ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ RICHARD NIEOCZYM - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ RICHARD NIEOCZYM

Share This

Soundings: Αναζητώντας τα όρια στο σώμα και τη φωνή

Εντατικό Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου με τον Richard Nieoczym

Λόγω περιορισμένων θέσεων, 
δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή εδώ: https://goo.gl/spmCe8


Ο RichardNieoczym, πρώην μαθητής και συνεργάτης του Grotowski και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας και Πράξης “LaboratoriumLethal” στο Τορόντο του Καναδά, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για ένα εντατικό εργαστήρι σωματικού θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-20 Νοεμβρίου 2017 στον χώρο τέχνης SourLiBooM. 

Soundings

Ο όρος “soundings” περιγράφει την αναζήτηση βάθους στη ζωή του ανθρώπου-καλλιτέχνη μέσα από το σώμα, όχι μέσα από τη διανόηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναζήτησης, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να θυσιάζουν το «εγώ» τους και να λειτουργούν ως μέσο μετάδοσης/μεταφοράς του μηνύματος και του νοήματος κάθε κειμένου. 

Περιγραφή εργαστηρίου

Δουλεύοντας τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν: 

- Να ξυπνούν το σώμα τους, εκτελώντας μια σειρά από ασκήσεις που συμβάλλουν στην ευελιξία                            της σπονδυλικής στήλης.
- Να ξεπερνούν τα προσωπικά φυσικά τους όρια φτάνοντας σε εμπειρίες κορύφωσης.
- Να ελευθερώνουν την αληθινή φωνή τους, αυτή που κατείχαν ως παιδιά.
- Να απομνημονεύουν τραγούδια και κείμενα με ολόκληρο το σώμα. 
- Να μεταφέρουν στο κοινό την ουσία των τραγουδιών και των κειμένων μέσα από εικόνες.


Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, χορευτές, τραγουδιστές, παιδαγωγούς, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να εξερευνήσουν το μυστήριο του ανθρώπινου σώματος, επεκτείνοντας τα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά όριά τους και υπερβαίνοντας τους περιορισμούς που επιβάλλει στον άνθρωπο ο συμβατικός σύγχρονος πολιτισμός. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να γνωρίζουν απ’έξω το κείμενο χορού από τις Βάκχες του Ευρυπίδη (παρατίθεται παρακάτω), ένα απόσπασμα κειμένου και ένα τραγούδι της επιλογής τους. 

Ο RichardNieoczym

Ο RichardNieoczym είναι ιδρυτής και, μαζί με την DawnObokata, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της LaboratoriumLethal / LeTheatredeL' Homme, ένα κέντρο θεατρικής έρευνας και πράξης στο Τορόντο του Καναδά. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Είναι πρώην μαθητής και συνεργάτης του Grotowski, τόσο στο  θεατρικό, όσο και στο παρα-θεατρικό έργο του. Ως θεατρικός συγγραφέας, έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν όλα παρασταθεί. Καλλιτεχνικό όραμά του είναι η δημιουργία του «Θεάτρου των Εικόνων», που έχει τις ρίζες του σε μυθικές πηγές. Επίκεντρο του έργου του είναι η θεατρική έρευνα και η εμβάθυνση της τέχνης του ηθοποιού, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί Soundings. Αναπτύσσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Καναδά με βάση ερευνητικά project θεάτρου . Σεμινάρια  πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το  Ηράκλειο, το Βερολίνο, το Γρατζ, το Ζάγκρεμπ, το Νόβι-Σαντ, τη Στουτγάρδη, το Τίμπινγκεν, τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, το Κεμπέκ, το Μόντρεαλ. Σε συνεργασία με την ανεξάρτητη θεατρική ομάδα MadDam με έδρα την Αθήνα και άλλες ομάδες στον Καναδά και την Ευρώπη , αναπτύσσει το διεθνές έργο «Αρχαίοι Καθρέφτες – Σύγχρονες Φωνές», μια σειρά από σύγχρονους μονολόγους γυναικών με βάση μορφές της αρχαιότητας όπως  Μέδουσα, Κασσάνδρα, Ψυχή και Έρως , Πανδώρα και Πασιφάη.


Χρήσιμες πληροφορίες

Πότε: 16-20 Νοεμβρίου 2017, καθημερινές 18:00-22:00, Σαββατοκύριακο 11:00-18:00
Που: SourLiBooM (Κ. Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος, Πλ. Αντιγονιδών, Θεσσαλονίκη)
Κόστος συμμετοχής: 120€ (100€ για φοιτητές & ανέργους)
Φόρμα συμμετοχής: https://goo.gl/spmCe8
Εγγραφές έως: 10 Νοεμβρίου 2017
Περισσότερα: 6944 393 083, 

Βάκχες, του Ευριπίδη

Είσοδος
Ασίας από γας
Ιερόν Τμώλον αμείψασα θοάζω
Βρομίωπόνονηδύν
Κάματοντ’ευκάματον,
Βάκχιονευαζομένα
Τις οδώ; Τις οδώ;Τις;
Μελάθροις έκτοπος έστω, στόμα τ’εύφημον
Άπας εξοσιούσθω
Τα νομισθέντα γαρ αιεί
Διόνυσον υμνήσω

Ω,
Μάκαρ, όστις ευδαίμων
Τελετάς θεών ειδώς
Βιοτάναγιστεύει και
Θιασεύεταιψυχάν
Εν όρεσσι βακχεύων
Οσίοιςκαθαρμοίσιν.
Τα τε ματρός μεγάλας όργια
Κυβέλαςθεμιτεύων,
Ανά θύρσον τε τινάσσων,
Κισσώ τε στεφανωθείς
Διόνυσον θεραπεύει.

Pages