ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ: ΕΝΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ


Θωμάς Βελισσάρης! Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Διευθυντής σπουδών!

Ο Θωμάς Βελισσάρης γεννήθηκε το 1977 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην δραματική σχολή του ΚΘΒΕ (1995-1999). Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης Ακτίς Αελίου (2000 - 2014). Από το 2005 διδάσκει ορθοφωνία και υποκριτική (ΚΘΒΕ, Σύγχρονο Θέατρο: Β. Διαμαντόπουλος, ΑΔΣ Ανδρέας Βουτσινάς). Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού (Κριτικών Θεάτρου και Κ. Κουν). Έχει ασχοληθεί με την μουσική, το κλασικό τραγούδι, την λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή. 

Τον συναντήσαμε και μας παραχώρησε μία ιδιαίτερη συνέντευξη, όχι για το θέατρο όπως ίσως συνηθίζει! Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μάθουμε για τον νέο ξεκίνημα του πρώτου εντατικού εργαστηρίου υποκριτικής Εταιρότητα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ που πριν λίγες μέρες άνοιξε και πάλι τις πόρτες του! 

Το Αμαλία ανοίγει τις πόρτες του για το πρώτο εντατικό εργαστήρι το οποίο αποτελεί οργανική συνέχεια του εργαστηρίου υποκριτικής Εταιρότητα. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα. 

Ένα εντατικό εργαστήρι υποκριτικής υπήρξε το όραμά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήδη ακόμη από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, οι τότε συμβαλλόμενοι σε αυτό, το οραματιζόμασταν. Εκ των συνθηκών, κυρίως λόγω χώρου, αυτό το εγχείρημα καθυστέρησε να δοκιμαστεί. Τώρα, και μιας και πάλι εκ των συνθηκών – με θετικό πρόσημο αυτή την φορά - μας επιτρέπεται, με την επαναλειτουργία του Θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ Εταιρότητα, μπορούμε πλέον να δοκιμάσουμε το εκπαιδευτικό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας σε έναν χώρο εξαιρετικά μοναδικό. Ένα θέατρο, ιστορικό και φορτισμένο πολιτιστικά θα είναι και η βάση των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων. Κάπως έτσι η Εταιρότητα στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ πήρε την απόφαση να λειτουργήσει ένα τέτοιο εργαστήρι θεατρικής παιδείας.

Ο βασικός κορμός αυτών των μαθημάτων θα συμπληρώνεται τακτικά με σεμινάρια, διαλέξεις και masterclasses διακεκριμένων ανθρώπων του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα. Όλα αυτά είναι προνόμιο των σπουδαστών του εργαστηρίου ή μπορεί να τα παρακολουθήσει και κάποιος που για παράδειγμα αγαπάει το θέατρο και την τέχνη; 

Το θέμα των σεμιναρίων και των διαλέξεων είναι κάτι που ξεκίνησε στο Θέατρο Εταιρότητα εδώ και δύο χρόνια. Τώρα πλέον που γίνεται πολύ πιο οργανωμένα – λόγω του γενικότερου εγχειρήματος με το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στην διάρκεια της θεατρικής περιόδου αυτές οι διαλέξεις θα είναι πολύ πιο τακτικές και στοχευμένες κυρίως στην γενικότερη εκπαίδευση των σπουδαστών. Για τους μαθητές του Εντατικού Εργαστηρίου αυτές οι παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις θα είναι δωρεάν, αν και εφόσον υπάρχει σε αυτές οικονομική συμμετοχή. Εννοείται πως όλα τα σεμινάρια και οι διαλέξεις, καθώς και οι όποιες παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις του Θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ Εταιρότητα, είναι ανοιχτές και στο ευρύτερο θεατρόφιλο κοινό.

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος σπουδών και τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε μέσα από αυτόν; 

Ο στόχος του προγράμματος είναι αρχικά όσο το δυνατόν πιο πρακτικός. Όλος ο επαγγελματικός προσανατολισμός του εργαστηρίου, έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των σπουδαστών στο τεχνικό και πρακτικό κομμάτι της υποκριτικής, έτσι ώστε με την αποφοίτησή τους να έχουν αντλήσει και να έχουν εξασκήσει, όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα, για να μπορούν να είναι ηθοποιοί ρεπερτορίου. Δηλαδή ηθοποιοί που να μπορούν να υποστηρίξουν επί σκηνής μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεατρική γκάμα από – ει δυνατόν – όλα τα είδη θεάτρου. 

Και ένας δεύτερος στόχος είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των σπουδαστών – μέσα από τη θεωρία και την υποκριτική – διότι το θέατρο έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από ηθοποιούς – καλλιτέχνες, και όχι από ηθοποιούς – εκτελεστές.

Η φοίτηση στο εντατικό εργαστήρι είναι διετής και υποχρεωτική καθώς ένας από τους στόχους του είναι να έχει επαγγελματικό χαρακτήρα. Θεωρείτε πως υπάρχουν εργαστήρια που δεν έχουν αυτό τον χαρακτήρα ή δεν τον προσεγγίζουν;

Το θέμα της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα είναι πλέον εξαιρετικά πολύπλοκο. Υπάρχουν πάρα πολλές Δραματικές σχολές, εργαστήρια κλπ. Αυτό που συμβαίνει με το θέατρο είναι πρωτοφανές και καλό είναι να αντιμετωπίζεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία. Δεν ξέρω – και δεν με αφορά – τι είδους δουλειά γίνεται σε άλλα θεατρικά εργαστήρια, με ενδιαφέρει η δουλειά που γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια, και πλέον σε εξαιρετικές θεατρικές συνθήκες, στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ Εταιρότητα. 

Το ότι το εντατικό εργαστήρι έχει επαγγελματικό χαρακτήρα έχει να κάνει κατ’ αρχάς με το ότι είναι εντατικό, δηλαδή με αυξημένο ωράριο παρακολούθησης, και με το ότι θα προετοιμάζει τους σπουδαστές του για να αντιμετωπίσουν επαγγελματικά – με την καλύτερη των εννοιών – την σκηνική τους παρουσία.

Θέλω να πιστεύω πως όλες οι Δραματικές Σχολές της πόλης καθώς και τα θεατρικά εργαστήρια, αναλαμβάνουν ουσιαστικά την ευθύνη της έννοιας του διδάσκειν χωρίς ανταγωνισμούς  και μικρότητες.


Σε έναν σπουδαστή του πρώτου έτους θα δοθεί υποτροφία παρακολούθησης των μαθημάτων. Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί σε ποιον θα δοθεί και ποια είναι τα προνόμια του φοιτητή;

Η υποτροφία θα αποφασιστεί κατ’ αρχάς μέσω συνέντευξης των υποψηφίων σπουδαστών μαζί μου, και κατόπιν μέσω τριών δοκιμαστικών – πρακτικών – μαθημάτων. Τα κριτήρια είναι κατ’ αρχάς οικονομικής φύσης. Θα λειφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν η οικονομική κατάσταση των παιδιών. Και κατόπιν – από τα δοκιμαστικά μαθήματα – θέλω να πιστεύω πως θα φανεί, η σοβαρότητα και το ήθος των σπουδαστών απέναντι στην επιλογή τους να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο. Ο σπουδαστής, ή η σπουδάστρια, που θα κερδίσει την υποτροφία, θα συμμετέχει στο εργαστήρι οικονομικά με το ήμισυ των κανονικών διδάκτρων.

Οι καθηγητές των εργαστηρίων είναι άνθρωποι διακεκριμένοι τόσο στο θέατρο όσο και σε πανεπιστήμια. Θα θέλατε να μας αναφέρετε ποιοι θα είναι οι καθηγητές και πως έγινε η συγκεκριμένη επιλογή;

Στο εντατικό εργαστήρι τα πρακτικά μαθήματα διδάσκουν οι:
Θωμάς Βελισσάρης (Σώμα/Λόγος και Υποκριτική)
Χριστίνα Μπήτιου (Κίνηση/Χορός) και 
Ευτυχία Καβαλίκα (Μουσική)

Τα θεωρητικά διδάσκουν οι εξής:
Ειρήνη Μουντράκη (Δραματολογία)
Σάββας Πατσαλίδης (Ιστορία)
Ζωή Βερβεροπούλου (Ζητήματα θεωρίας και κριτικής του σύγχρονου θεάτρου)
Μελίνα Γαρμπή (Λογοτεχνία)

Η επιλογή των καθηγητών έγινε λαμβάνοντας υπόψιν δύο παραμέτρους:
Την εμπειρία και την διαθεσιμότητα.
Όπως βλέπετε ανάμεσα στους καθηγητές υπάρχουν άνθρωποι του θεάτρου οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους – λαμβάνοντας ειδικά υπόψιν ότι πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς εχέγγυα επιτυχίας. Από την άλλη μεριά υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι, είναι επιλογή μας  - δική μου και του Καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Σακαλίδη – διότι πιστεύουμε ότι σε κάθε νέο μας ξεκίνημα πρέπει να δίνουμε βήμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν τόσο μεγάλο βιογραφικό, αλλά που τους εμπιστευόμαστε καλλιτεχνικά. Η Εταιρότητα στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ – ήδη τα τελευταία 16 χρόνια – εμπεριέχει στην φιλοσοφία της την προώθηση νεότερων καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου... Μετά το τέλος των σπουδών τους στο Εντατικό Εργαστήρι Υποκριτικής Εταιρότητα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ, οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην παράσταση του STUDIO Εταιρότητα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ για την επαγγελματική τους πια κατάρτιση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα νέα παιδιά;

Κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό το ότι οι σπουδαστές θα κάνουν επί δύο έτη μάθημα σε έναν αμιγώς θεατρικό χώρο. Ακριβώς επειδή το Εντατικό Εργαστήρι πέραν της βεβαίωσης σπουδών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επαγγελματική ταυτότητα των σπουδαστών, μέσω της πρώτης τους θεατρικής εμπειρίας στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, οι σπουδαστές θα κατοχυρώνονται και επαγγελματικά. Δεν είναι μόνο σημαντικό εν ολίγοις, αλλά και απαραίτητο, οι σπουδαστές να έχουν και μια αμιγή θεατρική εμπειρία. Στην ουσία λοιπόν μιλούμε για διετή φοίτηση συν το «μεταπτυχιακό» τους.


Το εργαστήρι υποκριτικής Εταιρότητα, ωστόσο δεν θα πάψει την λειτουργία του. Εκεί τι διαφορετικό θα κάνετε; Θα παραμείνει όπως ήταν και πριν το άνοιγμα του εντατικού εργαστηρίου;

Το ερασιτεχνικό εργαστήρι Εταιρότητα, θα παραμείνει στην ίδια βάση που έθεσε από πέρσι. Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά πετυχημένη για το εργαστήρι Εταιρότητα, και ήδη για την φετινή χρόνια λειτουργίας του οι θέσεις αρχίζουν να περιορίζονται. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το εγχείρημα του Ερασιτεχνικού Εργαστηρίου, ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του. 

Οι σπουδαστές των εργαστηρίων πως επιλέγονται;

Επιλέγονται σε δύο φάσεις. Αυτές που προανεφέρθηκαν και στην επιλογή της υποτροφίας. Κυρίως για την σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν την επιλογή τους, και για το ήθος τους. 

Πότε ξεκινάνε τα μαθήματα του εργαστηρίου; 
Τα μαθήματα του Ερασιτεχνικού ξεκινάνε στις 15 Οκτωβρίου και του Εντατικού στις 17 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες - εγγραφές: Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, τηλέφωνο 2310 888 894
Θέατρο Αμαλία: Αμαλίας 71 και Παρασκευοπούλου

Συνέντευξη: Έρη Χριστοφορίδου