ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΕΡΙσυλλογή: Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ



30 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη στο χωριό της Περιστεράς 6 νέοι άνθρωποι έκαναν την αρχή για την δημιουργία μίας  Κοιν.Σ.Επ.. Η «ΠΕΡΙσυλλογή» είναι ένας πρωτότυπος οικολογικός συνεταιρισμός που παράγει ιδιαίτερα προϊόντα με πρώτες ύλες που καλλιεργούν τα μέλη. Εκτός από διάφορα αρωματικά φυτά καλλιεργούν και χρησιμοποιούν δικά τους αμύγδαλα, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Ό,τι δεν καλλιεργούν οι ίδιοι το προμηθεύονται είτε από τοπικούς παραγωγούς είτε από βιολογικά πιστοποιημένο προμηθευτή. Δεν έχουν όμως μόνο παραγωγικό σκοπό αλλά και την  προώθηση των κοινωνικών συμφερόντων.  Η ομάδα της «ΠΕΡΙσυλλογής» μας άνοιξε την πόρτα και μας ξενάγησε στον βοτανόκηπό της. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους Βασίλη Μεσιτίδη και την Ναταλία Breabina, να δούμε από κοντά τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών αλλά κυρίως να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή τη νέα μορφή του κοινωνικού συνεταιρισμού. 


Η «ΠΕΡΙσυλλογή» είναι μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Τι ακριβώς είναι οι Κοιν.Σ.Επ; 

Βασίλης Μεσιτίδης: Κοιν.Σ.Επ  είναι μια νομική μορφή που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα. Είναι αστικός «κερδοσκοπικός» οργανισμός. Έχει ένα μεγάλο κοινωνικό κομμάτι αλλά ταυτόχρονα είναι και επιχείρηση, η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη. Δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από αυτά που βγάζεις. Είναι επιχείρηση με κοινωνικούς στόχους. Τα μέλη του συνεταιρισμού  δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν πόρους από την Κοιν.Σ.Επ. Για να πάρεις χρήματα θα πρέπει να είσαι εργαζόμενος, δηλαδή να δουλεύεις εκεί, να πληρώνεσαι και να έχεις ασφάλεια. Το πλεόνασμα δεν επιστρέφεται στα μέλη, μπορείς να το δώσεις μόνο σε μισθούς. Εμείς ακόμη δεν έχουμε εργαζόμενους γιατί αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τα πάγια έξοδα μας. Οι Κοιν.Σ.Επ είναι εντάσεως εργασίας. Με την εργασία στήνεται η Κοιν.Σ.Επ, ενώ το κεφάλαιο που έχουμε βάλει μέχρι σήμερα είναι περίπου 1300 ευρώ το άτομο. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για τις ΚοινΣΕπ έχουν ξεκινήσει εδώ και μόλις λίγους μήνες. Οι παλαιότερες ΚοινΣΕπ βασίστηκαν σε δικά τους κεφάλαια και κυρίως στην εργασία των μελών τους.  

Θέλω να μου πεις πως πήρες την απόφαση για να ζήσεις στο χωριό και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών;

Βασίλης Μεσιτίδης: Έχω αρκετά χρόνια στην Περιστερά. Μεγαλώσαμε στην Καλαμαριά  ερχόμασταν σπάνια όταν ήμασταν παιδιά, αλλά θυμάμαι αυτό το μέρος πολύ ευχάριστα. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο, δούλεψα στην πόλη έπειτα έκανα κάποια μεγάλα ταξίδια αλλά μετά τα ταξίδια το να ξαναγυρίσεις στην πόλη είναι πολύ δύσκολο. Είχα αυτό το μέρος εδώ, είχαμε ένα μικρό σπιτάκι και είπα να μείνω στο χωριό.  Έπειτα ήρθε και η γυναίκα μου παντρευτήκαμε έχουμε και το μωράκι τώρα και πλέον πιστεύω πως πήρα την καλύτερη απόφαση. 


Όταν ήρθες στο χωριό  είχες σκεφτεί ότι θα ασχοληθείς με την καλλιέργεια της γης και των αρωματικών φυτών;

Βασίλης Μεσιτίδης: Ξεκίνησα να καλλιεργώ στην αρχή για δική μου οικιακή χρήση. Μπήκα στο ΠΕΛΙΤΙ ως μέλος, με ενδιαφέρουνε και καλλιεργώ μόνο παραδοσιακές ποικιλίες έτσι έκανα με τα χρόνια μια μικρή τράπεζα σπόρων στο σπίτι και έχω πάρα πολλές ποικιλίες και είδη πολλών φυτών. Έκτοτε είχα πάρει μια τέτοια πορεία. Εκτός  από την καλλιέργεια δουλεύουμε την αυτάρκεια σε πολλά επίπεδα. Πέρα από την αυτάρκεια στο φαγητό προσπαθούμε να έχουμε και αυτάρκεια για παράδειγμα στην ενέργεια. Έχουμε φτιάξει ηλιακά ξηραντήρια και γενικότερα κάποιες κατασκευές που βοηθάνε στην εξοικονόμηση της ενέργειας.


Θα ήθελα να μου πεις πως ξεκίνησε η ιδία του συνεταιρισμού και τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε κάτι από κοινού;

Βασίλης Μεσιτίδης: Εδώ και κάποια χρόνια, πήγαινα σε αυτή την κατεύθυνση να δουλεύεις δηλαδή με άλλο κόσμο, να είσαι μέλος σε δίκτυα. Είμαι μέλος και σε άλλους συνεταιρισμούς πολύ πριν δημιουργήσουμε το δικό μας, όπως το Bioscoop που είναι καταναλωτικός συνεταιρισμός, τώρα γίναμε μέλη στο ΚΟΥΚΟΥΛΙ που είναι συνεταιρισμός παραγωγών καταναλωτών. Η ιδέα υπήρχε, ο εθελοντισμός υπήρχε, αλλά πριν  περίπου 1,5 χρόνο βρεθήκαμε κάποιοι άνθρωποι εδώ στο χωριό μαζί και είπαμε αφού μας αρέσει να δουλεύουμε από κοινού, έχουμε κοινούς στόχους, κοινές ιδέες και θέλουμε να αλλάξουμε την μικρή μας κοινωνία, να δώσουμε παραδείγματα για να ξεθαρρέψει ο κόσμος και να βγει από το κουκούλι του, να ανοιχτεί προς τους άλλους. Συνεργατικά μπορείς πλέον να λύσεις προβλήματα, από μόνος σου είναι πολύ δύσκολο και δεν υπάρχει και λόγος. Βλέπουμε ότι ο ατομισμός μπορεί να ωφελεί κάποιους αλλά αυτοί στο τέλος μένουνε λίγοι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν μπορούνε να τα καταφέρουνε. Εγώ προσωπικά δεν είχα ανάγκη, ζω καλά ζω απλά. Δεν το έκανα για να λύσω κάποιο πρόβλημα βιοπορισμού. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε σε αυτό.

Ποια ήταν η αρχή σας και πως συνεχίσατε ώστε να φτάσετε στο σήμερα;

Βασίλης Μεσιτίδης: Εμείς ξεκινήσαμε λίγο ανάποδα. Ήμασταν όλοι φίλοι και γνωστοί, με την Ναταλία κάναμε μαζί εθελοντικές δράσεις στο χωριό. Σαν ομάδα όμως δεν είχαμε κάτσει να δουλέψουμε πολύ. Αυτό που τονίζω είναι πως πριν κάνει κάποιος μια τέτοια κίνηση πρέπει να δώσει βάση στην δουλειά της ομάδας. Ξεκινήσαμε λοιπόν το χειμώνα του 2014. Παραχωρήσαμε περίπου 1,5 στρέμμα και είπαμε θα το δουλέψουμε από κοινού ήμασταν 5 άτομα στην αρχή τώρα είμαστε 6. Βάλαμε τα πρώτα μας φυτά με την ιδέα ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ στην περιοχή μιας και δεν ξέρουμε πολλούς που να έχουνε αρωματικά φυτά. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι διαφορετικό και το είδαμε όντως επιχειρησιακά διότι εμείς εδώ και 2 χρόνια δουλεύουμε συνταγές οι οποίες απ’ ότι φαίνεται έχουν πιάσει τόπο. 

Ναταλία Breabina: Μαζέψαμε την πρώτη μας σοδιά πέρση και κάναμε τα πρώτα μας μείγματα αρωματικών φυτών και το αλάτι Μεσολογγίου που αγοράζουμε προσέχοντας να είναι υψηλής ποιότητας. Κάναμε τις μπάρες δημητριακών, τα σαπουνάκια, δοκιμάσαμε και είδαμε πως πέτυχαν αυτά. Κάναμε με φίλους επαφές άρχισαν οι πωλήσεις στην αρχή σε μικρό κύκλο, είδαμε ότι πάει καλά έχοντας πολύ θετικά αποτελέσματα και είπαμε τώρα θα κάνουμε σωστά τη δουλειά. 

Βασίλης Μεσιτίδης: Κάναμε καταστατικό, συστήσαμε την νομική μορφή και δουλεύουμε κανονικά. Πριν 2 μήνες καταφέραμε να φτιάξουμε το εργαστήριο μας το οποίο ελπίζουμε σύντομα να πάρουμε και πιστοποίηση ISO ώστε κάνουμε και εξαγωγές. Θέλουμε να εξειδικευτούμε σε πολύ λίγα πράγματα για να τα κάνουμε κορυφή. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με μεγάλες επιχειρήσεις και βλέπουμε πως αρέσουν πολύ τα προϊόντα μας στον κόσμο.


Πως αποφασίσατε να βάλατε τα συγκεκριμένα φυτά; 

Ναταλία Breabina: Κάναμε την απαραίτητη μελέτη στο χώμα. Αποφασίσαμε να βάλουμε τα βασικά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε περισσότερο στο μαγείρεμα. Κυρίως ελληνικά όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο και τσάι του βουνού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τσάι και στο φαγητό. 

Η ιδέα για την παρασκευή των προϊόντων, πως σας δημιουργήθηκε;

Ναταλία Breabina: Κάναμε κάποια σεμινάρια και κάναμε και πολλές δοκιμές. Μαγειρεύαμε ώστε να δούμε τη σωστή αναλογία τι αρέσει περισσότερο και αυτό το κρατούσαμε σαν συνταγή.

Μέχρι τώρα παρουσιάσατε το παραγωγικό κομμάτι της επιχείρησης το κοινωνικό μέρος της ποιο είναι; 

Βασίλης Μεσιτίδης: Στόχος είναι η τοπική ανάπτυξη. Στηρίζουμε τοπικούς παραγωγούς για παράδειγμα το μέλι μας το παίρνουμε από παραγωγό εδώ στην Περιστερά. Το σιτάρι μας το παίρνουμε από την γύρω περιοχή. Μας ενδιαφέρει να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους, τους ντόπιους που ξέρουμε πως έχουν γη και δεν την αξιοποιούν να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα πως με λίγα μπορείς να ξεκινήσεις και να πετύχεις. Να κάνεις κάτι καινοτόμο, κάτι καινούργιο και δικό σου. Μας ενδιαφέρει να αναπτυσσόμαστε αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι από κοινού μαζί με άλλους. Επίσης προωθούμε τα τοπικά αξιοθέατα τα τοπικά μονοπάτια. Ήδη σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης φτιάξαμε φυλλάδια ενημερωτικά για χωριό. Διατηρούμε τη σελίδα http://www.peristera.gr/ όπου ο κόσμος ενημερώνεται μέσα από εκεί για το χωριό και για το τι μπορεί να κάνει στην περιοχή. Φέτος δέχτηκε ο Δήμος για να μας προμηθεύσει ταμπελάκια για την σηματοδότηση του μονοπατιού που έχουμε ανοίξει σε ένα μοναδικό σημείο της περιοχής. Σε συνεργασία με τους άλλους τοπικούς φορείς πραγματοποιούμε ξεναγήσεις στο χωριό. Η Περιστερά είναι δίπλα στην Θεσσαλονίκη έχει πολύ όμορφα πράγματα για να δείξει ιστορία, παράδοση, φυσική ομορφιά αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. 


Οι ρόλοι στα μέλη της ομάδας έχουν πλέον καθοριστεί; 

Βασίλης Μεσιτίδης: Λόγω το ότι περάσαμε στο παραγωγικό κομμάτι έπρεπε να συντονιστεί όλο αυτό. Η Ναταλία  και o Aaron εργάζονται κυρίως στο χωράφι. Πραγματικά πολύ δύσκολη δουλειά καθώς πρέπει να φροντίζεις συνέχεια τα φυτά, πρέπει να ξεβοτανίζεις συνεχώς καθώς δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα. Εγώ είμαι και στο χωράφι αλλά και στο συντονισμό των κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Ο Χρήστος είναι στο εργαστήριο παραγωγής. Η Αριάδνη απασχολείται κυρίως στις πωλήσεις αλλά και στην προετοιμασία των συνταγών και ο  Γιάννης έχει θερμοκήπια κάτω στη Θεσσαλονίκη και εκεί βάζουμε κάποια ετήσια φυτά όπως π.χ ο μάραθος αλλά καλλιεργούμε και λαχανικά για να ξεκινήσουμε να παρασκευάζουμε σάλτσες και τουρσιά. 

Μετά από 1,5 χρόνο πως νιώθετε από την ανταπόκριση του κόσμου; 

Ναταλία Breabina: Είμαστε χαρούμενοι που σε αυτό το χρονικό διάστημα φτάσαμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και τα έχουμε καταφέρει.  Ακούμε πολύ θετικά λόγια απ όλους φαίνεται ότι αρέσουν τα προϊόντα μας. Ο κόσμος ξεκίνησε και θέλει να τρώει οικολογικά και νόστιμα τρόφιμα χωρίς συντηρητικά. 

Βασίλης Μεσιτίδης: Κάναμε πολύ γρήγορα βήματα αλλά με πολλές δυσκολίες. Χρειάστηκαν να αλλάξουμε και κάποια πράγματα εντός της ομάδας. Θέλει πολύ δουλειά. Είμαστε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα πορεία μας τα δύσκολα ήδη περάσανε και πλέον στηθήκαμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορούμε από εδώ και πέρα να δουλεύουμε πολύ πιο άνετα ο ένας με τον άλλο ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο και να πάμε πραγματικά μπροστά και σαν άνθρωποι. Δουλέψαμε σκληρά και κρατάμε υψηλά την ποιότητα  είναι πολύ καλό που ακούμε μέχρι τώρα μόνο θετικά σχόλια αλλά εμείς θέλουμε να ακούσουμε και τα αρνητικά. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και θέλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.  Θέλουμε να έχουμε ουσιαστική επαφή με τον κόσμο


Η «ΠΕΡΙσυλλογή» αρχίζει να γίνεται τώρα γνωστή ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρεται; 

Βασίλης Μεσιτίδης: Ακόμη δεν μας ξέρει ο κόσμος και τον καλούμε να έρθει και στον βοτανόκηπο και στο εργαστήριο μας στη Θέρμη (Ηρώων Πολυτεχνείου 4β’ ). Να μπει στην ιστοσελίδα μας http://www.perisyllogi.gr. Να έρθει να μας γνωρίσει από κοντά γιατί αυτό που κάνουμε το αγαπάμε και μας ενδιαφέρει να χτίζουμε  ανθρώπινες σχέσεις παράλληλα διότι η επαφή με την φύση και η επαφή μεταξύ μας είναι τρόπος ζωής. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μπορείτε να επισκεφτείτε το eshop: http://www.perisyllogi.gr. Καθώς και το κατάστημα της «ΠΕΡΙσυλλογής» στη Διεύθυνση  Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Β’ στη Θέρμη

Συνέντευξη της Μαρίας Γούσιου