ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΜΙΛΥ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ


Το θέατρο κρύβει πολλές πτυχές και αυτό μας αποδεικνύει καθημερινά η Έμιλυ Καμαρινοπούλου, η οποία ασχολείται ενεργά με το βρεφικό και νηπιακό θέατρο. Ιδρύτρια της εταιρίας ''The little foxes baby theater company'' και συγγραφέας βρεφικών παραστάσεων δημιουργεί ασταμάτητα ενδιαφέρουσες παραστάσεις με επιμορφωτικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμα και σε τόσο μικρές ηλικίες.

«The little foxes baby theater company» ονομάζεται η ομάδα που έχετε δημιουργήσει και ασχολείται με το βρεφικό και νηπιακό θέατρο. Πώς σας ήρθε η ιδέα αυτή;

Η ιδέα για τους “The Little Foxes” ήρθε σταδιακά και αφορμή στάθηκε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο πριν 6 χρόνια, την περίοδο που πραγματοποιούσα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον κτιριακό και θεατρικό φωτισμό. Έμαθα τυχαία που υπήρχε μια βρεφική θεατρική παράσταση, την παρακολούθησα από περιέργεια και τότε κατάλαβα πως αυτό το αντικείμενο με ενδιαφέρει σημαντικά. Βέβαια, στη συνέχεια χρειάστηκαν 3 χρόνια συστηματικής έρευνας και εκπαίδευσης, ώστε να αποφασίσω πως έχω τα απαραίτητα βασικά προσόντα και γνώσεις, ώστε να δημιουργήσω την δική μου βρεφική θεατρική εταιρεία.

Ως συγγραφέας των πρωτότυπων κειμένων των παραστάσεων, ποια θα λέγατε ότι είναι η κύρια πηγή έμπνευσής σας; 

Εμπνέομαι από τους μικρούς θεατές, αλλά και από το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο). Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο σαν εικόνες και κάποιες από αυτές μου δίνουν την αφορμή για την δημιουργία ιστοριών.

Το λεξιλόγιο αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε παράσταση είναι προσεκτικά μελετημένα. Τα επιλέγετε μόνη σας ή συνεργάζεστε και με άλλα άτομα για την επιλογή τους; 

Οι έννοιες και τα υλικά επιλέγονται από εμένα, κάποιες φορές πολύ νωρίτερα από την στιγμή συγγραφής ενός θεατρικό έργου. Στη συνέχεια, η εκφορά των εννοιών και η χρήση των υλικών οριστικοποιείται την περίοδο σχεδιασμού κάποιου συγκεκριμένου έργου και ανάλογα με το είδος του (είδη θεάτρου των The Little Foxes: βρεφική θεατρική παράσταση, δραματοποιημένη αφήγηση βρεφικού παραμυθιού, μουσική βρεφική θεατρική παράσταση, νηπιακή θεατρική παράσταση). Η δική μου ικανότητα επιλογής προέκυψε από την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποίησα και εξακολουθώ, από την διαρκή επιμόρφωση και από την συνεργασία μου με το ευρωπαϊκό δίκτυο βρεφικών εταιρειών Small Size Network (η The Little Foxes είναι το μοναδικό μέλος του δικτύου από την Ελλάδα).




Πώς πιστεύετε ότι αντιλαμβάνεται το ελληνικό κοινό τις παραστάσεις βρεφικού και νηπιακού θεάτρου; Έχετε να μας διηγηθείτε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία από τις παραστάσεις; 

Το βρεφικό και νηπιακό κοινό είναι από την πρώτη του επίσκεψη στις παραστάσεις μας, γεμάτο όρεξη, αυθεντικότητα και ζωντάνια. Η ελληνική καταγωγή δεν παίζει κάποιον καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό έχουμε συχνά στις παραστάσεις μας θεατές άλλων εθνικοτήτων, όπως επίσης παρουσιάζουμε τις παραστάσεις μας σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου το κοινό είναι διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι παραστάσεις λειτουργούν θαυμάσια, σε όλες τις περιπτώσεις. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι στο έργο μας «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι» που ένας μικρούλης θεατής αγκάλιασε την δέσμη φωτός ενός προβολέα, γιατί στο έργο το φως έπαιζε τον ρόλο του δεύτερου ηθοποιού.


Το ενήλικο κοινό, την πρώτη φορά που μας επισκέπτεται είναι είτε γεμάτο ενθουσιασμό (οπότε βάζουμε τα δυνατά μας για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους), είτε έχει έναν μικρό δισταγμό (κάτι που δεν είναι παράλογο, αφού το βρεφικό θέατρο είναι τόσο νέο είδος στη Ελλάδα). Ελπίζω, όμως, πως και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώνουν πως δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε για το καλό και ειλικρινές αποτέλεσμα. 

Έχετε παρουσιάσει αρκετά έργα μέχρι σήμερα για διάφορες ηλικίες. Τα παιχνίδια που ακολουθούν με βάση ποιους παράγοντες διαμορφώνονται; 

Το παιχνίδι μετά την παράσταση είναι μία πρακτική που επέλεξα από την πρώτη βρεφική παράσταση της The Little Foxes και οι συνεργάτες μου το αγκάλιασαν με όρεξη και ενέργεια. Μάλιστα, ήταν μία πρακτική που δεν εφάρμοζαν οι γνωστές βρεφικές θεατρικές εταιρείες της Ευρώπης και όταν το εισηγήθηκα σε κάποιες συναντήσεις μας, άρχισαν να το τολμούν με θετικά αποτελέσματα. Το παιχνίδι μετά την παράσταση δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά δίνει την ευκαιρία στους μικρούληδες θεατές να έχουν την εμπειρία του θεάματος που μόλις παρακολούθησαν. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σαφής δομή γιατί θεωρώ πως στόχος του παιχνιδιού δεν είναι να εκπαιδεύει (αυτή είναι δουλειά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων), αλλά προσφέρει τις προϋποθέσεις της εμπειρίας στους μικρούς θεατές και την δυνατότητα να επιλέξουν πως θα την χρησιμοποιήσουν. 




«O καπετάνιος της μπουγάδας» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβάζετε αυτή τη στιγμή. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο αυτό; 

«Ο καπετάνιος της μπουγάδας» είναι η βρεφική θεατρική παράσταση της The Little Foxes, κατάλληλη για ηλικίες 9 μηνών-2,5 ετών, που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό (κάθε Σάββατο στις 12πμ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) στο θέατρο Αθήναιον. Είναι μία καθαρά βρεφική παράσταση (χρησιμοποιούνται ελάχιστες λέξεις) που σαν κύριο υλικό έχει το νερό. Το έργο δείχνει στους λιλιπούτειους θεατές πώς ένα αγόρι από μία συμβατική μπουγάδα, με εφόδιο την δημιουργικότητά του, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλοίο, μία τρικυμία και μία μάχη με σαπουνόφουσκες. Στην συνέχεια, μετά την παράσταση οι μικροί θεατές ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τα υλικά αυτά. Οι υποθέσεις των βρεφικών παραστάσεων  είναι πάντοτε όπως τους θεατές τους, απλές αλλά όχι απλοϊκές.


Εκτός από τον καπετάνιο, η The Little Foxes προσφέρει αυτήν την περίοδο ακόμη 5 κινητές θεατρικές παραστάσεις διαφόρων ειδών (δραματοποιημένη αφήγηση βρεφικού παραμυθιού, μουσική βρεφική θεατρική παράσταση, νηπιακή θεατρική παράσταση), που διαβαθμισμένα απευθύνονται σε μικρούς θεατές από 1-6 ετών. Οι παραστάσεις αυτές παρουσιάζονται κάθε μήνα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημιουργικούς χώρους σε διαφορετικές ημερομηνίες και το πρόγραμμα παραστάσεων μπορούν να βρίσκουν οι γονείς στο site μας www.thelittlefoxes.gr  (ανανεώνεται κάθε μήνα). 




Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη συγκεκριμένη παράσταση μπορούν να προσέλθουν και άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής. Τι έπρεπε να προσέξετε για να καταστεί αυτό δυνατό; 

Η προσβασιμότητα των θεαμάτων της The Little Foxes είναι ένα ζήτημα που με ενδιέφερε από την αρχή και σταδιακά καταφέραμε να ισχύει σε κάποιες από τις παραστάσεις μας. Οι βρεφικές παραστάσεις, οι οποίες έχουν ελάχιστα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι εν γένει προσβάσιμες για τους κωφούς μικρούς θεατές. Αποφάσισα, όμως, οι λέξεις να ‘λέγονται’ και στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τον πρωταγωνιστή, την στιγμή της εκφοράς τους, ώστε να είναι απόλυτα προσβάσιμη η παράσταση και για το ενήλικο κοινό με δυσκολία ακοής. Επίσης, έχουμε φροντίσει ώστε οι κρατήσεις (και όχι μόνο η προαγορά) να γίνεται και με γραπτό μήνυμα, ώστε να μπορεί ένα κωφό άτομο να την πραγματοποιήσει χωρίς βοήθεια. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος θεατής δηλώσει στην κράτησή του πως θα χρειαστεί διερμηνέα την ημέρα της παράστασης, φροντίζουμε να υπάρχει δωρεάν αυτή η παροχή. Για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε την σχολή ελληνικής νοηματικής Smiyl που είναι πάντοτε αρωγός μας. 

Η παράσταση «Ο καπετάνιος της μπουγάδας» αφορά παιδιά από εννέα μηνών έως δυόμιση ετών. Ποιες αναμένετε να είναι οι αντιδράσεις αλλά και τα ερεθίσματα που θα πάρουν από τη συνολική διαδικασία; 

Οι μικρούληδες θεατές ενθουσιάζονται πάντοτε με υλικά που έχουν ενδιαφέρον και συχνά είναι απαγορευμένα για παιγνίδι μέσα στο σπίτι, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το νερό. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά -αλλά και τους γονείς- να είναι ανοιχτοί, αυθόρμητοι, δημιουργικοί και με αυθεντική ματιά απέναντι σε όλα τα υλικά. 



Η εταιρία σας «Τhe little foxes baby theater company» συμμετέχει κάθε χρόνο σε ποικίλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ βρεφικού θεάτρου. Θα θέλατε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τους αναγνώστες μας; 

Η “The Little Foxes” συμμετέχει κάθε χρόνο σε 2-3 ευρωπαϊκά φεστιβάλ σαν ενεργό μέλος παρουσιάζοντας δικές μας παραγωγές και σε περίπου άλλα τόσα συμμετέχοντας σε workshops ή σεμινάρια. Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ βρεφικού θεάτρου είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και επίπονη εμπειρία (πρακτικά και οικονομικά). Απαιτεί να ανανεώνεις το ρεπερτόριό σου, να δημιουργείς αυθεντικά έργα που να μην θυμίζουν σε τίποτε άλλες ευρωπαϊκές παραγωγές, να λειτουργεί καινοτόμα, δημιουργικά και συντονισμένα.  


Επίσης, η “The Little Foxes, baby theater company” είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου βρεφικών εταιρειών Small Size Network, γεγονός που καθιστά αναγκαία την διαρκή επιμόρφωση και το ερευνητικό έργο, αφού είναι και βασικό κριτήριο για την έγκριση και παραμονή ενός νέου μέλους στο δίκτυο. Εφόσον, η “The Little Foxes” είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά βρεφικά φεστιβάλ και στο Small Size Network, νιώθουμε διπλή ευθύνη, ώστε να έχουμε μια ενδιαφέρουσα και αξιοπρεπή ελληνική παρουσία. Τα επόμενα προγραμματισμένα μας φεστιβάλ είναι: τον Ιανουάριο στην Βουδαπέστη και την Γερμανία, τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, τον Απρίλιο στην Λιθουανία ενός υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη τρία φεστιβάλ μέχρι το καλοκαίρι.


Εκτός από την συμμετοχή μας σε φεστιβάλ, προσπαθώ να οργανώνω και ανεξάρτητα ερευνητικά ταξίδια σε ενδιαφέρουσες εγκαταστάσεις με θεάματα ή προγράμματα για την προσχολική ηλικία. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο Ιούνιο επισκέφθηκα την Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προσχολική ηλικία των μουσείων: NY Children’s museum, Brooklyn Children’s museum, Guggenheim σαν εξωτερικός ειδικός επισκέπτης και είχα εποικοδομητική συνεργασία με τους συντονιστές των προγραμμάτων. 




Θεωρείτε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της χώρας μας και άλλων χωρών που ασχολούνται με το βρεφικό θέατρο; Στα δύο χρόνια λειτουργίας της εταιρίας σας, τι βλέπετε να έχει αλλάξει; 

Υπάρχει μία μικρή διαφορά στον βαθμό εξοικείωσης και αυτό είναι φυσικό, γιατί σε χώρες όπως την Ιταλία, την Αγγλία ή την Γερμανία το βρεφικό θέατρο έχει ήδη πορεία 15 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα έχει μία μικρή διαδρομή λίγων χρόνων. Παρόλα αυτά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν τόση όρεξη και ενδιαφέρον για τα παιδιά, που αυτό το κενό εμπειρίας καλύπτεται με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, στα μόλις 2 χρόνια λειτουργίας μας υπάρχουν γονείς που πια θεωρούν δεδομένο πως τα μικρά τους παιδιά θα παρακολουθούν κάθε μήνα μία θεατρική παράσταση και ήδη έχουν παρακολουθήσει όλες ή την πλειοψηφία των παραστάσεών μας.  


Κλείνοντας, θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια ως συγγραφέας και σκηνοθέτις αλλά και τις προσδοκίες που έχετε;

Τα μελλοντικά σχέδια είναι αρκετά, άλλα ήδη δρομολογημένα και άλλα ακόμη σε εμβρυικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η επιδίωξή μου είναι η “The Little Foxes” να λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση, αξιόλογους συνεργάτες εντός και εκτός συνόρων, καινοτομίες που θα προτείνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιοτικό-ειλικρινές έργο. Ο κυριότερος στόχος παραμένουν πάντα οι μικρούληδες θεατές, γιατί αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη, ο λόγος ύπαρξης και η έμπνευση εξέλιξης για το βρεφικό θέατρο και για εμάς που το πραγματευόμαστε.


Συνέντευξη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε εδώ: 'Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ