ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΕΠΝΕΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ


Μετά την επιτυχία του πρώτου της βιβλίου «Τα πλήκτρα της σιωπής» η πολυτάλαντη συγγραφέας Μαίρη Γκαζιάνη κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Άλικα Βήματα». Το δημιουργικό της ταλέντο δε σταματάει όμως εκεί! Η ίδια στο παρελθόν έχει αποδείξει τις ικανότητες τόσο στη φωτογραφία όσο και στη ζωγραφική συμμετέχοντας σε εκθέσεις, διαγωνισμούς και λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις. Με αφορμή το νέο της βιβλίο παραχώρησε στην Townsendia μία αποκλειστική συνέντευξη!

Πότε ανακαλύψατε το πάθος σας για τη συγγραφή;

Εντελώς τυχαία… Όταν, πριν χρόνια. άρχισα να γράφω τις σκέψεις μου στη προσωπική μου σελίδα στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούσα ποιητικό λόγο και κάποια στιγμή έπαψα να τα μοιράζομαι δημόσια και αποφάσισα να εκδώσω το πρώτο βιβλίο μου που αφορούσε μια ερωτική ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Σου γράφω…». Στη συνέχεια πέρασα στα μυθιστορήματα… Η αλήθεια είναι ότι έγραφα, από χρόνια πριν, ποιητικά κείμενα που αφορούσαν αφιερώσεις σε φίλους ή σκέψεις μου που τις κρατούσα μόνο για μένα… ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έγινε μια εσωτερική έκρηξη και το αποτέλεσμα είναι τα πέντε βιβλία που έχω γράψει ως τώρα.

Υπάρχει κάποιο ανάγνωσμα ή κάποιος συγγραφέας ο οποίος αποτέλεσε πρότυπο και η επιρροή για τη συγγραφική σας εξέλιξη;

Όχι, δεν έχω και ποτέ δεν είχα κάποιο πρότυπο. Γράφω πάντα σύμφωνα με ότι με καθοδηγεί το συναίσθημα κι ακολουθεί η σκέψη.

Από που αντλείτε τη θεματολογία για τα βιβλία σας;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Μια ιδέα, που προκαλείται από -οποιοδήποτε- συναίσθημα, γίνεται σκέψη… και εξελίσσεται σε μυθοπλασία.

Περνώντας στο νέο σας βιβλίο «Άλικα Βήματα». Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. Τι πραγματεύεται;

Τα άλικα βήματα αναφέρονται στον έρωτα αλλά όχι μόνο… Αναφέρονται στον έρωτα που απογειώνει ως την κορυφή του Έβερεστ αλλά και στον έρωτα που βυθίζει στην τάφρο των Μαριανών. Για τον έρωτα που από αφηρημένη έννοια αποκτά υπόσταση αλλά και για τον κυνικό έρωτα που εξαϋλώνεται πριν επιβεβαιωθεί. Όλα συμβαίνουν σ΄ ένα αεροδρόμιο… που ο αναγνώστης δεν μπορεί να καταλάβει για τι είδους αεροδρόμιο πρόκειται… Εκεί συμβαίνουν παράλληλες ιστορίες που επηρεάζουν τις σκέψεις της ηρωίδας μου Έλενας και γράφει ένα γράμμα… Σε ποιον και γιατί; Σε καμιά περίπτωση το βιβλίο μου δεν είναι μια ρομαντική ιστορία… είναι περισσότερο κοινωνικό με ένα πολύ ηχηρό ανθρωπιστικό μήνυμα… που ο αναγνώστης ανακαλύπτει στη πορεία της ανάγνωσης… Γι΄ αυτό άλλωστε το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.


Άλικα που σημαίνει κόκκινα. Τι προσδίδει το συγκεκριμένο χρώμα στο έργο σας και το επιλέξατε;

Άλικο είναι το χρώμα του αίματος, δηλαδή της ίδιας της ζωής… Άλικα είναι τα βήματα που μ΄ έναν μεταφυσικό τρόπο ακολουθεί η ηρωίδα μου Έλενα.

Αν σας ζητούσαν να γράψετε ένα βιβλίο για τη σημερινή κοινωνία τι χρώμα θα του δίνατε και γιατί;

Τα ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ είναι ένα βιβλίο της σύγχρονης εποχής…

Ταυτίζεστε με τις ηρωίδες σας; Βλέπουμε καθόλου στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας μέσα στο βιβλίο;

Ταυτίζομαι απόλυτα!!! Όλες οι ηρωίδες μου είναι ποτισμένες με το συναίσθημά μου… σε καμιά όμως δεν θα συναντήσετε τη ζωή μου…

Προσδοκάτε να περάσετε κάποιο μήνυμα μέσα από τη συγγραφή σας; Και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Δεν είναι απαραίτητο σε κάθε βιβλίο να υπάρχει κάποιο μήνυμα. Ο κάθε αναγνώστης εισπράττει αυτό που έχει ανάγκη ανάλογα με τον χαρακτήρα του, την προσωπική του διάθεση, την οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική κατάστασή του. Άλλοτε ταυτίζεται με τους ήρωες ενός βιβλίου κι άλλοτε όχι. Σημασία έχει ν΄ απολαμβάνει την ανάγνωση.

Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο βιβλίων σας «Τα πλήκτρα της σιωπής» και τα «Άλικα Βήματα»;

Υπάρχει το μεταφυσικό στοιχείο… κι ο έρωτας δοσμένος με τελείως διαφορετικό τρόπο σε καθένα από αυτά τα δυο βιβλία μου.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι ζωγράφος στην Ελλάδα της κρίσης;

Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα της κρίσης…

Η κοινωνική και πολιτική αστάθεια δίνει πάτημα για νέα καλλιτεχνική έκφραση; 

 Τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα πάντα ενέπνεαν τους δημιουργούς…


Η πορεία σας ως δημοσιογράφος βοήθησε τη συγγραφική διαδικασία;

Λατρεύω τη δημοσιογραφία… λατρεύω τη συγγραφή… Πιστεύω ότι λειτουργούν αμφίρροπα υποστηρίζοντας το ένα το άλλο.

Τι είναι η συγγραφή για εσάς;

Καταφύγιο… σκέψεων… συναισθημάτων… επιθυμιών… δημιουργίας ενός κόσμου που θα ήθελα να υπάρχει ή που θα ήθελα να ξορκίσω…

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου σημαντικοί άνθρωποι από το χώρο της τέχνης αναφέρθηκαν σε εσάς και το έργο σας με τα καλύτερα λόγια. Τι συναισθήματα σας δημιούργησε;

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, σημαντικοί άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει μέσα από τις τέχνες τους, να αναφέρονται στο πρόσωπό μου με κολακευτικά λόγια καρδιάς. Έχω την τύχη να έχω κοντά μου ανθρώπους γνήσιους και αληθινούς που μ΄ αγαπάνε και υποστηρίζουν την εξέλιξή μου. Η σχέση μας είναι αμφίρροπη και βασίζεται στην ειλικρίνεια. Στιγμές σαν αυτές της παρουσίασης του βιβλίου πλημμυρίζω με συναισθήματα χαράς και ευτυχίας.

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο αυτό το καιρό;

Αυτήν τη χρονική περίοδο, όλη η προσοχή μου είναι στραμμένη στο νέο site www.booksandstyle.gr που δημιουργήσαμε 17 άνθρωποι με πολλή αγάπη και μεράκι. Το site «βγήκε στον αέρα» την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, με την έναρξη της νέας σελήνης και ήδη δέχτηκε χιλιάδες επισκέπτες. Είμαστε μια δεμένη ομάδα συντακτών και ανταποκριτών από το εξωτερικό, που λειτουργούμε ισότιμα και ισάξια. Στο booksandstyle.gr «Ο πολιτισμός συναντά το στυλ»!


Το νέο βιβλίο της Μαίρης Γκαζιάνη ''ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική (Όμιλος Νίκη Εκδοτική)