ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ: ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ


Τέλη Δεκεμβρίου, η απόλυτη εορταστική περίοδος. Η συμπρωτεύουσα φόρεσε τα γιορτινά της και περιμένει να υποδεχτεί το νέο έτος. Λαμπιόνια φωτεινά σε κάθε γωνιά της πόλης. Υπέροχες μυρωδιές κατακλύζουν τις γειτονιές της και τα παιδιά περιμένουν με αγωνία να ανοίξουν τα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στην Townsendia το δώρο αυτό ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα, όταν η μία και μοναδική πρωταγωνίστρια Σοφία Βογιατζάκη δέχτηκε να μας μιλήσει για την άκρως πετυχημένη παράσταση "Άντρες έτοιμοι για όλα". Η γεύση που μας άφησε, η γνωστή σε όλους μας ηθοποιός, είναι γλυκιά, γεύση που ταυτίζεται με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γεύση που μόνο η συγκεκριμένη ηθοποιός θα μπορούσε να μας χαρίσει αυτές τις μέρες!

Είστε μία από τους πρωταγωνιστές της πετυχημένης παράστασης «Άντρες έτοιμοι για όλα». Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;  

Είμαι η σύζυγος του Κώστα Ευριπιώτη και υποστηρίζω την προσπάθειά του να μαζέψει χρήματα με όποιον τρόπο. Ο τρόπος, σε αυτή την περίπτωση, είναι να βγάζει τα ρούχα του μαζί με τους άλλους τέσσερις φίλους του, στο καφέ του Αντώνη Καφετζόπουλου, που του το παίρνουν λόγο χρεών.


Πρόκειται για μία παράσταση αρκετά γνωστή μιας και ανεβαίνει για 5η χρονιά. Ποια μπορεί να είναι τα συναισθήματα μιας ηθοποιού που πρωταγωνιστεί σε μία παράσταση, η οποία ανεβαίνει τόσα χρόνια;  


Μόνο χαρά. Πρόκειται για μία πολύ πετυχημένη και ωραία παράσταση, με εκπληκτικό καστ ηθοποιών. Οι Παπαθανασίου-Ρέππας είναι οι μετρ της φάρσας και της κωμωδίας. Επίσης, η παραγωγή του Μάρκου Τάγαρη είναι υπέροχη. Είναι χαρά να συνεργάζεσαι με αυτούς τους καταπληκτικούς συναδέλφους. Δεν μπορώ να έχω κάτι άλλο πέρα από χαρά.


Κατά τη γνώμη σας μπορεί να γίνει "βαρετό" το να παίζει κανείς τόσα χρόνια στην ίδια παράσταση;

Να πω σε αυτό το σημείο ότι το καστ έχει αλλάξει αρκετές φορές από τότε που ξεκίνησε η παράσταση. Εμείς είμαστε εξ ολοκλήρου καινούριο καστ. Μόνο ο Κώστας Ευριπιώτης είναι από την αρχή σε αυτή την παράσταση!

Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, οπότε και η παράσταση δεν μπορεί να είναι ποτέ ίδια. Ένας ρόλος δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε μέρα ανακαλύπτεις κάτι άλλο στον χαρακτήρα, στις αντιδράσεις του χαρακτήρα και στις δικές σου αντιδράσεις, σε σχέση με τον χαρακτήρα. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει βαρετό γιατί ο κόσμος δεν σε αφήνει σε καμία περίπτωση να βαρεθείς. Η χαρά που παίρνεις από την ανταπόκρισή του είναι τόσο μεγάλη που, ούτως ή άλλως, δεν βαριέσαι. Με το που ακούς τις πρώτες αντιδράσεις και τα χειροκροτήματά του δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς.

Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη επιτυχία αυτής της παράσταση ειδικά στην τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε;  

Είναι μία σύγχρονη και επίκαιρη παράσταση γιατί ότι συμβαίνει σε αυτή γίνεται βάση της οικονομικής κρίσης. Οι ήρωες είναι ανθρώπινοι και της καθημερινότητάς μας. Είμαστε όλοι εμείς. Είναι ένα έργο πολύ ρεαλιστικό, πολύ αληθινό και πολύ άμεσο. Είναι μία παράσταση που στηρίζεται στην αλήθεια και στην αμεσότητά της.



Δηλαδή ο θεατής βλέπει τον εαυτό του μέσα σε κάποιον από τους ρόλους της παράστασης; 

Ναι, εγώ πιστεύω ότι ταυτίζεσαι με όλους τους χαρακτήρες. Όλοι ταυτίζονται με όλους...

Οι παραστάσεις που στέφονται με επιτυχία βοηθάνε στην ανέλιξη του κάθε ηθοποιού;

Βέβαια! Σαφώς! Φυσικά! (γέλιο).


Ακόμη και αν ο ηθοποιός δεν είναι καλός στη σκηνή; 

Αν ένας ηθοποιός δεν είναι καλός και συμμετάσχει για όποιον λόγο σε κάποια παράσταση μπορεί να του κάνει καλό κοντροπρόθεσμα. Αν δεν μπορεί να το εξελίξει και να το χρησιμοποιήσει όπως πρέπει δεν νομίζω να φτάσει μακριά. Το επάγγελμα σε "ξερνάει" από μόνο του. 

Οι άντρες της σύγχρονης εποχής και της ελληνικής κοινωνίας είναι «έτοιμοι για όλα»;

Δεν νομίζω... Οι άντρες της σύγχρονης εποχής και της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι έτοιμοι για όλα. Είναι λίγο φοβισμένοι και μπλοκαρισμένοι. Αυτό όμως εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου και από τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Δεν μπορούμε να γενικεύουμε. 

Χειμερινή περιοδεία... και από τις 25 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι περιοδείες και πόσο δύσκολες είναι αυτές για τον κάθε ηθοποιό;  

Οι συνθήκες μιας περιοδείας είναι αρκετά δύσκολες. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι κάθε μέρα με μία βαλίτσα στο χέρι και να είσαι από ταξίδι σε παράσταση και από παράσταση σε ταξίδι. Όταν όμως βλέπεις ότι οι άνθρωποι της επαρχίας αγαπούν το θέατρο και σε αγκαλιάζουν, τότε η ανταμοιβή σου από την αγάπη του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που τα ξεχνάς όλα, όσο μεγάλη και αν είναι η κούραση που έχεις. Από την άλλη βρίσκεσαι συνέχεια σε μία εγρήγορση που δεν σε αφήνει να βαρεθείς.



Γίνατε γνωστή κυρίως μέσα από κωμωδίες. Θα επιθυμούσατε κάτι πιο δραματικό ή μήπως η κωμωδία είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο;

Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχω παίξει και δραματικούς ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο αγαπάω πάρα πολύ την κωμωδία. Η κωμωδία έχει τη βάση της στο δράμα και το δράμα ενέχει το χιούμορ. Δεν μπορείς να παίξεις κωμωδία αν η κατάσταση στην οποία πατάς δεν είναι αληθινή και δραματική και αντίστροφα δεν μπορείς να παίξεις δραματικά αν δεν έχεις χιούμορ. Πιστεύω ότι η κωμωδία είναι το πιο δύσκολο είδος και ότι οι αντιδράσεις του κοινού είναι άμεσες. Στην κωμωδία παίρνεις την ανταμοιβή σου την ώρα που βρίσκεσαι στη σκηνή. Όμως ένας ηθοποιός υπό κατάλληλες συνθήκες και με σωστή καθοδήγηση μπορεί να παίξει τα πάντα. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά μας. Να παίζουμε τα πάντα.


Παρακολουθώντας την πορεία σας μας δίνετε την εντύπωση ότι είστε ένα "ανήσυχο πνεύμα". Τι είναι αυτό που σας γέμισε με ευτυχία στα επαγγελματικά σας;  

Ευτυχισμένη είμαι γιατί αισθάνομαι πολύ τυχερή. Και μόνο που κάνω μία δουλειά ή μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια δουλειά που αγαπάω πάρα πολύ είναι από μόνο του ευτυχία. Αυτό όμως που με γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευτυχία είναι ό,τι οι άνθρωποι, που δούλεψα στο παρελθόν μαζί τους, με επιλέγουν ξανά και ξανά και με θέλουν στις δουλειές τους.


Και υπάρχει κάτι που θα θέλατε να "κατακτήσετε" στον χώρο του θέατρου ή στην τηλεόραση; 

Σίγουρα δεν θέλω να "κατακτήσω" κάποιον συγκεκριμένο ρόλο. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ ικανοποιημένη με όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αν με εμπιστευτούν για οποιοδήποτε ρόλο με μεγάλη μου χαρά θα κάνω το καλύτερο που μπορώ. Αυτό που κάνω πάντα δηλαδή! Δεν ονειρεύτηκα ποτέ μου να πάω στη Επίδαυρο. Θα ήθελα να επιστρέψουν οι καλές χρυσές εποχές της τηλεόρασης και να πραγματοποιούνται και πάλι οι καλές ιδέες και οι καλές παραγωγές. Να αρχίσει και πάλι να αξίζει η τηλεόραση. Αυτό θα το ήθελα πολύ. Και αυτό είναι μία γενική έκκληση και όχι προσωπική. Θα ήθελα να γίνουν και πάλι παραγωγές όπως "Είσαι το ταίρι μου" ή το "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;", οι οποίες ήταν ωραίες και ακριβές παραγωγές.

Αυτό νομίζω θα το θέλαμε όλοι μας. Όχι μόνο γιατί οι συγκεκριμένες παραγωγές ήταν καλές, αλλά επειδή ο κόσμος δεν έχει μεγάλες επιλογές για το τι θα παρακολουθήσει στην τηλεόραση...

Ναι! Έτσι ακριβώς είναι!

Μιας και αναφέρεστε στην τηλεόραση, πώς θα την χαρακτηρίζατε σήμερα; Πιστεύετε ότι η τωρινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται θα αλλάξει; 

Νομίζω σιγά-σιγά θα βελτιωθεί, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Πάντως, τείνει προς το καλύτερο. Αυτοί που κάνουν τις παραγωγές θα πρέπει πάψουν να πατάνε στην κρίση και να πληρώνουν κανονικά τους μισθούς. Δεν είναι ωραίο να κάνεις καθημερινά γυρίσματα δέκα ωρών και όταν τελειώσει μία σειρά να μην έχεις πληρωθεί. Για κανέναν άνθρωπο δεν είναι ωραίο να δουλεύει και να μην πληρώνεται.


Αναφερθήκατε πριν ότι οι συνάδελφοί σας, με τους οποίους δουλέψατε στο παρελθόν, σας επιλέγουν ξανά και ξανά. Σκέφτομαι όλη την ώρα ότι είστε και μία ηθοποιός ιδιαίτερα αγαπητή και στο κοινό. Υπάρχει κάποιο μυστικό ή αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την αύρα του κάθε ανθρώπου;  

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου το λέτε αυτό! Καταλαβαίνω ότι με συμπαθούν και με αγαπούν και χαίρομαι που είμαι αγαπητή στον κόσμο. Είναι όμως και πολύ σημαντικό να είμαι και αγαπητή στους συναδέλφους μου. Νομίζω δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είμαι αυτή που είμαι, είμαι αυθεντική και είμαι αληθινή. Δεν έχω  να κρύψω κάτι. Η αλήθεια πάντα ανταμείβεται... 

Δείχνετε να είστε ένας άνθρωπος «έξω καρδιά». Τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας;

Μπορεί να με τρελάνει η αδικία, σε όποιον και αν γίνεται αυτή, όπως και η ανευθυνότητα. Η εποχή μας ταυτίζεται και από τα δύο. Όλοι, από τους πολιτικούς μέχρι τον απλό πολίτη, κάνουν ότι θέλουν χωρίς να φέρουν κάποια ευθύνη για αυτά που κάνουν. Σε αυτή τη χώρα δεν φέρει ευθύνη κανείς για τίποτα.


Αυτό ισχύει και στην προσωπική σας ζωή ή μόνο στον χώρο που εργάζεστε; 

Στην προσωπική μου ζωή επιλέγω υπεύθυνους ανθρώπους. Από τη στιγμή που η ανευθυνότητα είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μου αρέσει δεν θα μπορούσα να έχω στο κοντινό μου περιβάλλον ανεύθυνους ανθρώπους. Το δυστύχημα είναι ότι δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις τα πάντα. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά του εκάστοτε συνεργάτη ή του εργοδότη. Άρα δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων τι θα σου προκύψει. 

Υπάρχει κάποια φοβία που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ανασταλτικό παράγοντα στα επαγγελματικά σας;  

Φοβάμαι πάρα πολύ τα αεροπλάνα, αλλά δεν στάθηκαν ικανή αιτία στο να χάσω κάποια δουλειά που έπρεπε να ταξιδέψω πάρα πολλές ώρες με αεροπλάνο. Δεν νομίζω να έχω κάποια φοβία σε σχέση με τα επαγγελματικά. 

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας δεν διστάσατε να αναφερθείτε στη δουλειά που κάνατε στο παρελθόν, πριν ακόμη γίνετε γνωστή στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε όλοι μας να θυμόμαστε από που ξεκινήσαμε;   

Αλίμονο αν ξεχάσουμε από που ξεκινήσαμε και ποιοι είμαστε. Πρέπει να έχουμε γερές βάσεις. Αν χάσουμε αυτές τις βάσεις, τότε είναι πολύ εύκολο να διαβρωθεί ή να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας μας προς το χειρότερο. Αυτές οι βάσεις είναι οι άνθρωποί μας, είναι οι άνθρωποι από το κοντινό μας περιβάλλον. Δόξα τω Θεώ, είμαι πολύ ευτυχισμένη και τυχερή που το δικό μου κοντινό περιβάλλον με κράτησε και με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια και δεν πήραν τα μυαλά μου αέρα.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που μπορείτε να αποκαλύψετε ή είναι ακόμη πολύ νωρίς για επαγγελματικά σχέδια;

Δεν γνωρίζω ακόμη τι θα γίνει μετά τους "Άντρες έτοιμοι για όλα". Είναι όντως πολύ νωρίς ακόμη.


Συνέντευξη: ΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε εδώ: ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ' ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ


Πηγή εικόνας εξωφύλλου: my-mykonos.gr