ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ГЛУМ - ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ


«ГЛУМ» (Γκλούμ)
από την ομάδα θεάτρου C.For Circus

Για τρεις μόνον παραστάσεις
28-29-30 Απριλίου 2017

Στο θέατρο Αμαλία


Η ομάδα θεάτρου C. For Circus παρουσιάζει την παράσταση “ГЛУМ”, βασισμένη στο  «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι, διασκευασμένη όμως σύμφωνα με τη δυναμική και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Πρόκειται για μια σάτιρα της εποχής του μεγάλου Ρώσου δραματουργού, της περιόδου του ρεαλιστικού ρεύματος στη ρωσική λογοτεχνία, που καυτηριάζει με χιούμορ διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως η ματαιοδοξία και η κενότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, η δημόσια εικόνα-ως εργαλείο απάτης και αυτοεξαπάτησης, οι προκαταλήψεις και ο συντηρητισμός και η διαπλοκή της εξουσίας και των εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικής τάξης. 


Το “ГЛУМ” που ως λήμμα σηματοδοτούσε την απάτη, είναι η ιστορία του Γκλούμοφ, το όνομα του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο.

Η Μόσχα, στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι ένας μεγάλος, αυτοαναφορικός διάλογος. Ο  νέος και ανήσυχος Γκλούμοφ, αποφασίζει, πολύ στοχευμένα να πάρει μέρος σ’ αυτό το διάλογο, αντιδρώντας στην αδιάφορη θέση του στην κοινωνία της Μόσχας. Με την εξυπνάδα και το θράσος του καταφέρνει να εισχωρήσει σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλα για να πετύχει τους στόχους του: μια σταθερή, καλοπληρωμένη δουλειά και έναν γάμο «λαχείο» και εισιτήριο στην εξέχουσα κοινωνία της Μόσχας. Σύμμαχός του στην πορεία του, ένα ημερολόγιο, μόνος αποδέκτης της αλήθειας – καθρέφτης των μύχιων σκέψεών του και αχίλλειος πτέρνα του.  

Ένας κυνηγός της τύχης, ένας άνθρωπος που λαχταρά να αδράξει όσα του αξίζουν και κάνει γι’ αυτό περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται. Ο Γκλούμοφ.


Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Βαλέρια Δημητριάδου
Μουσική επιμέλεια: C. for Circus
Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα, Τζέλα Χριστοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη
Επιμέλεια αφίσας: Άννυ Βαλουγεώργη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη, Τζένη Σερέτη


Παίζουν οι: 
Παναγιώτης Γαβρέλας (Νηλ Φεντοσέιτς Μαμάεφ, Γκριγκόρι)
Χρύσα Κοτταράκου (Γκλαφίρα Γκλούμοβα, Μάσσενκα)
Ειρήνη Μακρή (Κλεοπάτρα Λβόβνα Μαμάεβα, Ράνγκα)
Παύλος Παυλίδης (Γεγκόρ Ντμίτριτς Γκλούμοφ)
Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Γκολούτβιν, κος Κρουτίτσκι, Μανιέφα)
Νατάσα Ρουστάνη (Μαντάμ Τουρούσινα)
Σπύρος Χατζηαγγελάκης (Γεγκόρ Βασίλιτς Κουρτσάεφ, Ιβάν Ιβάνιτς Γκοροντούλιν, Μάτσα)


Πληροφορίες της παράστασης

Παραστάσεις: 28-29-30 Απριλίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίου: Προπώληση 8,00€ μέχρι την πρεμιέρα. Κανονικό 12,00€, Φοιτητικό, ανέργων 8,00€
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt, Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του Θεάτρου Αμαλία
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Τρίτη 10:30-13:30, Τετάρτη έως και Κυριακή 17:30-21:00

Σύνδεσμοι

Facebook page της ομάδας: https://www.facebook.com/cforcircus/


Έγραψαν για την παράσταση

«…Οι C. For Circus δίνουν στο έργο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού μια νεανική, σύγχρονη και άκρως κωμική ματιά. «Τραβώντας» τους χαρακτήρες και τις αντιδράσεις τους στα άκρα τους οδηγούν σε μία καρτουνίστικη διάθεση, συνεπικουρούμενοι από το έντονο makeup τους, αποφεύγοντας όμως με μαεστρία την παγίδα της καρικατούρας. Η προσέγγιση αυτή δίνει στην παράσταση μία ελευθερία να κινηθεί αυτοσχεδιαστικά και να εισάγει σύγχρονα στοιχεία στο κλασσικό κείμενο, που λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία. Με έναν ευφάνταστο και εύθυμο τρόπο η ομάδα μπλέκει τον Οστρόφσκι με αναφορές από τον Ελύτη και τη Beyonce μέχρι την Άννα Καρένινα και την Άννα Βίσση…»

«…Η ομάδα «C. for Circus» διασκευάζοντας το Ημερολόγιο ενός απατεώνα, δίνοντάς του τον πιο αινιγματικό τίτλο Γκλουμ, χρησιμοποιεί την τεχνική του devised theatre και δημιουργεί μια παράσταση συνόλου, όπου θριαμβεύει η έννοια της ομαδικότητας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως λειτουργούν σαν ένας οργανισμός, γι’ αυτό και κατορθώνουν να αποθεώσουν το έργο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι ερμηνείες (Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης) δίνουν την αίσθηση του φρέσκου και κυρίως του ζωντανού, πλάθοντας μια παράσταση που έχει παλμό…»
Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, https://artic.gr/gkloum-kritiki-parastasis/57179/

«Η δράση των ηθοποιών είναι άρτια χορογραφημένη. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου, οι ηθοποιοί με τη κίνηση χτίζουν ακέραιους κωμικούς χαρακτήρες που πάλλονται από ενέργεια από την αρχή ως το τέλος. Παγώνουν πλάθοντας εικόνες, μπαίνουν σε slow motion και είναι πάντα έτοιμοι να ενταχθούν με δυναμισμό στη δράση. Οι ερμηνείες των ηθοποιών (Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης) ακροβατούν στα όρια της καρικατούρας με δεξιοτεχνία, χωρίς να πέφτουν ούτε στιγμή στις παγίδες του είδους.»


«Ξεκαρδιστικό, αληθινό, συγκλονιστικά αληθινό, ευφάνταστο, δημιουργικό! Μερικές από τις πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό για να περιγράψω την παράσταση που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας από την ομάδα θεάτρου C.For Circus…»

«…Οι C. for Circus έστησαν μια παράσταση με αφορμή αυτή την κοινωνία των γελοίων ανθρωπάκων, παίρνοντας αρκετές ελευθερίες• εντέλει, δημιούργησαν ένα ευφάνταστο, απολαυστικό θέαμα, που πήρε υπόψη του τη σατιρική ταυτότητα του έργου, απέκτησε όμως μια δική του, νέα ταυτότητα. Οι εφτά ηθοποιοί δημιούργησαν ήρωες-καρικατούρες, τους οποίους υποδύθηκαν με κέφι, μεταχειρίστηκαν ωραία σκηνικά ευρήματα, καθώς και αυτοσχεδιαστικές, σύγχρονες αναφορές με έμπνευση, αλλά και αίσθηση του μέτρου, χρησιμοποίησαν το απλούστερο σκηνογραφικό εργαλείο: μερικά ξύλινα πλαίσια που άλλαξαν δεκάδες ρόλους, φόρεσαν εύστοχα κοστούμια  με ρωσικές αναφορές, εξυπηρετικά της σατιρικής διάθεσης (Τίνα Τζόκα), τραγούδησαν, χόρεψαν και πέρασαν από ρόλο σε ρόλο με αστείρευτη ενέργεια…»

«…Εξαιρετικές ερμηνείες, απολαυστικές, με κυρίαρχο στοιχείο το χιούμορ δημιουργώντας στο κοινό μια απίστευτη ευφορία, διότι το γέλιο βγαίνει αβίαστα και μια μεταφορά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα κάποιες στιγμές,όλα αυτά αποτελούν το εχέγγυο μιας ιδιαίτερης, ξεχωριστής, φρέσκιας μοναδικής παράστασης απ’τους ηθοποιούς Παναγιώτη Γαβρέλα, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης…»


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου
Τ: 2310 888894


Επικοινωνία
Art Minds
Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Τ: 6972294695