ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ



Παρόλο που το Townsendia ασχολείται κυρίως με πολιτισμικά νέα της Θεσσαλονίκης, βρήκαμε την  πρωτοβουλία του Δήμου Θάσου και της Σχολής Θεάτρου «δήλος» να διοργανώσουν το «1ο Θεατρικό Αντί-σκηνο» πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι λοιπόν και εμείς ζητήσαμε συνέντευξη από τον δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα  Μηνά Βιντιάδη, ο οποίος είναι ένας από τους διδάσκοντες του σεμιναρίου.

Πώς προέκυψε η ιδέα ενός θεατρικού σεμιναρίου στη Θάσο;

Επιθυμία του δήμου ήταν η θεατρική εκπαίδευση όσων κατοίκων του νησιού ενδιαφέρονται για την τέχνη και των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, που θα θελήσουν να μάθουν τα μυστικά της τέχνης του θεάτρου γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις ομορφιές της Θάσου.

Ποιος είναι ο στόχος; Τι επιδιώκετε να περάσετε στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο και σε ποιους απευθύνεται τελικά, το 1ο Θεατρικό Αντί-σκηνο;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: Σπουδαστές – φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών. (Χορού, Δραματικές Σχολές/ Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εικαστικές, Μουσικές Σχολές). Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί κ.α.). Και τέλος, σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου.

Στο σεμινάριο, βλέπουμε, ότι διδάσκουν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτούς;

Όλοι είναι ξεχωριστοί στο είδος τους: Η Δήμητρα Χατούπη, μια σημαντική ηθοποιός και παιδαγωγός, ο Καρατζάς και η Μαυραγάνη από τους καλύτερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, η Σαραγά κάνει σπουδαία δουλειά στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, η Ζαφειροπούλου ταλαντούχα νέα ηθοποιός και φιλόλογος και ο Ζούλης, ένας από τους ελάχιστους δάσκαλους γιόγκα που έχει σπουδάσει θέατρο στη Νέα Υόρκη.

Είστε ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο. Παρόλα αυτά πριν μερικά χρόνια δοκιμάσετε τη συγγραφή θεατρικών έργων. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να χρησιμοποιήσετε το θέατρο ως μέσο για να εκφραστείτε και να μιλήσετε στο κόσμο;

Μετά από 35 χρόνια στη δημοσιογραφία και 5 βιβλία, στο θέατρο βρήκα την αμεσότητα που χρειαζόμουν στην έκφρασή μου. Οι διάλογοι με βοηθούν να μιλάω συνέχεια με ένα φανταστικό συνομιλητή κι αυτό με συναρπάζει. Και απολαμβάνω να «βλέπω» μετά τις ιστορίες μου, κρυμμένος ανάμεσα στους θεατές…

Πώς βλέπετε τη κατάσταση των θεάτρων σήμερα; Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο ή το θέατρο χάνει σταδιακά την απήχηση του στο κοινό;

Ο κόσμος πάει στο θέατρο, αλλά η ανεργία είναι μεγάλη. Ποτέ το θέατρο δεν θα χάσει τη δύναμή του, αντίθετα σε τέτοιες περιόδους, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ανάγκη την τέχνη.

Επηρεάζει η πολιτική και η νέα τάξη πραγμάτων την τέχνη;

Πάντα, αλλά οι δημιουργοί έχουν πάντα τις άμυνές τους απέναντι στις πολιτικές μετριότητες, που συνήθως, εξουσιάζουν…

Με αφορμή τη περσινή σας θεατρική παράσταση «Ο Κάτω Παρθενώνας», θεωρείται πώς η σημερινή Ελλάδα αναδεικνύει νέους ήρωες;

Δεν θα τους ονόμαζα «ήρωες», γιατί τότε ο Καραϊσκάκης κι ο Κολοκοτρώνης θα έβγαιναν με τα σπαθιά και θα με κυνηγούσαν! Νομίζω ότι η σημερινή Ελλάδα, βγάζει πια πολλούς αντιήρωες…

Πώς ήταν η διδακτική εμπειρία από το σεμινάριο «Γράψε το έργο σου»;

Απολαυστική! Τριάντα άνθρωποι μοιράζονται ιδέες, εμπνεύσεις, γελάνε, θαυμάζει ο ένας τον άλλο, γνωρίζονται μέσα από μια διαδικασία πρωτόγνωρη, όπου η φαντασία κονταροχτυπιέται με την πραγματικότητα.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτό το καιρό; Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Ολοκληρώνω το νέο μου μυθιστόρημα, συζητώ για τις τελευταίες λεπτομέρειες της «μεταφοράς» του Κάτω Παρθενώνα στην Αθήνα και βρίσκομαι στις τελικές συζητήσεις για το ανέβασμα του καινούργιου μου έργου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Έργου, στο «Αγγέλων Βήμα». Κι ανυπομονώ να πάω στην Κάσο, στο αγαπημένο μου νησί, να ησυχάσω λίγο από τα φαντάσματά μου…

Για περισσότερες πληροφορίες για το Αντί-σκηνο πιέστε εδώ

Συνέντευξη: Ράνια Κοτινοπούλου