Η ΣΤΡΙΜΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ - TOWNSENDIA

TOWNSENDIA

Η τέχνη δεν είναι ούτε για τους πολλούς ούτε για τους λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά. William Shakespeare

Η ΣΤΡΙΜΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ

Share This

Η  ΣΤΡΙΜΜΕΝΗ   ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ  
ΚΑΙ  
Ο  ΒΑΣΙΛΙΑΣ  ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ

της Μαρίας Μπαλτατζή

Κάθε Κυριακή στις 12.00
(από 5 Φεβρουαρίου 2017)

Η ιδέα της συγγραφής του έργου βρίσκεται στο κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ «Η Στρίγγλα Που Έγινε Αρνάκι». 

Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε παιδιά… όλων των ηλικιών. Άφθονο γέλιο, συγκίνηση, δράση, συγκρούσεις, ανατροπές-κι όλα αυτά μέσα σε μια παραμυθένια Μολιερική ατμόσφαιρα. 

Κύριο διαχρονικό μήνυμα, η αποφυγή αλαζονικής και ειρωνικής συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας σε ότι αφορά την ηλικία, την εμφάνιση, την οικονομική τους κατάσταση, τον τόπο καταγωγής τους… 

Η «αγάπη» -πάνω απ’ όλα- προβάλλει σαν αίτημα ψυχής για την εσωτερική μας γαλήνη και ηρεμία.

Πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, μεταφέροντας τον θεατή σε άλλες εποχές και άλλους τόπους. 

Η Στριμμένη Βασιλοπούλα Και ο Βασιλιάς Των Ζητιάνων έχει «ντυθεί» με  αριστουργηματικά κομμάτια κλασικής μουσικής διάσημων συνθετών, όπως των Αλμπινόνι, Βάγκνερ, Βιβάλντι, Γκλίνκα, Γκέρσγουιν, Κλάρκ, Μπαχ, Μέντελσον, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπιζέ, Μπις, Μποκερίνι, Μπραμς, Ροσίνι, Ραβέλ, Ρίμσκι, Σούμαν, Σούμπερτ, Στράους, Τσαικόφσκι, Τζέρεγουιν, Τέλεμαν, Χάιντ, Χάντελ… 

Στόχος μου -εκτός των τόσο σημαντικών μηνυμάτων του έργου- να δοθεί αυτή τη φορά η ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους, να ακούσουν και να εξοικειωθούν με ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει η ανθρωπότητα στην κλασική μουσική από τον 17ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.
.
                                    Για την Παιδική ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                                                   Μαρία  Μπαλτατζή


Περίληψη Έργου                                            
                             
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια όμορφη πόλη της Ιταλίας, ένας βασιλιάς που είχε χάσει την αγαπημένη του γυναίκα, τη βασίλισσα. Και δεν του έφτανε το κακό που τον βρήκε και έμεινε χήρος και το βασίλειο χωρίς βασίλισσα, είχε και τον καημό, ότι η μονάκριβη κόρη του η Κατερίνα, που θα μπορούσε να παντρευτεί ένα καλό και άξιο αρχοντόπουλο, για να αποκτήσει η χώρα διάδοχο, ήταν πολύ στριμμένη  και άγρια. Κι επιπλέον, δεν το είχε καθόλου σκοπό να παντρευτεί. Του κάκου ο βασιλιάς προσκάλεσε όλα τα αρχοντόπουλα της χώρας, για να διαλέξει η κόρη του ανάμεσά τους, τον άντρα που θα παντρευόταν. Εκείνη τους έβρισκε όλους από ένα κουσούρι. Τους πρόσβαλε, τους ταπείνωνε με τα χειρότερα λόγια. 

Ο βασιλιάς ήταν απογοητευμένος και πολύ οργισμένος με την κόρη του. Υποσχέθηκε λοιπόν ότι θα την έδινε στον πρώτο ζητιάνο που θα του χτυπούσε την πόρτα. Τόμαθε αυτό ένα βασιλόπουλο γειτονικής χώρας -ο Πετρούκιος- και αποφάσισε να δαμάσει αυτός την κακότροπη και κακόγλωσση Κατερίνα. Παρουσιάστηκε λοιπόν στον βασιλιά σαν ζητιάνος και ζήτησε σε γάμο την Κατερίνα. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να κρατήσει το λόγο του. 

Ο Πετρούκιος, έγινε γαμπρός με κουρέλια, αφού δήλωσε- ψευδώς- πως είναι ο βασιλιάς των ζητιάνων. Η Κατερίνα έβριζε και φώναζε για να μην τον πάρει, αλλά τελικά αναγκάστηκε ν΄ακολουθήσει τον νόμιμο πλέον σύζυγό της σ΄ένα καλύβι όπου την οδήγησε ο Πετρούκιος. Και σ’ αυτό το σημείο αρχίζει η προσπάθεια του Πετρούκιου να εξημερώσει αυτήν την λυσσασμένη γάτα και να την κάνει σωστή σύζυγο και άνθρωπο που δεν θα περιφρονεί, δεν θα ειρωνεύεται και δεν θα ταπεινώνει τους συνανθρώπους της. Ποιες είναι οι μέθοδοί του σ’ αυτή του την προσπάθεια; Θα τα καταφέρει τελικά να μεταμορφώσει ένα αλαζονικό και αντικοινωνικό πλάσμα σε μια ήρεμη και γλυκιά γυναίκα; 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) 

Μαρία Μπαλτατζή-Αφηγήτρια
Αχιλλέας Δημητριάδης-Βασιλιάς
Μαίρη Σείσογλου-Κατερίνα 
Στέφανος Μαυρομάτης-Πετρούκιος

Σκηνοθεσία/Διδασκαλία Ρόλων-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κοστουμιών/ Μουσικής: Μαρία Μπαλτατζή

Διάρκεια Έργου: 80΄ 

Τιμή Εισιτηρίου

  • Παιδικό 10€
  • Ενηλίκων 7€

Ολύμπου 88 (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)
Τηλ.2310272909-2310285452-6974195079

Pages