θρησκευόμενος και ταυτόχρονα βαθύτατα λαϊκός, ο Παπαδιαμάντης, αναζητεί παντού τον άνθρωπο: στις παραλίες και στα σοκάκια της Σκιάθου, στη μανία της θάλασσας και στα γραφικά ξωκλήσια. Μέσα από το χιούμορ, τη νοσταλγία και τον έρωτα, ο λόγος του κοσμοκαλόγερου γίνεται θέατρο και ρίχνει φως στ’ «ασήμαντα» περιστατικά της ζωής, σ΄ ένα μοναδικό διάλογο με το χρόνο και τη μνήμη. Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του. Ακουμπήσαμε στα διαχρονικά στοιχεία του έργου του, την αίσθηση της τελετουργίας και τη λαϊκότητα της καθημερινής ζωής, για να φωτιστούν ανάγλυφα στη σκηνή οι απλοί και καθημερινοί ήρωες του. Γεννήματα μιας Ελλάδας έναν αιώνα πριν, και ταυτόχρονα σημερινοί και επίκαιροι, εμείς οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του Παπαδιαμάντη: η διαχρονικότητα του. «Τα πράγματα μπορεί να εξακολουθούν να παλιώνουν», έγραψε γι’ αυτόν ο Ελύτης, «αλλά στο έργο του παραμένει πάντα καινούργιος ο Θεός, και φυσικά οι λέξεις που τον εκφράζουν».

Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής
Επιμέλεια Μουσικής-Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου
Trailer: IRONMAN PRODUCTIONS
Αφίσα/Φωτογραφίες: Τατιάνα Νικολαΐδου
Οργάνωση Παραστάσεων: Χριστίνα Κωστάκη
Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου

Πολυχώρος Ενώ 
Ερμού 11, Θεσσαλονίκη
Από 12 Ιαν 2018
Κάθε Παρασκευή στις 21:00
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6973500900