ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ: Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΑΛΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ



Καλή χρονιά και χρόνια πολλά αγαπητοί αναγνώστες μου, με υγεία και όλα τα καλά του κόσμου. Όπως καταλάβατε το Townsedia δεν θα σας άφηνε έτσι χωρίς να φιλοξενήσει ένα πρόσωπο. Είναι πολυτάλαντος, έχει θετική ενέργεια και ένα πιστό κοινό που το λατρεύει. Ο λόγος για τον πολυπρόσωπο ηθοποιό Στέλιο Χαρίτο. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Ηλίας Ψινάκης και η Ελένη Μενεγάκη είναι ένα μικρό δείγμα όλων των προσώπων που παίρνει. Είστε περίεργοι για το τί απάντησε; Και εγώ το ίδιο....

Ποια είναι η αγαπημένη σου προσωπικότητα την οποία μιμείσαι;

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια γιατί την κάθε μία την αγαπώ για διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως λατρεύω να υποδύομαι προσωπικότητες πληθωρικές με παρορμητισμό, τσαμπουκά αλλά και μία απλότητα που τις κάνει προσιτές στο κοινό. Αυτά πιστεύω είναι στοιχεία που με διακρίνουν και θα έλεγα πως τα έχω πλουσιοπάροχα, οπότε κατά κάποιο τρόπο ταυτίζομαι πιο πολύ με τέτοιους χαρακτήρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ το stand up comedy. Ποια είναι η άποψη σου; Για πιο λόγο πιστεύεις ότι έγινε αυτό;

Εδώ πρέπει να σου πω πως ήμουν από τους πρώτους που έπαιξα στην πρώτη παράσταση stand up comedy που την ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη ο δάσκαλός μου, σκηνοθέτης και ηθοποιός Γρηγόρης Μήττας στο θέατρο "Φλεμιγκ" και επέλεξε να είμαι πρωταγωνιστής. Του οφείλω πολλά. Η εμπειρία μου στο stand up με έκανε να καταλάβω πως είναι μία διαφορετική διασκέδαση που την επιλέγει ο κόσμος διότι δεν κρατάει αποστάσεις από το κοινό. Ο κόσμος συμμερίζεται τα πάντα μέσα στην αίθουσα αρκεί βέβαια και ο ηθοποιός που το κάνει να είναι λυμένος και να έχει μία ειλικρίνεια σε αυτά που λέει χωρίς να φοράει μάσκες λογοκρισίας. Προς τους άλλους αντιθέτως, πρέπει να "ξεγυμνωθεί" ο ίδιος, να "τσαλακώνει" τον εαυτό του και να μπορεί να ζυμώνεται μαζί με τον κόσμο.


Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου; 

Πηγή έμπνευσης μου είναι η αυθόρμητη καθημερινότητα τόσο η δική μου όσο και των γύρω μου. Αποσπώ πολύ σημαντικές πληροφορίες που καρποφορούν την έμπνευσή μου αλλά κυρίως την διάθεσή μου. Παίρνω απίστευτη ενέργεια και έμπνευση από καθημερινές συναναστροφές μου με ανθρώπους που μπορεί να συναντάω σε μια στάση λεωφορείου σε μία δημόσια υπηρεσία ή και οπουδήποτε αλλού βρεθώ. Νομίζω πως ο άνθρωπος είναι το σημείο έμπνευσης και αναφοράς σε ότι έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα.

Πώς χαρακτηρίζεις το γεγονός ότι έχεις ένα πολύ πιστό κοινό που σε ακολουθεί στις παραστάσεις σου;

Αυτό πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό για εμένα γιατί είναι μία σχέση που έχει χτιστεί σιγά σιγά χρόνο με το χρόνο από τότε που ήμουν 16 χρονών και βρέθηκα σε μια θεατρική σκηνή να παρουσιάζω μπροστά σε κόσμο αυτά που έκανα κρυφά στο δωμάτιό μου και πυροδοτούσαν ευχάριστα την διάθεση μου. Στην αρχή απολάμβανα τα χειροκροτήματα και τα γέλια του κόσμου χωρίς δεύτερη σκέψη μέχρι που κατάλαβα πως αυτό το χειροκρότημα δεν είναι μια απλή επιβράβευση αλλά μία ευθύνη που έχω απέναντι σε όλο αυτό τον κόσμο που έρχεται να με δει, οπότε άρχισα να ψάχνω να βρίσκω τρόπους πως αυτή η τέχνη που κάνω μπορεί διανθίσει και να εξελιχθεί.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να αλλάζει τόσες προσωπικότητες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Αυτό είναι μία άλλη ευθύνη που μπορεί για πολλούς να φαντάζει εξαντλητική και ισοπεδωτική , για εμένα όμως μετατρέπεται σε μία πηγή ενός αβάστακτου χιούμορ. Παίρνω τόση πολύ ενέργεια από αυτές τις αλλαγές ρόλων, φωνών και κουστουμιών που με κάνει να <<πετάω>> στη σκηνή. Όλη αυτή η διαδικασία βέβαια προϋποθέτει και μία πολύ καλή προετοιμασία που κάνω για να μπορέσω να ανταποκριθώ στην ταχύτητα αυτών των αλλαγών. Ωστόσο το απολαμβάνω και γεύομαι την κάθε στιγμή μου επάνω στην σκηνή.


Υπάρχει κάποιος από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον σου που πιστεύεις πως σου ασκεί αυστηρή κριτική; Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

Την αυστηρή κριτική πιστεύω πως μου την ασκούν οι συνεργάτες μου και αυτό είναι που πάντα αποζητώ στις συνεργασίες μου να μπορούν μέσα από ειλικρινή σχόλια και παρατηρήσεις να με κάνουν καλύτερο και να διορθώνω κάποια πράγματα που ίσως να μην τα αντιλαμβάνομαι. Όσο αφορά την οικογένεια μου και τους φίλους μου πάντα ακούω την γνώμη τους αλλά αυτοί δεν είναι και πολύ αυστηροί μαζί μου, θα έλεγα πως μου δείχνουν εμπιστοσύνη σε ότι κάνω.

Θα φανταζόσουν ποτέ τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο εκτός της υποκριτικής;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τον φανταζόμουν ως που άνοιξαν πολύ όμορφες πόρτες στη επαγγελματική μου ζωή που με έκαναν να ανακαλύψω και ένα άλλο κομμάτι που μπορεί και αυτό να μου δίνει ενέργεια , δύναμη και κυρίως να μπορώ να μοιράζομαι ωραίες στιγμές με ανθρώπους σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του θεάτρου. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους παρέχω φροντίδα και υποστήριξη ψυχολογική. Δεν θα προσδιόριζα την δεύτερη ιδιότητα που έχω με μία ονομασία γιατί δεν νομίζω ότι μπορώ να βάλω κάποιο τίτλο σε αυτό που κάνω εκτός θεάτρου, έτσι κι αλλιώς οι τίτλοι είναι περιοριστικοί και εγώ δεν μπορώ να περιορίζομαι.

Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχεις κάνει ποτέ στο σανίδι;


Καλή ερώτηση (γέλιο). Αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό μου είναι όταν σε μία παράσταση που έκανα το 2013 ήρθε ένα παλικάρι πριν την παράσταση στο καμαρίνι μου και μου ζήτησε πως μπορεί να γίνει την ώρα της παράστασης να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του, και αμέσως έφτιαξα ένα σενάριο για να μπορέσω να ανεβάσω και τους δύο μαζί στη σκηνή. Όταν έγινε αυτό έμειναν όλοι οι θεατές με ανοιχτό το στόμα και δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν αυτό που βλέπουν είναι μέρος της παράστασης ή πραγματικότητα όσο για την κοπέλα ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που της συνέβη.

Tip:


Ο Στέλιος Χαρίτος θα εμφανίζεται για δύο ακόμη Παρασκευές στις 6 & 13 Ιανουαρίου στην Παράσταση "Είδα το Χαρίτο με τα μάτια μου" στο 'Καφέ του Μύλου", Ανδρέα Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη.


Info:

Κείμενο-Ερμηνεία: Στέλιος Χαρίτος
Σκηνοθεσία: Αναστασία Αναποσούδη
Video Παράστασης: Απόστολος Κύρου
Ώρα έναρξης: 22:00
Είσοδος: 4 ευρώ