ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ


ΠΑΡΑΤΑΣΗ
ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Απριλίου   

Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ (Κωμωδία)
(La Folle de Chaillot)
του Ζαν Ζιρωντού

Διασκευή-Επεξεργασία Κειμένου
Μαρία Μπαλτατζή
                            
ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Δεν είναι μόνο ο Όργουελ με τον Μεγάλο Αδελφό που προφήτευσε τι επρόκειτο να συμβεί στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες. Ανάλογες ζοφερές προφητείες, αλλά διατυπωμένες με ανάλαφρο και διασκεδαστικό τρόπο, έκανε κι ένας Γάλλος συγγραφέας και διπλωμάτης, ο Ζαν Ζιρωντού. Tο 1943, ένα χρόνο πριν πεθάνει, έγραψε την «Τρελή Του Σαγιώ», ένα θεατρικό συμβολικό έργο, που ο κωμικός αλλά και ποιητικός χαρακτήρας του συνδυάζεται με μια προφητική δύναμη που προκαλεί κατάπληξη. Ότι αποτελεί τη ζοφερή πραγματικότητα σήμερα, δηλαδή ο πόλεμος και η καταστροφή πόλεων, χωρών και λαών στο βωμό του κέρδους των Μεγάλων (Κατασκευαστικές Εταιρίες, Εταιρίες Όπλων και Οπλικών Συστημάτων, Εταιρίες Εκμετάλλευσης του Φυσικού Περιβάλλοντος, κ.α.) αναφέρονται σ’ αυτό το ποιητικό αριστούργημα, που υμνεί τη χαρά και την ελεύθερη ζωή και δίνει μια ίσως μια ουτοπική, αλλά και τόσο λυτρωτική λύση για κάθε τίμιο άνθρωπο που υπάρχει επάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Οι Λαοί Νικούν όταν αποτελούνται από συνειδητοποιημένους και αποφασισμένους πολίτες! Αυτός είναι ο ουσιαστικός συμβολισμός του έργου!

Η παράσταση έχει «ντυθεί» με αριστουργηματικά μουσικά κομμάτια γαλλικής μουσικής (ακορντεόν), τραγούδια, χορό και κοστούμια εποχής. Σκηνικό το εξωτερικό τμήμα ενός Καφέ στο Παρίσι.

Σημείωση: Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1945. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε από τη Μαίρη Κυβέλη το 1954, από το Εθνικό Θέατρο το 1966 με την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Τρελής του Σαγιώ, το 2003 με την Αντιγόνη Βαλάκου στον ίδιο ρόλο και το 2014 με την Άννα Παναγιωτοπούλου, επίσης στον ίδιο ρόλο. Το Κρατικό Θέατρο ανέβασε το έργο το 1981 με την Δέσπω Διαμαντίδου στον ρόλο αυτό.  

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Παπαδόπουλος-Αστυφύλακας
Αχιλλέας Δημητριάδης-Πρόεδρος
Βάσω Μαυρίδου-Κωνστάνς, Τρελή Της Μονμάρτ
Παντελής Μιχαλακάκης-Χρηματομεσίτης
Μαρία Μπαλτατζή-Τρελή Του Σαγιώ
Γιούλια Πομπόρτση-Βαρώνη
Ελένη Ροσιλόβαλη- Εφημεριδοπώλης, Λαχειοπώλης
Μαίρη Σείσογλου-Ίρμα
Βλάσης Σιώμος-Πιέρ
Φανή Χατζημπάρμπα-Γκαμπριέλ, Τρελή του Πασί
Βασιλική Χαραλαμπίδου-Παλιατζού

Σκηνοθεσία/Διδασκαλία Ρόλων-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κοστουμιών/ Μουσικής/ Συγγραφή Στίχων Τραγουδιών: Μαρία Μπαλτατζή

Ολύμπου 88 (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)
Τηλ.2310272909-2310285452-6974 195079