ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

'ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ' ΚΑΙ 'ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ' ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ


Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26-12-2017) ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος" θα αναβιώσει, δύο έθιμα τα "Ρογκάτσια" και την "Γουρουνοχαρά". Τα "Ρογκάτσια" θα ξεκινήσουν μετά το πέρας της εκκλησιαστικής λειτουργίας, στις 10.30 π.μ. από τον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. 

Μια ομάδα χορευτών του συλλόγου μας θα αναβιώσει το έθιμο στις γειτονιές των Μετεώρων. Η πομπή αυτή των "Ρογκατζαραίων" θα καταλήξει στην πλατεία των Μετεώρων στις 12.00 μ.μ συνοδεία ζουρνάδων. Εκεί αφού ευλογηθούν τα κρέατα από τον ιερέα της εκκλησίας μας, θα αρχίσει η "Γουρουνοχαρά". Στην πλατεία από νωρίς σε δύο μεγάλα καζάνια θα ψήνονται κομμάτια χοιρινού κρέατος (τσιγαρίδες) οι οποίες θα διατίθενται στον κόσμο, ενώ θα μοιράζεται, δωρεάν κρασί. Το γλέντι θα συνεχιστεί συνοδεία ζωντανής μουσικής, με την συμμετοχή του κόσμου.

Τα Ρογκάτσια γίνονταν σε όλο τον Κάμπο από την Βέροια μέχρι έξω από την Θεσσαλονίκη (Κύμινα Χαλάστρα κ.λ.π.) και μέχρι την περιοχή των Γιαννιτσών. Γίνονταν στην περίοδο του δωδεκαημέρου, πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, με σκοπό να μαζευτούν χρήματα και εφόδια για τους επαναστάτες που ήτανε κρυμμένοι στα βουνά και προφύλλασαν τους σκλαβωμένους Έλληνες από τις αυθαιρεσίες των Τούρκων. 

Μετά την απελευθέρωση συνεχίστηκε το έθιμο με σκοπό την ενίσχυση και ανέγερση εκκλησιών καθώς και γι άλλους  φιλανθρωπικούς σκοπούς Το έθιμο  γίνεται συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιού. Όπως όλα τα έθιμα του δωδεκαημέρου σκοπός του, είναι να διώξει τα κακά πνεύματα και να  να ξυπνήσει την γη, για καλή σοδειά, καλή χρονιά και ευγονία. Οι ρογκατσαραίοι αφού πρώτα έπαιρναν την ευλογία του ιερέα, τελούσαν το έθιμο έξω από την εκκλησία, κάνοντας, τρεις γύρους την εκκλησία  συνοδεία ζουρνά. Μετά γυρνούσαν όλο το χωριό και με τα σπαθιά τους σταύρωναν τρεις φορές τις πόρτες των σπιτιών, τα γεννήματα, τα ζώα κλπ. Πολλές φορές ξεκινούσαν περιοδεία σε διπλανά χωριά, αφού είχαν συνεννοηθεί βέβαια με τον ιερέα του αντίστοιχου χωριού. Στην πορεία αυτή ακολουθούνταν από μουλάρια και  κάρα, όπου βάζανε τα γεννήματα που τους δίνανε και μετά την επιστροφή τους στο χωριό, τα πουλούσαν για να ενισχύσουν την ανέγερση της εκκλησίας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τους περίμεναν και άνοιγαν τα σπίτια τους, για να πάρουν την ευλογία, για καλή χρονιά, ενώ τους φίλευαν με διάφορα κεράσματα.

ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ

Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας τελείται  το έθιμο της γουρουνοχαράς. Οι αγρότες παλιά στα πλαίσια της αγροτικής οικονομίας εκτρέφαν γουρούνια όλο τον χρόνο με σκοπό να τα σφάξουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ημέρα σφαγής των χοίρων ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Αρκετοί τα σφάζανε στις 27 Δεκεμβρίου ημέρα της γιορτής του Αγ. Στεφάνου. Με την σφαγή των γουρουνιών εξασφάλιζαν το κρέας για τους επόμενους μήνες, παστώνοντας το, μέσα σε λίπος ή φτιάχνοντας λουκάνικα. Το λίπος το κόβανε σε κομμάτια για να κάνουν τις τσιγαρίδες, από τις οποίες εξασφάλιζαν το λίπος-λάδι για όλη την χρονιά, ενώ τα μικρά κομματάκια κρέας που μένανε τα χρησιμοποιούσαν για φαγητό. Όλη αυτή διαδικασία ήτανε μια ευκαιρία για γλέντι, φαγοπότι και χαρά. Εξ ού και ο όρος γουρουνοχαρά.