ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΚΡΙΤΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΣ


Με αφορμή την εκδήλωση Art Works που διοργανώνει ο τομέας Perfmorming Arts του Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο, ηθοποιό και σκηνοθέτη κύριο Κρίτωνα Ζαχαριάδη, ο οποίος μας μίλησε για την βράβευση του αγαπημένου σε όλους μας Ιεροκλή Μιχαηλίδη, την προσφορά στις τέχνες και τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης στο θέατρο.

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του event ART WORKS του Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ;

Η 21η Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Θέλοντας και εμείς από την πλευρά μας να παράγουμε πολιτισμό ως Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ και εγώ ως υπεύθυνος του Τομέα Performing Arts, που έχει να κάνει με αυτές τις ειδικότητες -χορό, τραγούδι, θέατρο, κινηματογράφο, σκηνοθεσία, υποκριτική, τεχνικοί κοσμημάτων, φωτογράφοι- αποφασίσαμε να συμβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται στον πολιτισμό. Ο ένας λόγος ήταν να παρέχουμε και εμείς πολιτισμό και από εκεί και έπειτα, ευκαιρίας δοθείσης, να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια σεμινάρια για τους ίδιους τους σπουδαστές μας και για τον έξω κόσμο που αγαπάει την τέχνη και θα ήθελε εκείνη την ημέρα να έρθει από το πρωί μέχρι το βράδυ και να παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια που σχετίζονται με αυτές τις ειδικότητες σε σχέση με τον πολιτισμό και να παρακολουθήσει και την βράβευση του ηθοποιού Ιεροκλή Μιχαηλίδη, αλλά και την επίδειξη μόδας που θα γίνει στο τέλος εμπνευσμένη από κινηματογραφικές ταινίες. 

Το ART WORKS τι περιλαμβάνει;

Το Art Works είναι μία ημέρα πλούσια σε δράση, πλούσια σε σεμινάρια και πλούσια σε workshops. Περιλαμβάνει σεμινάρια, που έχουν σχέση με το χορό, το τραγούδι, τη σκηνοθεσία, το σενάριο, το storyboard, τη φωτογραφία, την τεχνική των κοσμημάτων -με το πως μπορεί κάποιος να κατασκευάσει το δικό του κόσμημα- και τις ειδικότητες που αφορούν τη τέχνη γενικότερα. Τα σεμινάρια είναι πάρα πολλά και γίνονται παράλληλα, αλλά δεν συμπίπτει το ένα με το άλλο. Επίσης, υπάρχουν εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα εκθέσεις φωτογραφίας από έργα που έχουν εμπνευστεί οι chef μας και έτσι φωτογραφήθηκαν πέντε πιάτα και πέντε coctails που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές των τουριστικών επαγγελμάτων εμπνευσμένα από τις ταινίες "Το κουρδιστό πορτοκάλι", "Breathless" "Much Point" "Τα πουλιά" και "Νονός". Από τις ίδιες ταινίες εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές μόδας για την επίδειξη μόδας που θα κλείσει το event. Επίσης περιλαμβάνεται έκθεση αφίσας από τους γραφίστες μας από αυτά τα έργα και σαφώς η τιμητική διάκριση στον κύριο Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Πολλοί οι σημαντικοί φορείς είναι αυτοί που μας έχουν στηρίξει όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά είμαστε και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Όπως ήδη αναφερθήκατε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο αγαπητός σε όλους μας ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Η επιλογή αυτή με ποια κριτήρια έγινε;

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος παράλληλα γράφει, σκηνοθετεί, είναι από την πόλη της Θεσσαλονίκης και δεν μιλάω τοπικιστικά, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βοηθήσει πάρα πολύ νέο κόσμο, νέα παιδιά, στέκεται δίπλα τους, παροτρύνει και προτείνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό. Είναι ο βασικότερος ίσως από τα μέλη των Άγαμων Θυτών που, ανάλογα με τη  σχετική επικαιρότητα, μπορεί να σατιρίσει με τον δικό του μοναδικό εύστοχο τρόπο. Είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος ο οποίος πάνω από όλα είναι καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξεως και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχω βοηθηθεί όχι μόνο παρακολουθώντας τον και αξιολογώντας το ήθος του, αλλά και προσωπικά όταν έτυχε κάποια στιγμή να συνεργαστούμε και ήταν πραγματικά γενναιόδωρος απέναντί μου στο να με στηρίξει και να με βοηθήσει. Δεν είναι όμως κάτι προσωπικό. Είναι κυρίως το γεγονός πως είναι αγαπητός στα νέα παιδιά, στους νέους σπουδαστές, οι οποίοι όταν ερωτήθηκαν τον πρότειναν παμψηφεί και χαίρομαι πάρα πολύ που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.


Πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις για έναν φορέα; 

Γενικότερα θεωρώ ότι στον τομέα του πολιτισμού είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συνεισφέρεις και να προσφέρεις με όποιον τρόπο μπορείς πόσο μάλιστα όταν παρέχεις γνώσεις εντελώς δωρεάν προς όλους, όχι μόνο για τους σπουδαστές του performing arts, όχι μόνο για τους σπουδαστές της σχολής, αλλά για όλο τον κόσμο που αγαπάει την τέχνη. Η σχολή έχει αποδείξει εδώ και περίπου 50 χρόνια ότι βρίσκεται κοντά στους σπουδαστές, κοντά στους νέους ανθρώπους που έχουν όνειρα. Το Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ από τη στιγμή που ξεκίνησε τις ειδικότητες που αφορούν τις τέχνες μέσω του τομέα του performing arts δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχo και  να μην συμμετέχει διοργανώνοντας events και κατά καιρούς σεμινάρια και άλλα γεγονότα και συνεργασίες με φορείς πολιτισμού και ανθρώπους των τεχνών. Σαφώς και είναι πολύ σημαντικό, πέραν του ότι οι σπουδαστές αποκτούν επιπλέον γνώσεις, το γεγονός πως  είναι ανοιχτά προς το κοινό για να μπορέσουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, διότι ο πολιτισμός και η τέχνη γενικότερα δεν αφορά μόνο τους σπουδαστές που ασχολούνται με τους συγκεκριμένους τομείς.

Η σχολή πέρα από τον κύκλο σταθερών μαθημάτων διοργανώνει θεματικά σεμινάρια σε αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υποκριτική τέχνη. Μιλήστε μας για αυτά.

Από τον Οκτώβριο που ξεκινήσαμε το performing arts προσπαθούμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον των σπουδαστών μας. Όχι μόνο με την επιλογή σωστών καθηγητών που διδάσκουν στην σχολή, αλλά και με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις ατόμων που θα έρθουν για να μας δώσουν τα φώτα τους, αλλά και με σεμινάρια τα οποία αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, το τραγούδι, τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται άνθρωποι της τέχνης από όλους τους χώρους -και τη σχολή και εμένα προσωπικά- και έρχονται και μας παραθέτουν τις γνώσεις τους και τις μεταλαμπαδεύσουν στα νέα παιδιά. Είναι σημαντικό, γιατί οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με πρόσωπα, τα οποία είναι καταξιωμένα, προσφιλή και αγαπητά προς όλους. Με αυτό τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε συναναστροφή μαζί τους, να τους ρωτήσουν ότι θέλουν και να πάρουν γνώσεις από ανθρώπους ήδη ζυμωμένους στο χώρο της τέχνης.

Τελικά χρειάζεται το ταλέντο για να γίνει κανείς ηθοποιός ή απλώς καλλιεργείται;

Υπάρχουν οι έμφυτες και οι επίκτητες ικανότητες. Με όποια μορφή τέχνης και να ασχοληθεί κανείς αυτές οι ικανότητες θα πρέπει να ενισχύονται. Στην υποκριτική υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν με ένα αστέρι και προχωράνε με αυτό, αλλά όπως και να έχει δεν πρέπει να επαναπαύονται. Η γνώση πάντα χρειάζεται και ποτέ δεν πάει χαμένη. Ενισχύει την ήδη υπάρχουσα γνώση, θέτει πιο γερά θεμέλια, έτσι ώστε να μην λοξοδρομούμε, μας κάνει ακόμη πιο στοχευμένους, πιο έξυπνους, πιο ευφυείς, πιο ευρηματικούς.  Με την γνώση εξελίσσουμε τη γνώση που ήδη έχουμε. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και περισσότερο ότι ηθοποιοί διδάσκουν ή σκηνοθετούν παραστάσεις. Πιστεύετε ότι αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι οι ηθοποιοί;

Δεν ξέρω αν είμαι άξιος να κρίνω και να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορώ να μιλήσω ειδικά για δυο-τρία πράγματα, τα οποία είδα στην πόλη μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες - καλλιτέχνες και είναι πολύ καλοί ηθοποιοί. Υπάρχουν κάποιο άλλοι που είναι πολύ καλοί σκηνοθέτες, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που είναι πολύ καλοί εκπαιδευτικοί. Συνήθως σπάνια βρίσκεις ανθρώπους που καταφέρνουν και έχουν αυτό το συνδυαστικό κομμάτι και ανταπεξέρχονται παράλληλα σωστά και στις τρεις αυτές τις διαφορετικές ιδιότητες. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί με δύο ανθρώπους που συνεργάζομαι, με τον κύριο Αστέρη Νάτσιο και τον κύριο Νικόλαο Ορτεντζάτο είναι από αυτούς τους λίγους ανθρώπους που καταφέρνουν και έχουν αυτό το γνωστικό αντικείμενο και χαίρομαι που συνεργαζόμαστε μαζί εδώ στη σχολή του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.


Είστε ο εμπνευστής του Filme. Μιλήστε μας για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που πλέον έχει γίνει θεσμός στην πόλη. 

Χαίρομαι αν έχει γίνει θεσμός. Μέχρι στιγμής το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Filme πραγματοποιήθηκε 4 χρόνια. Το δημιούργησα από την ανάγκη μου και μόνο να βοηθήσω νέα παιδιά στο χώρο της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και του κινηματογράφου και της υποκριτικής γενικότερα βλέποντας ότι υπάρχει ανάγκη να προβάλει κάποιος τη δουλειά του, να την δείξει σε γνωστούς ανθρώπους και σε περισσότερο κοινό και γιατί όχι να βραβευτεί μέσω από αυτή. Το Φεστιβάλ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δεν το διοργανώνω όμως μόνος μου. Έχω πολύτιμη στήριξη και βοήθεια από τη συνεργάτιδά μου την κυρία Χριστίνα Γκωλέκα, η οποία διδάσκει και στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και έχει το κομμάτι της ιστορία της τέχνης και τον εκπαιδευτικό - σκηνοθέτη Αλέξανδρο Μιχαήλ. Μακάρι να μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι αυτό το Φεστιβάλ θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Χαίρομαι αν έχει γίνει δεσμός, αλλά λόγω των δύσκολων καιρών -επειδή βασίζομαι σε χορηγίες είτε ανταποδοτικές είτε οικονομικές- δεν ξέρω μέχρι τελευταία στιγμή αν θα πραγματοποιηθεί. Υποστήριξη και αιγίδες υπάρχουν, αλλά είναι μόνο λογότυπα. Σπάνια βρίσκεις από κάποιους φορείς  πραγματική και αντικειμενική στήριξη. Παρ' όλα αυτά η προσέλευση των ταινιών από όλη την Ευρώπη αυξάνεται πριν καν το ανακοινώσουμε. Φέτος δεν ξέρω αν πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ τον Μάιο, που το διοργανώνουμε κάθε χρόνο για τους λόγους που προανέφερα, αλλά σίγουρα δεν το αφήνουμε και λογικά θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.


Δάσκαλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Ο συνδυασμός ιδιοτήτων είναι βοηθητικός ή οι ιδιότητες αυτές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους;

Όπως έλεγα και πριν για τους υπόλοιπους συναδέλφους έτσι και για εμένα δεν ξέρω αν μπορώ να τα καταφέρω. Αυτό θα το κρίνουν οι σπουδαστές μου ή οι θεατές. Προσπαθώ κάθε φορά να ασχολούμαι με κομμάτια τέχνης, με το χώρο της τέχνης και καθαρά με αυτόν. Δεν θα ήθελα να αναλωθώ σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά χωρίς να θέλω να κρίνω όποιον άλλο το κάνει αυτό. Προσπαθώ να ασχολούμαι μόνο με τον κινηματογράφο, με το θέατρο ή με την τηλεόραση είτε σκηνοθετώντας, είτε διασκευάζοντας, είτε γράφοντας δικά μου έργα. Στον χώρο της εκπαίδευσης κάνω μόνο το αντικείμενο που γνωρίζω. Μέχρι στιγμής όμως χαίρομαι μιας και τα σχόλια που αναφέρονται σε εμένα είναι θετικά και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια κακή κρίση για το έργο μου.

Είστε επαγγελματικά "ανήσυχος". Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Καλό είναι να υπάρχουν σχέδια και όνειρα και πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να πάμε μπροστά, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι κάτι που μας δίνει προστασία και ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε, αρκεί να έχουμε στόχους. Όταν έχεις στόχους μπορείς και να τους πετύχεις. Αν απλά υπάρχεις σαν ένα γρανάζι της καθημερινότητας τότε παραμένεις σε αυτό. Όταν κάνεις όνειρα μπορείς να επιτύχεις πιο εύκολα τους στόχους σου. Στόχους και βλέψεις έχω και είμαι και ματαιόδοξος. Ίσως για αυτό το λόγο να έγινα ηθοποιός. Ίσως αυτό με βοηθάει να σκέφτομαι συνεχώς για το τι θέλω να κάνω περαιτέρω. Θέλω να ανεβάσω τον Νοέμβριο -για ακόμη μία χρονιά- μια καινούρια θεατρική παράσταση, τελειώνω τη διασκευή ενός έργου -και δεν ξέρω αν πρέπει να γενικολογώ γιατί δεν ξέρω και ποιον ενδιαφέρει όλο αυτό- θέλω να κάνω το Φεστιβάλ μου, να αναπτύξω τον τομέα μου, να μπορώ να προσφέρω έργο να μπορώ να προσφέρω σε νέους ανθρώπους μέχρι το σημείο που μου το επιτρέπουν.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Art Works πιέστε εδώ: Art Works

Μην ξεχνάτε να κάνετε like στο facebook.  Townsendia, γιατί πολιτισμός είναι διασκέδαση!