ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

CINE ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ - ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΌ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ

Cine Μορφωτικό



Σκοτεινοί δολοφόνοι
Sweet Smell of Success (1957),
του Alexander Mackendrick 

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 

Μία παραβολή για την αδηφάγο και αχόρταγη τέταρτη εξουσία,. Ένα μακιαβελικό παιχνίδι επιβολής και διαβολής, δοσμένο με τους όρους και την αισθητική του φιλμ νουάρ.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Τόνι Κέρτις, η Σούζαν Χάρισον και ο Μάρτιν Μίλνερ. Το σενάριο της ταινίας έγραψαν οι Κλίφορντ Όντετς και ο Έρνεστ Λέμαν βασισμένοι σε μίνι μυθιστόρημα του ίδιου του Λέμαν.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν είχε εμπορική απήχηση στο κοινό του 1957, με την πάροδο των χρόνων έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς και το Το 1993 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 2002, ο Μάρβιν Χάμλις μαζί με τους Κρεγκ Καρνέλια και Τζον Γκουέαρ ανέβασαν το μιούζικαλ Sweet Smell of Success: The Musical βασισμένο στην ταινία.

Ο Τζέι Τζέι Χανσένκερ (Μπαρτ Λάνκαστερ) είναι τυραννικός αρθρογράφος της Νέας Υόρκης ο οποίος μέσω της στήλης του ελέγχει τον κόσμο του θεάματος είτε δημιουργώντας αστέρες είτε καταστρέφοντάς τους. Ο Σίντνεϊ Φάλκο (Τόνι Κέρτις), είναι ένας ατζέντης τύπου που έχει αναλωθεί από την επιθυμία του για φήμη και πλούτο κι ο οποίος είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να κερδίσει την εύνοια του Χανσένκερ. Όταν η αδελφή του Χανσένκερ, Σούζι (Σούζαν Χάρισον), ερωτεύεται έναν μουσικό της τζαζ, τον Στιβ Ντάλας (Μάρτιν Μίλνερ), ο Χανσένκερ, που αγαπάει την αδελφή του με παθολογικό τρόπο, ζητάει από το Φάλκο να τον βοηθήσει να τους χωρίσει. Όταν ο Φάλκο αποτυγχάνει, ο Χανσένκερ αρνείται να δημοσιεύει στη στήλη του άρθρα που προωθούν τη δουλειά των καλλιτεχνών τους οποίους έχει αναλάβει επί πληρωμής ο Φάλκο. Ο Φάλκο τότε αποφασίζει να βοηθήσει το Χανσένκερ να χωρίσει το ζευγάρι διαρρέοντας τη φήμη ότι ο Ντάλας είναι χρήστης μαριχουάνας και φιλοκομμουνιστής. Ως αποτέλεσμα ο Ντάλας χάνει τη δουλειά του. Αλλά ο Χανσένκερ είναι αποφασισμένος να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον Ντάλας και να κάνει την αδελφή του να του να τον σιχαθεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρα και ώρα προβολής: Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου,21:00 
Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης
Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 5, 54622 Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: 231 024 3575