ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΝΟΣ ΜΠΟΡΑΣ: ΟΤΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΤΕ


Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων σήμερα, και το Townsedia είναι κοντά σας. Εκτός του ότι σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, θέλει να σας κρατά ζεστή συντροφιά και να σας ενημερώνει για τα πολιτιστικά δρώμενα καθώς και για τους πρωταγωνιστές αυτών. Στην γιορτινή παρέα μας ο Πάνος Μπόρας που δε δίστασε να απαντήσει σε όλα και να μας αναφέρει τα συναισθήματα του, μιας και συμμετέχει στην Θεατρική Παράσταση "Αυτός και το πανταλόνι του". Απολαύστε τον!

Πώς νιώθετε που παίζεται μαζί με έναν τόσο επιτυχημένο ηθοποιό, τον κ. Αρζόγλου; 

Νιώθω πραγματικά τυχερός που έχω την ευκαιρία να συνυπάρχω στην σκηνή πλάι του. Είναι ένας ηθοποιός που ανέκαθεν θαύμαζα για το ταλέντο, την παιδικότητα του και τη μαγεία που εκπέμπει πάνω στην σκηνή. Πέρα όμως από αυτό, δίπλα του αισθάνομαι ότι συνεχώς μαθαίνω, εξελίσσομαι και πλουτίζω σε γνώσεις και εμπειρία.

Πώς θα περιγράφατε τον ρόλο σας; Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτόν; 

Ουσιαστικά είναι το εσωτερικό εγώ του ανθρώπου, η ενδόμυχη σκέψη, η φωνή μέσα μας, η οποία εναλλάσσεται με την εικόνα του υπάρχοντος εαυτού μας στις διάφορες προηγούμενες χρονικές φάσεις. Απλά αυτή η εσωτερική εικόνα, στην παράσταση αυτή παίρνει σάρκα και οστά και οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να τη δουν παράλληλα με το βασικό χαρακτικά του έργου. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν κ να εκτιμήσουν την υπάρχουσα πραγματικότητα με την παρελθούσα κατάσταση αλλά και το υποσυνείδητο και την εσωτερική σκέψη του ήρωα.

Η θεατρική παράσταση "Αυτός και το πανταλόνι του" αναφέρεται στη μοναξιά που βιώνει ένας άνθρωπος αλλά και τις σκέψεις που κάνει. Υπήρχαν φορές που νιώσατε μοναξιά και αν ναι, πως τη διαχειριστήκατε; 

Νομίζω ότι το αίσθημα της μοναξιάς είναι ένα κοινό αίσθημα για όλους μας. Η μοναξιά για έμενα δεν έχει απαραίτητα κακό χαρακτήρα. Αντίθετα, μπορεί να είναι και μια γλυκιά κατάσταση, που να σε οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό των πράξεων μας, των επιλογών μας, των λαθών μας και συνολικά του τρόπου που σκεφτόμαστε, που αντιδράμε και που αξιολογούμε τις διάφορες καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας.

Όπως είναι γνωστό, την παράσταση σκηνοθετεί η κα. Βάνα Πεφάνη. Πώς είναι η συνεργασία μαζί της;

Εξαιρετική. Η συμβολή της στην κατανόηση και την ερμηνεία του ρόλου ήταν καταλυτική! Από την στιγμή της πρώτης ανάγνωσης κατάλαβα ότι με την σκηνοθετική επιμέλεια της κ. Πεφάνη, τα εσωτερικά ζητήματα της ψυχοσύνθεσης του πρωταγωνιστή θα δημιουργούσαν την αίσθηση ότι όλοι μπορούν να ταυτιστούν με μέρη του έργου και της ιδιοσυγκρασίας του ήρωα του Ιάκωβου Καμπανέλλη!


Πολλές φορές οι άνθρωποι φοβόμαστε να δείξουμε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας. Εσείς σαν καλλιτέχνης θέτετε όρια στον εαυτό σας; 

Η αλήθεια είναι ότι είμαι ακόμα λίγο ντροπαλός! Ωστόσο, πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μόνο πίσω μπορεί να σε πάει! Για το λόγο αυτό, προσπαθώ συνεχώς να πηγαίνω παρακάτω, να κάνω όνειρα, να εξελίσσομαι και να καταπιάνομαι με όλους τους ανθρώπινους φόβους μου, προκειμένου και να τους υπερβώ. Συγκεκριμένα, προσπαθώ, όσο μεγαλώνω, να μην φοβάμαι να δίνω περισσότερα στοιχεία του εαυτού μου γιατί έτσι νιώθω αρκετά πιο ελεύθερος και αυτό με χαροποιεί, διότι αυτό σηματοδοτεί ότι μεταδίδω αγάπη μέσα από την αλήθεια μου. Δεν πιστεύω πλέον τόσο πολύ στα όρια. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυνητικά στην καθημερινότητα μας ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμπεριφορών, γεγονός που οδηγεί την κάθε δράση να ακολουθεί και η ανάλογη αντίδραση. Έτσι έχω μπει στην διαδικασία να μην απορώ με καμία συμπεριφορά μέσα μου, καθώς αυτό είναι μια διαδικασία αναζήτησης που κάθε άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί. Όσο διαπιστώνω ότι μπορώ να είμαι τα πάντα, τόσο πιο ελεύθερος νιώθω. Εξάλλου, ποιος ο λόγος για όρια; Αφού, ότι ονειρευτούμε, μπορούμε και να το πετύχουμε, οπότε αν από την αρχή θέτεις όρια στην οποιαδήποτε προσπάθεια, έχεις ήδη δεχτεί και παραδεχτεί ότι αυτή η προσπάθεια θα παραμείνει ενδεχομένως μόνο ένα όνειρο!

Παρόλο το μικρό της ηλικίας σας έχετε συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίσατε;

Η κάθε παράσταση ήταν ξεχωριστή για μένα γιατί με συνόδευε στα μαθήματα ζωής που είχα τη δυνατότητα να πάρω τη δεδομένη στιγμή. Έτσι το κάθε έργο με την σειρά του με βάζει σε σκέψεις και πολλές φόρες μου δίνει το έναυσμα ώστε να εξελιχθώ και να κάνω το επόμενο βήμα. Ελπίζω να σταθώ τυχερός και στα επόμενα έργα που θα συμμετέχω με ρόλους που θα με κάνουν να καταπιαστώ με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και συμπεριφορές και οι οποίοι θα με βελτιώσουν και θα μου δώσουν περισσότερη αφορμή για σκέψη και εσωτερική αναζήτησή.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε να πηγαίνει περισσότερος κόσμος στο θέατρο;

Η αλήθεια είναι ότι το βασικότερο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία, και κατά τη γνώμη μου αυτό ξεκινάει από την οικογένεια, το σχολείο άλλα και το ίδιο το κράτος. Αν αντιληφθούμε την αξία της τέχνης και του θεάτρου, τα μηνύματα που μπορεί να αφομοιώσει κάποιος μέσα από μια παράσταση και τους προβληματισμούς που μπορεί να δημιουργήσει για διαφορά ζητήματα, τότε μόνο θα επέλθει και μια ουσιαστική αλλαγή!

Συμμετείχατε στην πανελλήνια καμπάνια για την ομόφυλη συντροφικότητα «Δίπλα Σου». Ποιος ήταν ο στόχος της καμπάνιας αυτής και ποια είναι η γνώμη σας για την αγάπη μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου;

Ζούμε σε μια χώρα δήθεν απελευθερωμένη, αν και τα πράγματα έχουν σαφώς αλλάξει αν συγκρίνει κάνεις τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ακόμα ταμπού και διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τις εκάστοτε επιλογές τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν διαχωρισμοί στους ανθρώπους, ούτε για το χρώμα τους, ούτε για την καταγωγή τους και ούτε για τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Είναι μια κατάσταση, η οποία δε συμβάλλει στην ελευθερία της σκέψης. Όταν ένας άνθρωπος αγαπάει έναν άνθρωπο αυτό αρκεί. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν διακρίσεις στο πως αγαπάνε οι άνθρωποι. Η αγάπη σαν έννοια είναι μια και αυτή δεν μπορεί να περιέχει στερεότυπα και περιχαρακώσεις. Αυτή η σκέψη με οδήγησε και εμένα στο να συμβάλω κι εγώ από τη δική μου πλευρά και τη δουλειά μου σε αυτή την τόσο σημαντική καμπάνια, που ο στόχος της είναι η καταπολέμηση τον διακρίσεων και η προώθηση της αντίστοιχης γραμμής υποστήριξης. Νιώθω πολύ υπερήφανος για τη συμμετοχή μου σε αυτή την καμπάνια!


Η Γαλλίδα συγγραφέας Γεωργία Σάνδη είπε «Όποιος έχει καλή καρδιά δεν είναι ποτέ βλάκας». Ωστόσο στις μέρες μας επικρατεί όλο και περισσότερο ότι ο καλός άνθρωπος είναι χαζός. Με ποια από τις δύο τοποθετήσεις συμφωνείτε περισσότερο;

Σίγουρα με την πρώτη τοποθέτηση. Η ευφυΐα προέρχεται από την ενσυναίσθηση που έχει ο κάθε άνθρωπος. Αν κάποιος είναι ευφυής, τότε αντιλαμβάνεται πως δεν έχει λόγο να κρατάει τον θυμό του και να τον ξεσπάει γύρω του ή και να τον μετουσιώνει πολλές φορές σε έκφραση κακιάς. Αντίθετα, ο ευφυής άνθρωπος το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να εξελιχθεί μέσα από τα βιώματα του και να ζήσει τη δική του ζωή, πραγματώνοντας τους στόχους του. Η μη ευφυΐα προέρχεται και από τον εγωισμό. Όταν κάποιος έχει πληγωθεί και κρατάει την πληγή του ανοιχτή και την εκφράζει μέσα από μια κακή αντίδραση, αυτό για εμένα τότε είναι κακία. Η κακία είναι χαρακτηριστικό εξάλλου των μη ευφυών ανθρώπων, λόγω του γεγονότος ότι εγκλωβίζονται μέσα στον εγωισμό τους και συνακόλουθα χάνουν το ταξίδι.Και δεν το λέω υποτιμητικά αλλά η αυτή η έλλειψη ευφυΐας έγκειται στο ότι οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν πως κακό κάνουν μόνο στον ίδιο τους τον εαυτό, όταν εκδηλώνουν συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από κακία. Είναι σαν να κρατάνε μια καυτή μπάλα στα χέρια τους που καίει μόνο τους ίδιους. Το λυπηρό είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μόνο αν αφήσουν αυτή την καυτή μπάλα από τα χέρια τους, τότε θα κατορθώσουν και οι ίδιοι να απελευθερωθούν! Κι όμως είναι τόσο απλό να την αφήσεις! Είναι καθαρά ένα ζήτημα συνειδητοποίησης και μετέπειτα απόφασης!

Πόσο βοηθάει η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας έναν νέο καλλιτέχνη να κάνει όνειρα και μελλοντικά σχέδια;

Έχει δυο όψεις αυτό το νόμισμα. Σίγουρα η κατάσταση λόγο της γενικότερης κρίσης που βιώνουμε δεν βοηθάει στο να αντεπεξέλθει εύκολα ένας καλλιτέχνης. Από την άλλη πλευρά βέβαια από όλη αυτή την υπάρχουσα κατάσταση μπορεί κάποιος να γίνει πιο συνειδητοποιημένος, καθώς αν πραγματικά αγαπάς αυτή τη δουλειά θα βρεις το μεράκι, την όρεξη και τις περιστάσεις για να κάνεις πράξη τους στόχους σου. Όπως ανέφερα, άποψη μου είναι ότι όταν εγκαταλείπεις τα όνειρα σου, τότε μάλλον αυτά τα όνειρα δεν τα είχες πότε!

Tip:
Ο Πάνος Μπόρας θα βρίσκεται από τον Φεβρουάριο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στη «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.


Info:
Αυτός και το πανταλόνι του - Μονόλογος του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Διάρκεια: 60 '
Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Ερμηνεύουν: Κώστας Αρζόγλου, Πάνος Μπόρας

Underground
Πλατεία Κοραή 4 (υπόγεια στοά), είσοδος από τον κινηματογράφο Άστυ, Κέντρο
Τηλ: 2130 370 342

Παραστάσεις: Μια τελευταία παράσταση Κυριακή 1 -1-2017 στις 19:00
Τιμή:  Ολόκληρο 12€, Μειωμένο 8€