ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

'ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ' ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΤΟΥ


ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ
Πάψτε, γιατί κρατάω χειροβομβίδα…

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπίτου

Από 19 Νοεμβρίου στο Cinema Microkosmos

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπίτου είναι έτοιμη και μας αιφνιδιάζει σε κάθε της λεπτό… Από τις 19 Νοεμβρίου ο εκρηκτικός «Ανεμιστήρας» θα προβάλλεται στο Cinema Microkosmos, κάνοντας πιο ενδιαφέρουσες τις Τρίτες και τις Κυριακές της πόλης μας. Μια παραγωγή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ και τη Highway Productions. 

Ο σκηνοθέτης, μετά τις μικρού μήκους «Μπάλος κακός χορός»(2009), «Μικρό Βουνό»(2010) και «Κόντρα»(2011) μας συστήνει φέτος τον Νοέμβριο, τον μεγάλου μήκους «Ανεμιστήρα» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας το 2014 ως work in progress κι έκτοτε έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από δέκα φεστιβάλ κινηματογράφου εκτός Ελλάδας. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει για τον «Ανεμιστήρα» ο Δημήτρης Μπίτος: «αν πρέπει να πω κάτι είναι σίγουρα ότι πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει για τον έρωτα σήμερα. Μια οικογένεια, πατέρας, μάνα, κόρη, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι που συγκρούονται με την ανάγκη τους να παίξουν, να ερωτευτούν, να υπάρξουν μέσα σε μια ζοφερή και στεγνή πραγματικότητα υποχρεώσεων και καθημερινότητας που τους στερεί μια αίσθηση αθωότητας και παιχνιδιού, μια αίσθηση του εαυτού τους έξω από ένα πλαίσιο που δέχτηκαν χωρίς αμφισβήτηση.»


Για την πλοκή

Ο «Ανεμιστήρας» εκτυλίσσεται στη Δραπετσώνα και ακολουθεί την οικογένεια του Άλκη, της Μάχης και της 11χρονης κόρης τους, Λεμονιάς. Η ιστορία ξεκινά όταν η Λεμονιά εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά στους γονείς της, διακόπτοντας έναν από τους συνεχείς καυγάδες τους, με μια χειροβομβίδα στα χέρια… Με τις κοινές διαδικτυακές τις γνώσεις, την απασφαλίζει και την ίδια στιγμή γίνεται ο «σκηνοθέτης» της οικογενειακής τους ζωής εξαναγκάζοντας τους υπό την απειλή της έκρηξης να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο μέσα από τη δική της οπτική, σε ένα σκληρό παιχνίδι εναλλαγής ρόλων μεταξύ ζωής και θανάτου.


Για την ΑΣΙΠΚΑ

Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ιδρύθηκε το 2007 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου.

Από το 2007 η ΑΣΙΠΚΑ έχει πάνω από 13 παραστάσεις και performances στο ενεργητικό της, τις οποίες έχει παρουσιάσει τόσο σε θεατρικούς χώρους όσο και σε μη συμβατικούς (εγκαταλειμμένα κτίρια, δημόσιους χώρους, μνημεία) καθώς και τέσσερις κινηματογραφικές παραγωγές (τρεις ταινίες μικρού μήκους, και μια ταινία μεγάλου μήκους (Ανεμιστήρας 2013) που συμμετείχε πρόσφατα σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας, στην Κύπρο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας σε Ελσίνκι, Μόσχα, Εδιμβούργο και Ινδία.

Ανάμεσα σ’ άλλα, η Ομάδα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2012, με την παράσταση ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή (Μικρή Επίδαυρος), από το Εθνικό Θέατρο με το project ΣΤΟΕΣ (2011), και επίσης στα πλαίσια του IETM ATHENS με την παράσταση ‘ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ’ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (2013). 

Από 19 Νοεμβρίου στο Cinema Microkosmos


Πληροφορίες 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Σενάριο: Παναγιώτης Ευγγελίδης, Δημήτρης Μπίτος
Φωτογραφία: Σταμάτης Γιαννούλης
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Βαγγέλης Φακίνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Αγγελικός, Χρήστος Καρτέρης, Ιωάννα Γαϊτανίδου

Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΑΣΙΠΚΑ και Highway Productions

Παίζουν: Δανάη Ανδρουλάκη, Γιώργος Βαλαής, Ειρήνη Δράκου, Ρηνιώ Κυριαζή 

Info 
Ημέρες και Ώρες προβολών: Κάθε Τρίτη και Κυριακή στις 22.00.
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος | €, μειωμένο | €
Προπώληση: Στο ταμείο του Cinema Microkosmos (Λεωφ. Συγγρού 106, Τ. 210.92.30.081, http://www.mikrokosmos.gr/about.html). 

Διάρκεια: 97 λεπτά

ΑΣΙΠΚΑ / ASIPKA THEATER GROUP