ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΣΑΒΒΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟY: TA ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΜΑΣ


Όταν συναντάς καλλιτέχνες όπως τη Σαβίνα Πετρίδου, που διαπρέπει στο χώρο του θεάτρου, δεν επιτρέπεται να χάσεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις μαζί της για το θέατρο και την τέχνη που υπηρετεί. Όταν το έργο που πρωταγωνιστεί είναι μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους τότε η συζήτηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Αυτό το διάστημα το κοινό την απολαμβάνει στο εξαιρετικό έργο ''Η νεράιδα του φεγγαριού" και έτσι μας μιλάει για το εγχείρημα αυτό και όχι μόνο. Απολαύστε την! 

Ποιό χαρακτηριστικό στο μύθο "Η νεράιδα του φεγγαριού" σας γοήτευσε και θελήσατε να δουλέψετε πάνω του;

Από τις πρώτες κιόλας αναγνώσεις αγάπησα το έργο αυτό. Κατάλαβα πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο θεατρικό έργο για παιδιά αλλά ένα έργο βασισμένο σε ένα πανάρχαιο Γιαπωνέζικο παραμύθι, με σύγχρονες και πανανθρώπινες αλήθειες.

Πόσο απαιτητικό εγχείρημα είναι να έχει κανείς διττή ευθύνη για την ίδια παράσταση ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη ταυτόχρονα;

Σίγουρα είναι απαιτητικό εγχείρημα διότι εκτός της μελέτης που έχεις να κάνεις πάνω στους ρόλους τους δικούς σου, έχεις να ασχοληθείς και με ολόκληρο το δημιουργικό κομμάτι της παράστασης. Ένας βοηθός σκηνοθέτη πρέπει να είναι πανταχού παρόν. Δίπλα στο σκηνογράφο βοηθώντας στα σκηνικά, δίπλα στους ηθοποιούς κρατώντας σημειώσεις, στα παρασκήνια, έξω στους δρόμους... πάνω απ’ όλα όμως είχα την μεγάλη τύχη να δουλέψω στο πλευρό ενός μεγάλου δημιουργού, όπως είναι ο Γιάννης Καλατζόπουλος, τομέας στο παιδικό θέατρο αλλά και καταπληκτικός ως άνθρωπος και να αποκομίσω γνώσεις που μόνο ως βοηθός του στη σκηνοθεσία θα μπορούσα να αποκτήσω.

Σας προβλημάτισε ποτέ ότι η επιλογή της Σάρα Εσκενάζη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενός προσώπου που συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του το τελευταίο διάστημα, ίσως τυχόν επικαλύψει τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου;

Με τη Σάρα εκτός του ο,τι ήμασταν συμφοιτήτριες, στη Δραματική Σχολή του "ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ", έχουμε βρεθεί ξανά επί σκηνής και στο παρελθόν! Έτσι λοιπόν γνωρίζω το ταλέντο της αλλά και το πόσο καταπληκτικό παιδί είναι. Εξ’άλλου το πόσο καλό παιδί είναι το κατάλαβαν και όσοι την γνώρισαν το τελευταίο διάστημα μέσω της παρουσίας της στο παιχνίδι. Η δημοσιότητα που απέκτησε λοιπόν καθόλου δεν με προβλημάτισε, αντιθέτως πιστεύω πως ένα κορίτσι με τέτοια ποιότητα ψυχής και ομαδικό πνεύμα μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει στον θίασο.

Ο Rudolf Steiner έχει υποστηρίξει πως η ανθρώπινη ψυχή χρειάζεται την ουσία των παραμυθιών να ρέει μέσα στις φλέβες της, όπως ακριβώς το σώμα χρειάζεται να έχει θρεπτικές ουσίες να κυκλοφορούν μέσα σε αυτό. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Απολύτως. Τα παραμύθια είναι η τροφή της φαντασίας μας. Είναι το πρώτο πράγμα που ερχόμαστε σε επαφή σαν παιδιά και όταν η ουσία τους είναι "θρεπτική" για την ψυχή μας τότε μας διαμορφώνουν, σε ένα βαθμό, και το χαρακτήρα μας σαν ενήλικες.


Οι λιλιπούτειοι θεατές ή οι ενήλικες είναι δυσκολότερο κοινό και γιατί;

Οι λιλιπούτειοι βέβαια! Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι απόλυτα ειλικρινή στα συναισθήματα τους και τα εκφράζουν αβίαστα. Κι εμείς κατ επέκταση έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά σοβαρά και να τα ψυχαγωγήσουμε δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό.

Tι είναι αυτό που θα λέγατε στους γονείς να προσέχουν όταν επιλέγουν ποια παράσταση θα παρακολουθήσουν τα παιδιά τους;

Τα πάντα! Την υπόθεση, τον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη... Στη δική μας παράσταση όλοι οι συντελεστές είναι οι πρώτοι στον τομέα τους και αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος στη συγγραφή και σκηνοθεσία, ο Γιούρι Στούπελ έγραψε υπέροχη μουσική, ο Μιχάλης Σδούγκος έφτιαξε τα πιο όμορφα σκηνικά και κουστούμια και ο Αλμπέρτο Εσκενάζη που είναι ο παραγωγός και μας ενώνει σε όλο αυτό το εγχείρημα. Και φυσικά μια υπέροχη ομάδα με παλιούς έμπειρους αλλά και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς!

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο της παιδικής θεατρικής παράστασης στην εποχή που ζούμε;

Το παιδικό θέατρο είναι σοβαρή υπόθεση. Πιστεύω πως θα πρέπει να είναι αυτό που μέσα από τη μαγεία του, να διδάσκει το παιδί, ψυχαγωγώντας το παράλληλα. Και να το προετοιμάζει όσο γίνεται για το αύριο που θα έρθει.

Συνέντευξη: Άννα Λαμπροπούλου

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: 'Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ' ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ